MARITIM

Likevel usikkert om hevingen starter torsdag

Forsvarsmateriell vet ikke om de blir ferdig med forberedelsene tidsnok.

Forberedelsene til hevingen av KNM Helge Ingstad har pågått helt siden november, da dette bildet ble tatt. Forsvarsministeren sa i Stortinget at hevingen kunne starte torsdag, men Forsvarsmateriell sier nå at det er usikkert både om de blir ferdige med forberedelsene og om været holder.
Forberedelsene til hevingen av KNM Helge Ingstad har pågått helt siden november, da dette bildet ble tatt. Forsvarsministeren sa i Stortinget at hevingen kunne starte torsdag, men Forsvarsmateriell sier nå at det er usikkert både om de blir ferdige med forberedelsene og om været holder. Foto: Kystverket/Kystvakten/Forsvaret
5. feb. 2019 - 12:55

Forsvarsmateriell sier det er usikkert hvorvidt arbeidet med å heve fregatten Helge Ingstad kan starte torsdag, slik forsvarsministeren sa i Stortinget i formiddag.

– Vi har igjen noen timer med arbeid, og vi vet ennå ikke nøyaktig hvor lang tid dette vil ta. Så er vi også, slik forsvarsministeren sa, avhengig av godt vær over en lengre periode. Når alt arbeidet med forberedelser er ferdigstilt, må vi altså se på været, sier kommunikasjonsrådgiver Vigdis Hvaal i Forsvarsmateriell til NTB.

– Det er mange faktorer som må spille på lag, både bølgehøyde og ikke minst vind og vindtype. Det er ikke helt sikkert at disse faktorene spiller på lag på torsdag, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Forsvaret: Meldt økende vind

Kort tid tidligere hadde forsvarsminister Frank Bakke-Jensen opplyst til Stortinget at hevingen av fregatten kan starte på torsdag, dersom været gjør det mulig.

– Hevingsprosessen har tatt lengre tid enn planlagt. Været er den største utfordringen. For å gjennomføre hevingen trengs stabilt godt vær i en uke. Prognosen er at man nå ser for seg å starte arbeidet på torsdag, sa Bakke-Jensen da han redegjorde for havariet og redningsarbeidet.

– Det er meldt økende vind utover kvelden og onsdag, dette kan medføre en midlertidig stans i arbeidet, skriver Forsvaret på sine nettsider. Her heter det at det den kommende uken ser ut til å gi vekslende vær med vind rundt 10 sekundmeter.

– Gjennomgang av detaljplaner for løft samt øving og trening av de forskjellige aktørene som er involvert i løfteoperasjonen fortsetter fram til operasjonen kan starte, heter det på siden.

Kranlekteren Rambiz ligger ved fregatten og arbeider med siste klargjøring av løftekjettingene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.