OLJE OG GASS

– Største oljeutslipp i verdenshistorien

IKKE PLOMBERT: Mens forskerne beregner oljeutslippet til å være historiens største, utsetter BP plomberingen av brønnen som har forårsaket utslippet.
IKKE PLOMBERT: Mens forskerne beregner oljeutslippet til å være historiens største, utsetter BP plomberingen av brønnen som har forårsaket utslippet. Bilde: Reuters
3. aug. 2010 - 07:29

– Vi har aldri før sett et utslipp av denne størrelsen på havets dyp, sier professor i oseanografi ved det statlige universitetet i Florida, Ian R. MacDonald, til New York Times.

Større enn Ixtoc

Inntil amerikanske myndigheter mandag ga det mest presise anslaget for BP-utslippets størrelse så langt, var utslippet i Campeche-bukta fra den mexicanske riggen Ixtoc i 1979 regnet som tidenes største til havs.

Men Deepwater Horizon-katastrofen overgår dette utslippet med god margin. Under Ixtoc ble det lekket ut 3,3 millioner fat – mens utslippet som startet i Mexicogolfen i april i år, er på nesten 5 millioner fat.

Frykter ettervirkninger

Av den totale mengden regner BP og myndighetene i USA med at nærmere en seksdel er samlet opp gjennom opprydningsarbeidet. Dette utgjør cirka 800.000 fat, eller nesten 130 millioner liter.

Likevel gjenstår over fire millioner fat som er blitt spydd ut i havet.

– Disse tingene får etterreaksjoner i økosystemet, sier MacDonald.

– Jeg tror vi kommer til å høre den økologiske gjenklangen etter dette utslippet resten av min levetid, mener professoren.

Utsetter plomberingen

Mandag kveld varslet BP at de nok en gang utsatte operasjonen som etter planen skal plombere oljebrønnen for godt. Årsaken til utsettelsen er at selskapet venter på resultatene av en viktig test av utstyret som skal benyttes i den såkalte static kill-prosessen.

Ifølge energiselskapet vil arbeidet tidligst komme i gang tirsdag lokal tid.

Prosessen med å plombere brønnen for godt skjer i to trinn. Først pumpes det slam og sement direkte inn i brønnen. Fire til sju dager senere skal samme type materialer sprøytes inn i brønnen nedenifra, gjennom den dype avlastingsbrønnen som er boret ned til hovedbrønnen. To slike brønner er boret, i tilfelle den første ikke skulle treffe.

– Ingen endelig seier

Når dette arbeidet er gjort, skal i teorien lekkasjen være avstengt for godt.

Den pensjonerte kystvaktadmiralen som leder de amerikanske myndighetenes håndtering av oljeutslippet, advarer imidlertid mot å framstille «static kill» som en seier over den lekkende brønnen.

– Jeg tror ikke vi skal se på dette som slutten, før vi faktisk har boret ferdig avlastingsbrønnene, sier admiral Thad Allen.

Det gjenstår fortsatt omkring 30 meter med borearbeid før brønnene er ferdige. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.