OLJE OG GASS

Dette betongbygget i Finnmark er fullstappet med Siemens' mest moderne teknologi

Nå skal de sette ny elektrifiseringsrekord.

 Dette betongbygget ved Hyggevatn utenfor Hammerfest skal sørge for kraft fra land til Goliat-flyteren i Barentshavet.
Dette betongbygget ved Hyggevatn utenfor Hammerfest skal sørge for kraft fra land til Goliat-flyteren i Barentshavet. Bilde: Siemens
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
9. des. 2014 - 10:44

Når Goliat-feltet i Barentshavet skal få sin kraft, vil kraften delvis komme fra land og delvis fra gassturbiner. Elektrifiseringen av feltet inkluderte en verdensrekord ved leggingen av verdens lengste vekselstrøms kabelforbindelse (AC-kabel).

Kabelen på ca 111 kilometer er den lengste av sitt slag som noensinne er installert.

– Det er verdens lengste høyspente AC-kabel og skal driftes med 110 kilovolt, sier fagsjef i Siemens, Thomas Skånøy til Teknisk Ukeblad.

Les også: Trodde du oljeprisen var lav nå? Hør hva disse ringrevene har å si

Goliat-installasjonen - her ved verftet i Korea - blir delelektrifisert og har foreløpig verdensrekorden på lengste AC-kabelforbindelse.
Goliat-installasjonen - her ved verftet i Korea - blir delelektrifisert og har foreløpig verdensrekorden på lengste AC-kabelforbindelse.

Skjuler ny teknologi

Goliat-feltet skal delelektrifiseres, noe som betyr at innretningen får sin kraft dels fra land og dels fra gassturbiner. I forbindelse med landkraften, har Siemens etablert et landanlegg ved Hyggevatn på utsiden av Hammerfest.

– Landanlegget er med på å sikre at vi kan hente kraft fra et meget svakt nettpunkt i Norge. Dette er med på å stabilisere nettet på land, sier Skånøy.

Goliat skal – etter flere forsinkelser – komme i drift i 2015. Skånøy forteller at de tidligere i år har kjørt en test på landanlegget etter at kabelfartøyet hadde rullet ut kabel.

– Vi kjørte en 24 timers høyspenttest av hele landanlegget og det fungerte utmerket, sier han.

Landanlegget ved Hyggevatn er tilsynelatende en enkel betongkonstruksjon. Men inni er den spekket med ny teknologi.

– Inni her skjuler det seg den mest moderne teknologien vi leverer innen kraftforsyning i dag. Det ligger et par kilometer utenfor Hammerfest og noen steinkast unna Statoils Melkøya-anlegg, sier han.

Les også: Denne gigantplattformen tåler jordskjelv, 44 minus og 18 meter bølger

Martin Linge kommer til å slå Goliat-rekorden med sin kabel som blir over 160 kilometer lang.
Martin Linge kommer til å slå Goliat-rekorden med sin kabel som blir over 160 kilometer lang.

Brøkdelen av et sekund

Teknologien det er snakk om er blant annet det som kalles SVC PLUS, som er kontainerløsningen på bildene. SVC står for Static Var Compensation, og er en teknologi som benyttes for å kompensere reaktiv effekt og styre spenningen i nettet.

– Vi har to typer SVC-teknologi. SVC PLUS er mindre plasskrevende enn SVC Classic og gjør at vi kan plassere den inne i et bygg slik som på Hyggevatn, forklarer Skånøy.

– Forklart på en enkel måte kompenserer våre to SVC PLUS-kontainere den reaktive effekten sjøkabelen produserer, samtidig som den stabiliserer spenningen i nettet slik at spenningen på Goliat-plattformen holdes konstant, forklarer han.

Kontaineren består av avansert kraftelektronikk som gjør det mulig å regulere spenningene i løpet av millisekunder.

– I løpet av en brøkdel av et sekund skal vi kunne se at det skjer en feil, beregne hva vi må gjøre og respondere på dette, ifølge Skånøy.

Les også: Mens de ansatte må kjøpe notatblokker på Clas Ohlson, har Statoil tennisfest med Elton John

Setter ny rekord

Når alt om Goliat-elektrifiseringen er sagt, er dette for Siemens et slags forspill til et annet prosjekt de holder på med: Totals Martin Linge-prosjekt.

– Martin Linge har fullt og helt kraft fra land. Dessuten settes det ny verdensrekord her: Kabelen blir 40 prosent lenger enn på Goliat, noe som betyr at kabelen blir over 160 kilometer lang.

– Her går det en navlestreng inn til landanlegget som vil være henholdsvis blodåren og hjertet for plattformen. Om det blir slått ett feilslag her, merkes det ut på plattformen. Det stiller meget store krav til teknologi, og system- og designkompetanse for å møte disse kravene, sier han.

Les også:

«Norge bør belage seg på en oljepris på 50-60 dollar i mange år fremover»

Lundin-sjefen: - Dersom vi bare spiller golf, vil vi fortsatt doble produksjonen

Australsk øy kan avgjøre fordelingen av Sverdrup-milliardene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.