OLJE OG GASS

– Sikkerheten tilhører festtalene i Statoil

Det eksisterer stor mistillit mellom ansatte og ledelsen på Gullfaks-feltet. Et internt nettmøte Aftenposten har fått tilgang til, resulterte i en rekke kritiske spørsmål til ledelsen.
Det eksisterer stor mistillit mellom ansatte og ledelsen på Gullfaks-feltet. Et internt nettmøte Aftenposten har fått tilgang til, resulterte i en rekke kritiske spørsmål til ledelsen. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
9. feb. 2011 - 07:11

Det er Aftenposten som omtaler det de betegner som «en stor grad av mistillit» mellom de ansatte og ledelsen i etterkant av en nestenulykke på plattformen Gullfaks C i fjor.

Tirsdag gikk hovedverneombud Owe Ingemann Waltherzøe av i protest, og avisa skriver at det har vært flere sammenstøt mellom ledelsen og de tillitsvalgte etter hendelsen.

– Det er en utbredt oppfatning at sikkerhetsarbeidet tilhører festtalene. Det går ikke så mye på viljen, men mer på evnen. Statoil er i ferd med å organisere seg inn i noe jeg er redd blir en stor ulykke, sier Waltherzøe til Aftenposten.

Statoil-feltet Gullfaks har det siste året hatt store utfordringer med trykkproblemer, lekkasjer og en nestenulykke på feltet.

Ansatte redde

Avisa har fått tilgang til utskrift fra et nettmøte i etterkant av ulykken, hvor de ansatte anonymt kunne stille spørsmål til ledelsen. Her stilles det en rekke kritiske spørsmål, både om sikkerhet, gehør for de ansattes syn, opplæring, informasjon og åpenheten i selskapet. De påpeker en stor forskjell mellom det de lærer på kurs og hvordan rutinene er i praksis.

«Når jeg leser aviser, lurer jeg på om det er sikkert å jobbe offshore. Blir bekymret når jeg ser hvor mye av det sikkerhetskritiske vedlikeholdet som ikke er utført,» skrev en ansatt i det interne nettmøtet i november.

En annen ansatt kritiserer at mange av de ansattes høringssvar etter Gullfaks-hendelsen ikke ble tatt med i rapporten, selv om de senere viste seg å samsvare med kritikken fra Petroleumstilsynet.

Petroleumstilsynet kritiserte Statoil for å ha informert sent om at de stengte 50 av 178 brønner, men konkluderte med at de er trygge på at Statoil driver forsvarlig på feltet, skrev Stavanger Aftenblad i forrige uke.

Les også: Frykter storulykke i Nordsjøen:<br/> – Jeg er redd for å dra på jobb

NITO: Sikkerhet på sokkelen: – Lytt mer til de ansatte

– Ukultur

I stedet for fire fulltids hovedverneombud på Gullfaks som har ambulert på de tre Gullfaks-plattformene, skal feltet ifølge Statoils nye plan ha ni ansatte som blir deltids-hovedverneombud ved siden av ordinær jobb. Ombudene skal også kun ha ansvaret for én plattform hver, ikke hele Gullfaks slik som i dag.

Det avgåtte hovedverneombudet mener omorganiseringen overskygger behovet for å ivareta sikkerheten. Han mener også det er en ukultur som gjør at det blir sett på som upopulært å komme med negative bemerkninger.

– I disse dager er vi i ferd med å fjerne nøkkelpersonell som brann- og gassteknikere og digitalingeniørene, og vi har i tillegg nedbemannet produksjonsavdelingene med 25 prosent. Vi nærmer oss tålegrensen, og det er i lys av den jeg trekker meg, sier han til Aftenposten.

– Har informert godt

Pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil sier at dersom noen ansatte har uttrykt manglende tillit til ledelsen, skal de ta det opp internt. Han understreker at Statoil løpende har informert de ansatte gjennom direkte dialog, allmøter og intranettet.

– Vi er også opptatt av å møte allmennhetens ønske om informasjon om vårt selskap, og vi legger avgjørende vekt på å tilfredsstille regulerings- og tilsynsmyndighetenes forventninger til innsyn, sier han.

Statoil-direktør Øystein Michelsen: – Vi skal lære av våre feil

Les også: – Statoil har for mange jern i ilden

Statoil gir ansatte karakterer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.