OLJE OG GASS

Vil ha egen utblåsningsløsning

Norsk løsning: Statoils konserndirektør for norsk sokkel, Øystein Michelsen, vil ha en løsning for stanse oljeutslipp tidligere enn ved å bore avlastingsbrønner.
Norsk løsning: Statoils konserndirektør for norsk sokkel, Øystein Michelsen, vil ha en løsning for stanse oljeutslipp tidligere enn ved å bore avlastingsbrønner. Bilde: Ole K. Helgesen
Ole K. Helgesen
8. sep. 2010 - 07:02

Deepwater Horizon-katastrofen i Mexicogolfen viste at oljebransjen ikke har tilstrekkelige løsninger for å stanse utblåsninger på havbunnen. Derfor har oljegigantene Exxon, Shell, Chevron og Conocophillips forpliktet seg til å bruke en milliard dollar for å utvikle et oppsamlingssystem for utblåsninger i dypvannsbrønner.

Systemet skal kunne håndtere utslipp på opptil 100.000 fat olje per dag.

Norske forhold

Statoil har tidligere uttrykt ønske om å bli med på spleiselaget. Men nå sier konserndirektør for norsk sokkel, Øystein Michelsen, at Statoil ønsker en egen løsning som er tilpasset norske forhold.

– Vi har tett dialog med selskapene i prosjektet som skal utvikle et system for å stanse utblåsninger. Samtidig er vi involvert i det arbeidet som blir gjort gjennom OGP (Det internasjonale forbundet for olje og gassprodusenter, red. Anm.). Målet vårt er å finne en løsning som er tilpasset norsk sokkel, sier Michelsen til Teknisk Ukeblad.

Når tror du en slik løsning kan komme på plass?

– Det kan jeg ikke svare på. Vi er altfor tidlig i prosessen foreløpig.

Exxon, Shell, Chevron og Conocophillips lover at deres oppsamlingssystem skal være designet og ferdig bygget i løpet av tolv til atten måneder. Er det realistisk?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier Michelsen.



Andre utfordringer

Det er ikke klart hvordan Statoil ser for seg at en norsk løsning vil skille seg fra teknologien som skal utvikles for Mexicogolfen. Men etter det Teknisk Ukeblad kjenner til er det ingen prospekter på norsk sokkel som har kombinasjonen av svært gode reservoarbergarter, meget høye poretrykk, store havdyp og flyktig olje på grunn av høyt gassinnhold. Denne kombinasjonen er ikke uvanlig i Mexicogolfen.

Og på grunn av at de norske reservoarene produserer mindre, er det ikke ventet at en løpsk brønn på norsk sokkel vil slippe ut like mye olje som BPs Macondo-brønn – som ifølge de siste estimatene produserte 53 000 fat i døgnet. Dermed kan et system som skal kunne håndtere 100 000 fat per dag bli overdimensjonert for norsk sokkel.

Lukket møte

Statoil presenterte arbeidet med et skreddersydd oppsamlingssystem til norsk sokkel på et lukket møte med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen tirsdag. På møtet deltok representanter fra bransjen og ulike myndighetsorganer.

Olje- og energiministeren sier slike møter er en viktig arena hvor myndighetene og næringen kan drøfte sine ulike vurderinger av hendelsen. Han mener det er uproblematisk at møtet foregikk bak lukkede dører.

– Dette er et initiativ som jeg har tatt for å skape en møteplass mellom næringen og myndighetene i etterkant av katastrofen i Mexicogolfen. Det er ikke uvanlig at mine møter med næringene er lukket for pressen.

– Må ta vare på det vi er gode på

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm som har ansvaret for sikkerheten på norsk sokkel deltok også på møtet. Hun mener det er viktig å ta vare på det Norge er gode på.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er viktig å utveksle kunnskap og erfaringer mellom næringen og myndighetene for å lære av det som har skjedd i Mexicogolfen. Men vi må også se på hva Norge gjør bra, og ta vare på det. Jeg vil spesielt trekke fram det gode og åpne trepartssamarbeidet vi har etablert for å ivareta sikkerheten på sokkelen, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.