OLJE OG GASS

Må redegjøre for Gullfaks-lekkasje

Ptil ber Øystein Michelsen om skriftlig redegjørelse for hva Statoil gjør for å rette opp i mangelfull kontroll.
Ptil ber Øystein Michelsen om skriftlig redegjørelse for hva Statoil gjør for å rette opp i mangelfull kontroll. Bilde: Maiken Ree
24. mars 2011 - 14:53

Kritikklisten er lang etter at Petroleumstilsynet (Ptil) har gransket gasslekkasjen på Gullfaks B i desember i fjor.

“Alvorlige mangler knyttet til planlegging, godkjenning og gjennomføring,” lyder Ptils dom.

Hendelsen i desember oppstod i forbindelse med lekkasjetesting etter vedlikeholdsarbeid på plattformen. Gass kom ut fra et innestengt volum i brønnen, og det var ikke mulig å stenge nødavstengningsventilene i brønnen. I løpet av en time lakk cirka 800 kilo gass ut, og under marginalt endrede omstendigheter kunne situasjonen vært dramatisk forverret.

Les også: Har ikke oversikt over kompetansen

Mangelfull læring

– Generelt øker både sky-størrelse og tennsannsynlighet med økende utslippsrate. En vesentlig større lekkasjerate enn den som faktisk inntraff kunne med høy sannsynlighet ha medført oppbygging av en stor eksplosiv gassky i området og således representert en eksplosjonsrisiko med betydelig storulykkespotensial, skriver Ptil i sin rapport.

Les også: Statoil brøt regelverket på Gullfaks

Ptil drar også klare paralleller mellom Gullfaks B-lekkasjen og hendelser som Snorre A (2004), Stafjord A (2008) og Gullfaks C (2010).

– Ptil er bekymret for en tilsynelatende mangelfull effekt av forbedringsprosesser som er etablert etter disse og andre hendelser i Statoil, heter det.

Les også: Derfor vil utblåsningene fortsette å skje

Konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge, Øystein Michelsen, blir personlig bedt om å skriftlig redegjøre for hvordan selskapet gjennomfører forbedringsaktiviteter. Innen 29. april må direktøren ha levert sitt svar til Ptil.

Understreker alvorPtil trekker klare paralleller mellom hendelsen på Gullfaks B-plattformen og andre hendelser som Snorre A og Gulfaks C.
Understreker alvorPtil trekker klare paralleller mellom hendelsen på Gullfaks B-plattformen og andre hendelser som Snorre A og Gulfaks C.

Understreker alvor

Safe-leder Terje Nustad sier til Teknisk Ukeblad at Ptils direkte henvender til Øystein Michelsen understreker alvorligheten i saken.

– Rapporten viser at det har vært en systemsvikt i selskapet, og man har hatt en kultur i selskapet som har gått i negativ retning. Derfor går de nå direkte på direktøren, sier Nustad.

Les også: Ny ordning med verneombud på Gullfaks

Ptils granskning konkluderer med at det er påvist alvorlige mangler ved Statoils planlegging, godkjenning og gjennomføring av aktiviteter i forbindelse med vedlikehold av strupeventil på Gullfaks B.

– Dette inkluderer mangler ved ledelsens arbeid med å følge opp at aktiviteten ble gjennomført på en forsvarlig måte, heter det i rapporten.

Samsvarende resultat

Statoil innrømmet i sin interne granskningsrapport fra hendelsen at de ikke hadde oversikt over kompetansen. Operatøren som ledet testen da lekkasjen oppstod, hadde ikke vært til stede på Statoils interne kurs om temaet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Les også: Gasslekkasje på Gullfaks-leterigg

Øystein Michelsen i Statoil mener Ptils resultater samsvarer med selskapets egne konklusjoner.

– Hovedkonklusjonene fra Petroleumstilsynet er i tråd med resultatene fra vår egen granskning av hendelsen. Vi har tatt denne hendelsen meget alvorlig, og en arbeidsgruppe med representanter fra ledelsen, fagområder, driftsorganisasjonen og verneombudstjenesten har utarbeidet tiltak for å sikre økt kompetanse og god risikohåndtering, sier Michelsen i en pressemelding.

Les også: SAFE kaller Statoils HMS-tall for «visvas»

Ikke deltatt

Produksjonsdirektør for Gullfaks, Gunnar Nakken, sa til Teknisk Ukeblad under fremleggelsen av rapporten at selskapet gjør omfattende arbeid for å sikre at de plattformansatte har den nødvendige kompetansen.

– Alle som jobber på plattformene har de nødvendige formelle faglige kvalifikasjonene, og vi har jobbet for å sikre at feltspesifikk kompetanse blir overført. I tillegg kurser vi de plattformansatte jevnlig. Men i dette tilfellet hadde ikke den ene operatøren deltatt på et kurs som gikk på akkurat denne typen ventiltester, sa Nakken til TU.

Michelsen i Statoil lover godt svar til Ptil:

– Vi kommer til å gi et grundig svar til Petroleumstilsynet. God og informativ kontakt med myndighetene er en viktig del av sikkerhetsarbeidet vårt. Sikkerhet har, og må alltid ha, førsteprioritet i Statoil. Siden 2004 er antallet alvorlige hendelser offshore mer enn halvert. At hendelser som den på Gullfaks likevel kan skje viser at vi ikke er i mål med vårt sikkerhetsarbeid, sier Michelsen.

Les også: Gullfaksproblemene fortsetter i 2011

– Sikkerheten tilhører festtalene i Statoil

Hovedverneombud trekker seg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.