KRAFT

Her sendes 10 kilowatt trådløst

Sender elektrisitet 500 meter uten å bruke kabel.

Her er Mitsubishis mikrobølgesender for trådløs overføring av elektrisk kraft.
Her er Mitsubishis mikrobølgesender for trådløs overføring av elektrisk kraft. Bilde: Mitsubishi Heavy Industries
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
17. mars 2015 - 20:07

Industrigiganten Mitsubishi Heavy Industries gjennomførte nylig et forsøk med å overføre elektrisk kraft trådløst.

Ved hjelp av mikrobølger klarte selskapets forskere å sende 10 kilowatt til en mottaker 500 meter unna.

I en melding skriver selskapet at dette vil bli kjerneteknologi i fremtidens energiproduksjon - SPSS (space solar power systems).

Les også: Et billig materiale kan øke solcelleeffekten med 50 prosent

Tror på kommersialisering

Testen ble gjennomført ved et verft i Kobe. Selskapet karakteriserer både avstanden og effekten som ble overført som milepæler.

Selskapet ser også for seg at teknologien i fremtiden kan brukes til å overføre elektrisk kraft fra offshore vindparker og for å lade elektriske kjøretøy.

– Utfordringene vi nå møter er å nedskalere innretningene og å øke påliteligheten, sier sjefingeniør Kenichi Amma ved selskapets romfartsdivisjon til den ledende japanske avisen Mainichi (engelskspråklig utgave).

Han mener teknologien snart vil kunne kommersialiseres for trådløs overføring av elektrisk kraft på avstander under én meter.

Les også: Denne lader mobilen uten en tråd

Dette er mottakeren for mikrobølgene som ble brukt i forsøket.
Dette er mottakeren for mikrobølgene som ble brukt i forsøket.

Kraftverk i verdensrommet

På lengre sikt ser selskapet for seg at teknologien kan brukes til å overføre elektrisk energi fra verdensrommet. I meldingen skriver også Mitsubishi om SPSS-konseptet, som er et solkraftverk i verdensrommet.

De beskriver et kraftverk som består av en geostasjonær satellitt i 36.000 meters høyde som er utstyrt med solcellepaneler og et system for å overføre elektrisk kraft ned til jordoverflaten ved hjelp av mikrobølger eller laser.

Testen ble gjennomført som en del av en avtale Mitsubishi har med Japan Space Systems som er en stiftelse startet av Japans industridepartement.

Selskapet har ikke opplyst om virkningsgraden i testen.

Ikke nytt

Trådløs overføring av kraft er imidlertid ikke nytt. Tidligere har forskere ved MIT klart å trådløst overføre tilstrekkelig med elektrisk kraft til å drive en 60-watts lyspære ved hjelp av induksjon og resonans.

Som flere lesere har påpekt, forsket også Nikola Tesla på trådløs overføring av vekselstrøm på 1800-tallet.

Teknisk Ukeblad har også nylig omtalt hvordan Wärtsilä holder på med et forskningsprosjekt for trådløs lading av skip. Den svenske energigiganten Vattenfall har også sett på overføring av strøm trådløst til elbiler.

To prinsipper

NTNU-forsker Johannes Skaar forteller at det i grove trekk er to ulike prinsipper som er utforsket for trådløs overføring av elektrisk kraft.

– Det ene er transformatorprinsippet, der man bruker to spoler. Den ene spolen lager et magnetfelt som fanges opp av den andre og du får induksjon i den andre, forteller han.

Denne metoden har klare begrensninger i hvor lang avstand man kan overføre kraft.

– Det andre prinsippet er overføring ved hjelp av bølger, for eksempel mikrobølger eller lysbølger. Det kan gå så langt du vil, men du kaster bort den energien som ikke fanges opp, forteller han.

Han forteller at det første prinsippet for overføring av kraft trådløst er utviklet lengst, for eksempel til trådløs lading av mobiltelefoner og elektriske tannbørster. Forskeren mener utviklingen av denne teknologien som gjør at den kan fungere over lengre avstander er spennende.

Skaar er professor ved Institutt for elektronikk og telekommunikasjon ved NTNU.

Les også:

Slik vil japanerne fjerne radioaktivitet fra jord og planter

Elbiler og induksjonskomfyrer kan knekke lavspentnettet

Enova advarer: Slik må du ikke installere varmepumpen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.