OLJE OG GASS

Kraft fra land til Martin Linge setter verdensrekord

Vekselstrømkabelen fra Kollnes i Hordaland til Martin Linge-feltet i Nordsjøen blir verdens lengste med sine 160 kilometer. Det er 50 prosent lenger enn forrige rekord. Avansert kraftelektronikk i elprosesseringsanlegget deres på land gjør det mulig.
Vekselstrømkabelen fra Kollnes i Hordaland til Martin Linge-feltet i Nordsjøen blir verdens lengste med sine 160 kilometer. Det er 50 prosent lenger enn forrige rekord. Avansert kraftelektronikk i elprosesseringsanlegget deres på land gjør det mulig. Bilde: Siemens AS
Ina AndersenIna AndersenJournalist
15. mars 2016 - 06:08

Martin Linge-feltet skal hel-elektrifiseres ved hjelp av verdens lengste undervanns høyspent vekselstrømkabel (AC-kabel).

Kabelen strekker seg 163 kilometer fra Kollnes i Hordaland til olje- og gassfeltet i nordvestre del av Nordsjøen.

Det er 50 prosent lenger enn forrige rekord, den 112 kilometer lange kabelen ut til Goliat i Barentshavet.  

– Man trodde ikke det var teknisk mulig å overstige 100 kilometer for en vekselstrømkabel. Strikken var strukket langt på Goliat for to år siden. Nå har vi strukket den enda lenger, sier Thomas Skånøy i Siemens til Teknisk Ukeblad.

Uønsket strøm

Problemet med vekselstrøm er at kabelen produserer uønsket strøm, reaktiv effekt, som flyter tilbake i nettet. Jo lenger kabelen er, jo mer strøm produseres.

Strenge krav til spenningskvaliteten i nettet, gjør at det ikke er lovlig å la den uønskede strømmen komme ut i nettet igjen.

En måte å unngå dette på er å bruke likestrøm (DC) i stedet for vekselstrøm. Da må vekselstrømmen fra nettet omformes til likestrøm før den overføres gjennom sjøkabelen til offshoreinstallasjonen.

Deretter må strømmen konverteres tilbake til vekselstrøm når den kommer frem.

Denne prosessen krever masse utstyr, som er dyrt og tar opp mye plass offshore. 

Martin Linge-feltet har planlagt oppstart i begynnelsen av 2018. Da får feltet all strømmen sin fra land. Illustrasjon: Total.
Martin Linge-feltet har planlagt oppstart i begynnelsen av 2018. Da får feltet all strømmen sin fra land. Illustrasjon: Total.

– Avansert sluk

Siemens’ løsning, kalt Static Var Compensation Plus, innebærer å håndtere den uønskede strømmen som blir produsert i sjøkabelen, i elprosesseringsanlegget deres på land.

– Det som likevel muliggjør å ha en så lang kabel er at vi leverer en reaktiv kompenseringsteknologi. Den regulerer strømmen, slik at den ikke flyter ut i nettet igjen, forklarer Skånøy.

Teknologien håndterer den reaktive effekten på under et tidels sekund. Den består av avansert kraftelektronikk som gjør det mulig å regulere spenningene.

– Du kan si at det er som et veldig avansert sluk for strømmen. Dette er ikke strøm vi har noen nytte av, den brukes ikke til noe, derfor svir vi den av, sier han. 

Landanlegget til Martin Linge blir det tredje anlegget som Siemens bygger i Norge med slik avansert teknologi.

Det første anlegget ligger i Hammerfest og er det som skal forsyne Goliat med strøm, det andre skal styrke nettspenningen i Sortland.

Reduserer CO2-utslippene

Martin Linge blir helelektrisk, i motsetning til feltet som sto for den forrige rekordkabelen, Goliat, som i tillegg til kraft fra land også får kraft fra gassturbiner.

All strømforsyning til Martin Linge kommer fra det norske hovednettet. Regulariteten i forsyningen på plattformen forventes å ligge på over 98 prosent.

Ifølge operatør Total viser deres utregninger en reduksjon i lokale CO2-utslipp på 200.000 tonn hvert år, tilsvarende utslipp fra 180.000 biler, sammenlignet med bruk av gassturbiner.

Tore Andre Orvik i Total forklarer at plassbegrensning på selve plattformen var blant årsakene til at de måtte se på alternative måter for kraftgenerering på Martin Linge-feltet.

– Vi ønsket å gå for en kraft fra land-løsning, men likestrøm var utelukket fordi det ville blitt en for stor utfordring å få plass til alle komponentene som kreves, sier Orvik til Teknisk Ukeblad.   

Bedrer arbeidsmiljøet

Han poengterer at det ikke var selvsagt at Total skulle gå for en høyrisikoløsning, som vekselstrømkabel ut til Martin Linge-feltet må kunne sies å være.

– I vår bransje er det ikke slik at vi bare hopper på nye ting. Vi har gjennomgått løsningen i studier og brukt mye arbeid både i Norge og i utlandet før vi konkluderte med at skulle gå for akkurat denne teknologien, påpeker Orvik.

Det er liten økonomisk gevinst for Total å velge vekselstrøm, sier Orvik, men det finnes flere andre fordeler sammenlignet med alternativene. 

Blant annet blir arbeidsmiljøet for dem som jobber offshore betydelig forbedret, fordi de slipper alle ulempene ved å ha utstyret som kreves til likestrøm eller gassturbiner på installasjonen. 

– Det blir mindre støy og mindre vibrasjoner, fordi du slipper turbiner og generatorer som går. I tillegg blir det langt mindre vedlikehold. 

Landanlegget på Kollsnes sørger for at den uønskede strømmen som produseres i vekselstrømkabelen ut til Martin Linge-feltet ikke flyter tilbake i strømnettet. Foto: Total/Woldcam.
Landanlegget på Kollsnes sørger for at den uønskede strømmen som produseres i vekselstrømkabelen ut til Martin Linge-feltet ikke flyter tilbake i strømnettet. Foto: Total/Woldcam.

Oppstart 2018

Martin Linge-utbyggingen er blitt forsinket, og plattformen vil ikke forlate Korea før til neste år. Oppstart på feltet er planlagt til begynnelsen av 2018.

De fullstendige testene av strømforsyningen er det dermed ikke mulig å gjøre før installasjonen er koblet opp offshore.

– Men de testene som er gjennomført så langt har vært tilfredsstillende. Det er viktig at vi gjør det vi kan for å sikre oss at systemet skal virke, sier Orvik. 

Kabelen ligger klar på havbunnen, landanlegget er bygget, og alt det forberedende arbeidet er fullført. 

– Så nå gjenstår det kun å få plattformen på plass i Nordsjøen, og å få koblet kabelen til. 

Tror på flere rekorder

Selv om Siemens med Martin Linge-strømkabelen setter ny verdensrekord for vekselstrøm, tror likevel ikke selskapet at de har nådd grensen for hvor langt de kan klare å strekke teknologien. 

– Det store spørsmålet er hvor grensen går. Har vi nådd den? Vi tror ikke vi har det, vi tror vi skal kunne strekke den enda lenger.  Men det er vanskelig å gi et godt svar på hvor lang som er mulig. Men vi tror vi skal klare flere verdensrekorder på området, sier Skånøy. 

Han påpeker at siden alle oljeselskaper som skal bygge ut nye felt er pålagt å utrede løsninger for kraft fra land, vil teknologien deres være svært aktuell fremover.

– Det er gunstig, også i et miljøperspektiv, at vi kan elektrifisere plattformer på en billigere måte.   

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.