MARITIM

Her sprenger de torpedoer fra Helge Ingstad

Halvparten ble detonert torsdag ettermiddag.

Forsvaret sprengte torsdag ettermiddag flere torpedoer som er hentet ut fra den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad.
1. feb. 2019 - 13:00

Sjøforsvarets Minedykkerkommando har fjernet alle torpedoene fra den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad og detonert en del av dem.

Halvparten av torpedoene ble detonert i Hjeltefjorden torsdag ettermiddag, opplyser Forsvaret i en pressemelding. De resterende skal detoneres senere, uten at Forsvaret ønsker å gå nærmere inn på hvor mange det er snakk om.

– De sjøvannsaktiverte batteriene i torpedoene kan reagere i kontakt med luft og forårsake brann og helseskadelig røyk. Derfor ønsker vi å være føre var. Selve eksplosivene anser vi som stabile, sier sjef for Minedykkerkommandoen (MDK), orlogskaptein Bengt Berdal.

Vurderer hva som må hentes ut

Øvrig ammunisjon som fortsatt er om bord Helge Ingstad, skal også ut av fregatten. Forsvaret skriver videre at det gjøres fortløpende vurderinger på hva som kan og bør hentes ut før hevingen og hva som kan vente til fregatten er transportert til Haakonsvern.

Fregatten ligger under vann i fjæra i Øygarden i Hordaland etter kollisjonen med tankskipet Sola TS natt til 8. november i fjor. Torpedoene har nå ligget lenge under vann, og batteriene er skadd.

– Det er knyttet usikkerhet og risiko til håndtering av skadd ammunisjon. I dette tilfellet er hensynet til personellsikkerhet vektet høyere enn gevinstene ved en videre håndtering av torpedoene. Ut fra grundige faglige vurderinger av tilstand og alternativer ble det besluttet å detonere torpedoene, sier Berdal.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.