MOTOR

Tesla lanserer semi-trailer neste måned. – Et beist, sier Musk

Marius ValleMarius ValleJournalist
14. sep. 2017 - 13:02

Tesla har en plan om å etablere seg innen tungtransport, og kommer til å lansere trekkvogna Tesla Semi neste måned.

Tesla-sjef Elon Musk har tidligere kommunisert at de skulle vise den frem i september. Nå melder han via Twitter at lanseringen foreløpig er satt til 26. oktober. Altså kan datoen endres.

Under lanseringen planlegger de også testkjøring av trekkvogna.

Musk mener at man burde se «dette beistet» i levende live, og kaller trekkvogna «uvirkelig».

Spår suksess

At Tesla skal lansere sin egen tungbil, en trekkvogn i USA klassifisert som klasse 8 med en totalvekt på minst 15 tonn, har vekket oppsikt.

Nylig spådde Morgan Stanley-analytikere Adam Jonas og Ravi Shanker at Tesla-trekkvogna kommer til å bli den største katalysatoren i fraktindustrien på årtier, skriver Yahoo Finance.

Analytikerne forventer at Semi blir 70 prosent billigere å drifte enn en tradisjonell trekkvogn, og at den kommer til å ha betydelige autonome og semiautonome evner.

De tror også Teslas fremstøt vil presse andre tungbilprodusenter til å vise hva de planlegger innen elektriske drivlinjer og autonomi.

Analytikerne tror at Tesla kommer til å gå i partnerskap med store fraktselskaper, som FedEx, Schneider National, XPO Logistics, U.S. Xpress og Ryder.

Flere elektriske tungbiler på vei

Cummins' elektriske trekkvogn Aeos ble presentert i august. <i>Foto:  Cummins</i>
Cummins' elektriske trekkvogn Aeos ble presentert i august. Foto:  Cummins

Tesla er imidlertid ikke alene om å utvikle tungbiler med elektrisk drivlinje. Den amerikanske produsenten Cummins presenterte forrige måned en klasse 7-trekkvogn (12-15 tonn) som benytter et 140 kilowattimers batteri. Denne skal leveres til kunder i 2019.

Elon Musk sa under et investormøte i sommer at de forventer å oppnå større produksjon av trekkvogna om halvannet til to år. Cummins kan dermed tenkes å være først eller samtidig på markedet med sitt produkt.

Cummins' bil, som foreløpig bare er en demonstrasjonsmodell, har en rekkevidde på 160 kilometer og er tiltenkt varelevering i urbane områder. Tesla Semi skal på sin side ha en rekkevidde på 320 til 460 kilometer, og være tiltenkt regionale ruter. Dette ifølge en leder hos fraktselskapet Ryder System Inc, som ifølge Reuters har skal ha vært i møter med Tesla om Semi.

Det skjer også ting på tungbilfronten i Europa. Mercedes utvikler en såkalt «Urban e-Truck», som er en lastebil som skal ha en rekkevidde på 200 kilometer og totalvekt på 26 tonn. 

Lite kjent

Tesla har så langt ikke delt mange detaljer om den kommende trekkvogna. Da selskapet la frem sine kvartalstall i mai fortalte imidlertid Elon Musk at Semi skal ha samme motor som Tesla Model 3.

Den skal være i stand til å trekke de tyngste lovlige lastene i det amerikanske tungbilsystemet, og dessuten være svært manøvrerbar.

Tesla skal ha vist frem prototyper av Semi til mulige kunder, som har kommet med tilbakemeldinger på produktet og utviklingen, skriver Electrek.

  • Les flere artikler om elbil.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.