OLJE OG GASS

Slik så betongveggen ut etter at trykktestingen gikk galt

Fire meter langt «rør» skjøt gjennom veggen.

Feil under trykktesting av et tool, gjorde at røret løsnet og sprengte seg gjennom betongveggen, ut på uteplassen hvor HMS Analyse pleier å ha pausene sine.
Feil under trykktesting av et tool, gjorde at røret løsnet og sprengte seg gjennom betongveggen, ut på uteplassen hvor HMS Analyse pleier å ha pausene sine. Bilde: Privat
Ina AndersenIna AndersenJournalist
2. okt. 2014 - 14:46

Overbevist om at det hadde skjedd en eksplosjon, gikk daglig leder Torbjørn Eide Gunnarsen og en av de ansatte ned for å undersøke.

I trappeoppgangen ble de møtt av glasskår og biter av betong.

Da de gikk utenfor, så de et rundt fire meter langt tool som hadde sprengt seg gjennom veggen, og ut på plassen hvor de ansatte i bedriften pleier å ha pausene sine.

Sittegruppen, som vanligvis står like foran veggen, var flyttet flere meter bortover, og var erstattet av et digert hull i betongen.

– Store krefter

Hendelsen skjedde som en følge av at noe gikk galt, da Toolserv drev med trykktesting i rommet innenfor.

– Det var tydelig at det hadde vært store krefter på gang. Det kunne gått veldig galt, sier Eide Gunnarsen til Teknisk Ukeblad.

Han hadde selv sittet på benken bare en halvtime før det smalt, og vil helst ikke tenke på hva som ville blitt følgene dersom han eller en av de andre ansatte hadde vært på plassen da det skjedde.

– Hadde det vært folk der nede hadde det i beste fall blitt personskade. Og det er bare tilfeldig at ingen var der. Vi bruker plassen ofte, og hadde det vært fint vær den dagen ville det mest sannsynlig sittet noen på benken, poengterer han, og legger til at dette er et uteområde hvor det er lagt til rette for at folk skal kunne oppholde seg.

Les også: Her sprenger Forsvarsbygg ammunisjonslageret. Panserdøra fant de aldri igjen

Daglig leder i HMS Analyse, Torbjørn Eide Gunnarsen, inspiserer det nå tildekte hullet, hvor trykktesting sendte et tool rett gjennom veggen. Til vanlig har det stått benker like foran veggen, som Eide Gunnarsen og de andre i bedriften bruker jevnlig.
Daglig leder i HMS Analyse, Torbjørn Eide Gunnarsen, inspiserer det nå tildekte hullet, hvor trykktesting sendte et tool rett gjennom veggen. Til vanlig har det stått benker like foran veggen, som Eide Gunnarsen og de andre i bedriften bruker jevnlig.

Visste ikke om trykktestingen

Eide Gunnarsen påpeker at de ikke har visst at Toolserv driver med trykktesting like under kontorene deres, og like bak veggen hvor de har pausene sine.

– Det burde vi ha visst, uansett hva slags sikringer de har hatt, eller ikke hatt. Vi hadde fortjent å vite at det er så mye energi i sving rett bak veggen der vi sitter, sier han.

Han har fått opplyst av Toolserv at de har feilberegnet hvor veggen i rommet hvor de driver med trykktesting går, og at Toolserv har trodd at det var et kompressorrom her.

Kompressorrommet dekker kun deler av veggen, og altså ikke der hvor toolet sprengte seg gjennom.

Barriere

Eide Gunnarsen setter spørsmålstegn ved kvaliteten på risikovurderingen som er gjennomført i forkant av trykktestingen.

– Vi jobber jo med helse, miljø og sikkerhet, og synes at det er rart at de velger å bruke bygningsstrukturen som barriere i en trykktesting. Her burde de hatt ekstra sikring, understreker yrkeshygienikeren.

HMS Analyse er invitert ned til verkstedet til Toolserv, for en omvisning i lokalene. Det har de takket ja til.

– Vi har hatt god kontakt med dem i etterkant, og har blitt invitert ned for å vise hvordan de jobber. Det har jeg takket ja til, slik at de ansatte vet hva som skjer, og opplever at arbeidsplassen deres er trygg, sier Eide Gunnarsen.

Les også: Kværner skulle sprenge Goliat. Det gikk ikke så bra

– Vil finne årsaken

Daglig leder i Toolserv, Christian Berven, forklarer at de jobber tett med Arbeidstilsynet og kunden deres, for å finne årsaken til hendelsen og hindre at noe lignende skjer igjen under standard trykktesting.

– Hovedoppgaven under granskningen er å finne ut hvordan dette kunne skje, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han ønsker ikke å kommentere mer rundt hendelsen, før granskningen er gjennomført.

– Men vi deler gjerne resultatet av granskningen med Teknisk Ukeblad, når denne er klar, poengterer han.

Kun flaks gjorde at ingen satt ute på benken da toolet kom brasende gjennom veggen, og det kun ble materielle skader.
Kun flaks gjorde at ingen satt ute på benken da toolet kom brasende gjennom veggen, og det kun ble materielle skader.

– Når kommer det første dødsfallet?

Både Arbeidstilsynet og politiet ble tilkalt av Toolserv, og sendte folk til ulykkesstedet.

John Lien i Arbeidstilsynet dro ut til Forus etter hendelsen. Han ser alvorlig på saken.

– Vi ser alvorlig på det, spesielt fordi dette ikke er første gang vi har opplevd alvorlige hendelser i forbindelse med trykktesting. De siste fire årene har vi på Nord-Jæren hatt ytterligere tre hendelser uten personskader, og én med personskade, sier han til Teknisk Ukeblad.

Sistnevnte er ulykken hos Malm Orstad i 2011, da tre personer ble alvorlig skadd i en eksplosjon under en trykktesting av utstyret til Control Cutter.

Lien påpeker at det kan være ganske komplisert å beregne sikkerheten på trykktesting, og at det krever en del kompetanse.

– Det som er bekymringsfullt er at vi har ikke oversikt over hvor stort omfanget av trykktesting rundt omkring er, og hvor stor risikoen er. Det virker som om det er litt mangel på kunnskap ute hos dem som utfører disse testene, de er ikke klar over hvor store krefter som opptrer, og hvor store konsekvensene kan være om noe går galt. Vi er bekymret for når det vil føre til det første dødsfallet, poengterer han.

Les også: Komposittnetting skal forhindre arbeidsulykker på sokkelen

Følger opp ulykken

Lien kan ikke si så mye om akkurat hva som har gått galt hos Toolserv, før de har gjennomført et grundigere tilsyn.

– Det var i forbindelse med trykktesting av utstyr, at det som ble trykktestet røk, det tålte ikke trykket. Som følge av det fikk løse deler rekyl og fór framover, og den ene delen gikk gjennom ytterveggen. Vi har ikke gått mer inn i detaljene ennå, derfor kan jeg ikke si noe om det er beregnet god nok sikkerhet, forklarer han.

På generelt grunnlag sier Lien at du må regne med at ting kan gå galt når du utfører tester.

– Å teste utstyr innebærer en risiko, og sikkerheten må beregnes etter det trykket du vil operere med, sier han.

Han vil heller ikke gå inn på potensialet for personskade.

– Men det er klart at konsekvensen ville vært stor dersom noen var blitt truffet.

Arbeidstilsynet vil følge opp saken, i første omgang med et grundigere tilsyn. Her vil de kartlegge risikoen på stedet og eventuelt gi pålegg om tiltak.

Politiet etterforsker ulykken

Åslaug Høgemark, leder for nordsjø- og miljøseksjonen i Rogaland politidistrikt, bekrefter at politiet sendte ut en patrulje i forbindelse med arbeidsulykken.

– Vi oppretter sak, og hendelsen vil bli etterforsket av nordsjø- og miljøseksjonen. Det er litt tidlig til å kunne si så mye mer om saken, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Høgemark påpeker likevel at det ikke er en type hendelse som forekommer ofte.

Hvor alvorlig politiet ser på saken vil hun ikke kommentere.

– På generelt grunnlag kan jeg si at potensialet for personskade alltid vil være med i vurderingen i en etterforskning, framhever seskjsonslederen.

  • Teknisk Ukeblads Stavanger-korrespondent har kontor i den samme bygningen, men var ikke til stede da hendelsen fant sted.

Les også: 

Over halvparten av gasslekkasjene på norsk sokkel skyldes menneskelig svikt

Sjokktube undersøker effekten av eksplosjoner på oljeplattformer

Hunder fant over fem kilo dynamitt ved Statnetts trafostasjon  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.