OLJE OG GASS

Lover ikke oljekuppel til norsk sokkel

Ole K. Helgesen
1. nov. 2010 - 12:03

Etter Deepwater Horizon-ulykken har president Barack Obama foreløpig stanset Shells planlagte boringer i Chukchihavet. Derfor har selskapet lovet å få på plass en oppsamlingskuppel for å få kontroll over en undervannsutblåsning i Alaska. Løsningen kan også bli brukt på norsk sokkel dersom myndighetene går inn for det.

– I Alaska har Shell planer om et oppsamlingssystem i beredskap for olje som vil bli lagret og klar til bruk for våre boreoperasjoner i Arktis. Systemet er prosjektert for å håndtere arktiske værforhold som kulde og is i områder langt fra annen infrastruktur. Erfaring fra dette systemet vil bli delt med myndigheter og andre oljeselskaper som kan ha interesse av dette. Men om et tilsvarende system kan være aktuelt på norsk sokkel, vil være noe myndighetene må vurdere, sier kommunikasjonssjef i Shell Norge, Terje Jonassen, til Teknisk Ukeblad.

Statoil: Vil ha egen utblåsningsløsning

Aker Solutions-ansatte: Aker Solutions-ansatte: Slik stoppet vi Macondo-brønnen

– Opp til selskapene

Petroleumstilsynet vil ikke gå inn for å kreve implementering av den nye teknologien som er i ferd med å bli utviklet.

– Vår rolle er å påse at operatørene oppfyller kravene i regelverket. Og det er opp til selskapene selv å vurdere hvilken teknologi som skal tas i bruk for at regelverket skal bli oppfylt, sier pressetalsmann i Ptil, Øyvind Midthun.

Oljeindustriens Landsforening har satt i gang et prosjekt som skal undersøke teknologier som kan stoppe undervannsutblåsninger.

– Vi jobber kontinuerlig med å forbedre sikkerheten knyttet til petroleumsvirksomheten. Og dersom det viser seg at denne teknologien forbedrer sikkerheten, kan det bli aktuelt å ta den i bruk på norsk sokkel. Men jeg må understreke at vi mener sikkerheten er godt ivaretatt i Norge, sier informasjonssjef i OLF, Tom Gederø.

Kina-Hansen: – Som å putte en propp i en vulkan

Les også: Unngikk Deepwater Horizon-scenarioer

OLF: – Vi skal lære av BP-ulykken

Forslag til kuppeldesign. ILLUSTRASJON: Shell Shell

– Kan bli aktuelt

Statoil har også satt i gang prosjekter for å se på mulige teknologier for å stanse undervannsutblåsninger. Selskapet sier at en oppsamlingskuppel kan være en løsning, men at det er for tidlig å konkludere.

– Statoil arbeider nå med å lære av ulykken i Mexicogolfen, og å minimere risikoen for at noe lignende kan skje i Statoil. Dette arbeidet involverer både styret og konsernledelsen. En intern arbeidsgruppe med deltakelse fra ulike forretningsområder er i gang med å samle inn og systematisere informasjon om hva vi kan lære. Deres arbeid skal ende med en anbefaling til konsernledelsen på hva selskapet bør gjøre innenfor boring- og brønnområdet, arbeidsprosesser, krav, prosedyrer og oljevern, sier Hege Norheim, leder for nordområdeinitativet i Statoil.

TU mener: LEDER: Ulykken som forandrer oljeindustrien

DNV: Norske regler mer effektive enn amerikanske

Stort prosjekt

Statoil prøvde å komme med i Chevron, ConocoPhillips, ExxonMobil og Shells samarbeid om et system for hurtig oppsamling og begrensning av oljeutslipp. Selv om selskapet ikke fikk innpass i prosjektet, vil resultatene bli gjort tilgjengelig for hele bransjen. Systemet disse selskapene utvikler skal brukes ved en eventuell framtidig brønnutblåsning på dypt vann i Mexicogolfen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

–Det viktigste målet vil være full oppsamling av et eventuelt nytt oljeutslipp, med null utslipp til sjø, og systemet skal kunne håndtere en rekke potensielle scenarier, som havdyp på opptil 3000 meter, krevende værforhold og mer omfattende utblåsninger enn ulykken med Deepwater Horizon. Statoil støtter dette initiativet, og har tilbudt vår kompetanse i arbeidet med å forbedre beredskapen i området.

Les også:

– Dette kan stoppe alle oljelekkasjer

Statoils tidligere boresjef: – BP-ulykken ville aldri skjedd her hjemme

Roser norsk innsats i Mexicogolfen

– Største oljeutslipp i verdenshistorien

Håper å sette i proppen for godt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.