Når tidevannsturbinen Atlantis på 1,1 megawatt (MW) nå settes i arbeid i Skottland, så er det med norsk teknologi på innsiden.
SmartMotor i Trondheim har levert generatoren til turbinen. Også verdens største vindturbin, Sway Turbine, inneholder deres elektrogenerator.
– Vi er 40 ansatte, og ti av dem har doktorgrad og tjue er sivilingeniører. Vi har bakgrunn fra elkraft, mekanikk, kompositt og kybernetikk. Fornybarløsninger er spennende å jobbe med rent teknisk, sier direktør Ståle Svenning til Teknisk Ukeblad.
Elektrifiserer skipene
Selskapet lager effektive elektriske maskiner med permanentmagneter. I tillegg til fornybar energi satser SmartMotor på skipsmarkedet, gjennom et langvarig samarbeid med Rolls-Royce på Sunnmøre.
– Det er veldig stor grad av innovasjon, og løsningene vi utvikler skal tåle vær og vind og stå lenge. Vi erstatter hydraulikk i dagens skip og reduserer kundens kostnader knyttet til drift og vedlikehold, sier Svenning.
– Vi nærmer oss det fullstendig elektriske skipet. En båt har flere titusentalls liter hydraulikkolje samt svært komplekse rør og tanksystemer. Alt dette tar vi bort. Her gjelder det å være tidlig ute, og vi har alt flere produkter på markedet.
Driver «oljegrevling»
SmartMotor bygger og tester prototypene selv i Trondheim. Her har de også utviklet motoren til Badger Explorer, en slags «grevling» som driver prøveboring etter olje og gass . Dette kan bli en helt ny metode for leteboring, tror Svenning.
– Grevlingen er en borestreng på rundt 20-25 meters lengde som borer seg ned i undergrunnen, lukker hullet etter seg og blir der nede og gjør målinger, sier han.
Innen fornybar energi som tidevannsturbiner ser SmartMotor først og fremst et marked i utlandet. Partneren Atlantis Resources har konsesjon på en 400 MW tidevannspark i skotske Pentland Firth.
Krevende utvikling
– Atlantis er egentlig en vindmølle som står under vann. Men siden tettheten er mye større i vann enn i luft er bladene mindre. Utvikling av teknologi for tidevann er mer krevende enn for vind, siden turbinen står på 40 meters dyp. Vi brukte likevel bare ni måneder fra vi fikk kontrakten til produktet var i vannet, sier Svenning.
Han har svært stor tro på norske Sway Turbines 10 megawattsturbin som er under utvikling.
– Sway Turbine er blant de norske prosjekter innenfor fornybarenergi som har det største globale potensialet. Det er svært, sier Svenning, som understreker at teknologiutviklingen tar tid.
Kineserne kjøper opp
Ifølge Svenning har Norge svært god kompetanse og store fortrinn i energisektoren. Men det er ikke sikkert at det varer.
– Norske industri og forskningsmiljøer er kjempelangt fremme, både på olje og gass og i marin sektor. Faren er at du designer løsninger og produkter som blir kjøpt opp eller kopiert og produsert i Kina av de store internasjonale selskapene. Norge har vel aldri hatt tradisjoner for å produsere og eksportere teknologien selv, sier Svenning.
– Enkelte mener at vi kan utvikle teknologien her, så kan Kina produsere varene?
– Vi må i alle fall passe på å ligge et hestehode foran. Jeg tror ikke Kina vil nøye seg med bare å produsere. De vil også utvikle. De kjøper mye teknologi, og vi får henvendelser hvor de vil kjøpe våre design. Utvikler vi ikke vår kompetanse må vi kanskje importere teknologi fra dem. De har åpenbart ambisjoner og legger ned enorme summer. De bygger ut infrastruktur og legger til rette for industriutvikling i et nesten skremmende tempo.
Les også: