OLJE OG GASS

SAFE kaller Statoils HMS-tall for «visvas»

BEKYMRINGSVERDIG: - Forholdene på Gullfaks er bekymringsverdige og et eksempel på Statoils holdning til sikkerhet, sier HMS-ansvarlig i SAFE, Roy Erling Furre.
BEKYMRINGSVERDIG: - Forholdene på Gullfaks er bekymringsverdige og et eksempel på Statoils holdning til sikkerhet, sier HMS-ansvarlig i SAFE, Roy Erling Furre. Bilde: Statoil
9. feb. 2011 - 16:34

Statoil leverte torsdag «sterke og forbedrede HMS-resultater» og viste blant annet til en nedgang i antall alvorlige hendelser per million arbeidstimer fra 1,9 i 2009 til 1,4 i 2010. HMS-ansvarlig og 2. nestleder Roy Erling Furre i SAFE er ikke imponert.

– Det bekymrer meg at Statoil friskmelder seg selv med å henvise til utvalgte tall som skal bevise færre hendelser. Dette er bare visvas, sier han til NTB.

Furre mener selskapet bedriver bevisst underrapportering.

– De er mer opptatt av å pleie omdømmet og aksjekursene enn av å ta tak i sikkerhetsutfordringene. Det gir meg en skikkelig dårlig magefølelse med tanke på framtiden.

Helge Lund: Gullfaksproblemene fortsetter i 2011

Gullfaks-bråk

I mai i fjor førte et hull i et fôringsrør til en ukontrollert gasslekkasje på Gullfaks C. Granskningsrapportene i etterkant konkluderte med at hendelsen kunne ført til en storulykke. Det er deretter kommet fram at ansatte og ledelse har svært ulik oppfatning av sikkerhetsnivået på Gullfaks. Mandag gikk daværende hovedverneombud på Gullfaks-feltet av i protest mot mangel på sikkerhetsarbeid.

Gullfaks: Hovedverneombud trekker seg

– Forholdene på Gullfaks er bekymringsverdige og et eksempel på Statoils holdning til sikkerhet, sier Furre.

Feltet har de senere årene vært igjennom en rekke tilpasningsprosesser og omstillinger, blant annet i kjølvannet av fusjonen med Hydro.

– For mange store prosesser ble satt i gang samtidig. Kvaliteten på prosjektene og kommunikasjonen mellom nivåene har vært for dårlig. Det gir negative utslag på sikkerheten. Når de ansatte og vernetjenesten forsøker å bli hørt, opplever de at ledelsen ignorerer dem, sier Furre

Han mener den siste omleggingen av vernetjenesten gjør vondt verre.

Les også: – Sikkerheten tilhører festtalene i Statoil

Ren strategi

Under resultatframleggelsen i London onsdag ble konsernsjef i Statoil Helge Lund konfrontert med forholdene på Gullfaks. Han skilte da klart mellom hendelsen i mai i fjor, som førte til stenging av én brønn, og den påfølgende stengningen av ytterligere 50 brønner på feltet.

– Gullfaks-feltet har hatt lenger levetid enn antatt, noe som har ført til at vi må legge om strategien for å få opp mest mulig olje. Vi trappet ned aktiviteten for å sikre at vi tar de riktige stegene når vi beveger oss framover. Dette handler ikke om sikkerhet som sådan. Det handler om hvordan vi forvalter reservoarene på rett måte, sier Lund.

Furre i SAFE er oppgitt over at Lund ikke kan kalle en spade for en spade:

– Alle omstillingsprosessene og vedlikeholdsetterslepet har ført til svekket kompetanse, stabilitet og regularitet. Det går ut over sikkerheten, slår han fast.

Les også:

Følger med

Petroleumstilsynet (Ptil) mener Statoil driver innenfor regelverkets rammer på alle måter:

– Vi har stilt en del spørsmål angående driften på Gullfaks og hadde sist fredag et møte med selskapsledelsen. På dette møtet bekreftet Statoil at sikkerheten på Gullfaks-feltet er ivaretatt, sier pressetalskvinne Inger Anda.

Hun understreker at Ptil følger saken tett og lytter til alle parter:

– I forbindelse med tilsyn har vi både felles og separate møter med selskap og vernetjenesten og tar med oss det som blir sagt.

Furre i SAFE hadde forventet at Ptil ville gjort mer i saken:

– På Gullfaks er Statoil virkelig kommet ut å kjøre, og de er langt fra å komme på rett vei. Vi ser ingen tydelige tegn til at noe blir gjort heller.

Mer om Gullfaks-problemene:

Vurderer å kreve stenging av Gullfaks

Stengte oljebrønner uten å si ifra

Gullfaks-arbeidere frykter for livet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.