T2

Norsk selskap moderniserer fluestanga

– Ikke mye å innovere på, skulle man tro, men det har jeg motbevist, sier gründeren.

Inn i håndtaket: En av hemmelighetene med den nye norske fluestanga er at klingen er festet helt i bunnen av håndtaket, slik at kraftoppspenningen kan fortsette lenger enn i konvensjonelle stenger.
Inn i håndtaket: En av hemmelighetene med den nye norske fluestanga er at klingen er festet helt i bunnen av håndtaket, slik at kraftoppspenningen kan fortsette lenger enn i konvensjonelle stenger. Bilde: ORV
21. juni 2014 - 13:33

Robert Selfors fra Nesodden er en typisk gründer. Som ihuga fluefisker har han tenkt mye på redskapen og stanga i særdeleshet.

Garasjeprosjekt

For mange år siden dukket det opp en ny ide til fluestanga, som stort sett ikke hadde endret seg særlig de siste hundre årene.

Det ble til eksperimenter og prototyper i garasjen, og for fem år siden til selskapet ArcticSilver. Nå, omsider, er salget i gang.

– I likhet med millioner andre rundt om i verden er jeg svært opptatt av fluefiske, og for oss er utstyr og teknikk viktig. Det jeg observerte var at måten vi bygger fluestanga ikke har gjennomgått noe mer revolusjonerende enn at klingen blir produsert i stadig bedre materialer. Vi har gått fra bambus til glassfiber og videre til karbonfiber. Nå har vi kommet til det vi kaller nanokarbonfiber, som gjør klingen særdeles lett og sterk.

Det har vært en stor utvikling, men byggeprinsippet for stanga er det samme, påpeker gründeren.

– Vi har et håndtak med feste for snelle i enden av stanga som består av fire deler. Ikke mye å innovere på, skulle man tro, men det har jeg motbevist, sier Selfors.

Les også: Disse elsyklene er best i test

Nytt kraftprinsipp

Selfors har møtt opp i redaksjonen for å overbevise oss ikkefluefiskende om den nye norskutviklede stanga. Han starter med å forklare at kraftpotensialet ligger i stangens bunndel.

Klingen, det vil si selve stangemnet, blir spent opp og ladet med energi når den bøyer seg under kasting.

– På konvensjonelle stenger er hele håndtaket limt fast til klingen med herdelim nettopp der kraftpotensialet er størst. Det hemmer mye av oppspenningen og kraftutnyttelsen der kraftpotensialet er størst. Det vi har gjort, er å gjøre det meste av håndtaket hult og feste klingen i bunnen av håndtaket.

– På den måten kan klingen bevege seg fritt inne i det åpne kammeret, og vi får brukt mer av området der kraftpotensialet er størst. Det gjør det lettere å lade den innerste delen av klingen, og gir lange kast med noe mindre kraftbruk. Dette prinsippet kaller vi Free-Flex, forklarer gründeren.

Siden de ikke lager håndtaket i dreid kork som limes til klingen har de kunnet tenke nytt her også.

– Ved å støpe i karbonfiberarmert plast har vi kunnet utforme det ovalt, som et hammergrep. Det gir betydelig mer presisjon i kastet, sier Selfors.

Les også: Denne lille kofferten gjør sykkelen din elektrisk

Laksens overmann: Nesoddmannen Robert Selfors har tenkt nytt i en gammel og tradisjonsbudet bransje og startet produksjon av en helt ny stang til fluefiske.
Laksens overmann: Nesoddmannen Robert Selfors har tenkt nytt i en gammel og tradisjonsbudet bransje og startet produksjon av en helt ny stang til fluefiske.

Fikk hjelp

Selfors skjønte tidlig at han trengte hjelp til utformingen. Han fikk med seg designselskapet Permafrost, som etter hvert ble så begeistret for den nye fluestanga at de gikk inn på eiersiden.

De og Sintef har hjulpet til med å utvikle og designe en ny måte å feste snella på. På en konvensjonell fluestang er det to gjengede ringer som skrus til for å feste snella.

I stedet har ArcticSilver utviklet et klikkfeste, både inn og ut. Vi fikk kjenne på snella og kan bekrefte at den satt helt uten slark.

Ikke billig

Den er ikke billig, den nye fluestanga til Selfors. 6000 kroner, koster den her i landet. Det plasserer stanga i det øvre segmentet, men den er langt fra den dyreste på markedet.

– I forhold til både billigere og langt dyrere stenger er det mye lettere å spenne opp krefter i den uten å anstrenge seg, og enklere å kaste dit man vil, sier Selfors.

– Det er mye smak og behag og tradisjoner innen fluefiske, men stangen til ArcticSilver leverer det den lover. De som er ute etter å kaste langt og presist med så lite kraftforbruk som mulig får glede av den. Jo mer stangen spennes opp, jo større hastighet får lina og det gjør det mulig å kaste langt. Utformingen av håndtaket gir en svært god følelse av kontroll med kastet, sier en av veteranene i bransjen, Svein Røbergshagen.

Han jobber i sportsfiskebutikken Nordisk Fluefiske på Lysaker brygge og har drevet med fluefiske i 40 år.

Les også: Ett gram alger kan vokse til et tonn på ti dager

Crowdsourcing

– En ting er å ha et ferdigutviklet produkt, noe helt annet er å sette det i produksjon. Bare verktøyet til håndtaket kostet 600.000 kroner. Selv om vi har fått uvurderlig støtte fra Innovasjon Norge trengte vi mer til produksjonsstart ved fabrikken i Korea, som er spesialister på fiskestenger. Det vi gjorde var å forhåndsselge stenger gjennom crowdsourcing på nettet. Det skaffet oss 111.000 dollar, som var nok til å produsere de 500 første stengene. Nå skal vi ut i verden, men det er også en kostbar oppgave. Derfor finansierer vi satsingen gjennom nettsalg i starten, sier gründeren fra Nesodden.

Nå tror han at suksessen er i sikte. Bare i Nord-Amerika er det rundt syv millioner aktive fluefiskere. I Norden er det omkring 200.000.

Prinsippet er i tillegg grundig patentert, så det blir ikke lett for andre å stjele ideene.

Les også:

– Smartklokker blir «det neste store»  

Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.