BYGG

– Aluminium på tribunen er nesten like bra som 12 mann på banen

Svein Richard Brandtzæg

Forsinkelser: Maracanã skulle ha stått ferdig i desember 2012. Deretter ble fristen forskjøvet til 28. februar og så til 15. april. Formelt overleveres stadionet til Fifa 24. mai.  Foto: Scanpix
Forsinkelser: Maracanã skulle ha stått ferdig i desember 2012. Deretter ble fristen forskjøvet til 28. februar og så til 15. april. Formelt overleveres stadionet til Fifa 24. mai. Foto: Scanpix
Runa Hestmann Tierno
7. mai 2013 - 20:34
Vis mer

RIO DE JANEIRO: De 6700 anleggsarbeiderne på Maracanã har jobbet døgnet rundt de siste månedene.

Det rødbrune støvet fra det som har vært Rios største anleggsplass siden august 2010, blander seg med eksosen fra bilene som snegler seg forbi i lange køer. De planter palmer, asfalterer sykkelstier og legger siste hånd på gressmatta.

24. mai må arenaen stå ferdig, og denne gangen blir det ikke flere utsettelser. Bare 18 dager senere starter Confederations Cup i Brasil, og Maracanã er en av de seks stadionene der det skal spilles kamper.

Marcelo Santos, salgssjef for bygg og anlegg ved Hydros avdeling for ekstruderte produkter i Brasil, er imidlertid trygg på at stadionet vil stå ferdig før fristen. Allerede i februar leverte Hydro Itú 50 tonn aluminiumsstrukturer til konsortiet som står bak ombyggingen.

– Hydro har levert aluminiumsstrukturer til dører og til indre fasader på stadionet. Vi i Hydro er veldig stolte av å få være en del av dette, sier Santos til Teknisk Ukeblad.

Les også: Smart produksjon kan gjøre norsk industri konkurransedyktig

Folkefest

Han vil ikke ut med verdien på leveransen, men sier den er av stor betydning for Hydro i Brasil. Aluminiumsstrukturene ble produsert ved Hydros anlegg i Itú i São Paulo.

– Dette er stort for de ansatte ved anlegget i Itú og for hele Hydro. Maracanã er blitt et ikon i historien om store sportsarrangementer som har funnet sted og som vil finne sted i Brasil. Maracanã vil nå bli kjent i hele verden, og det er en stor glede for oss å levere aluminium til et prosjekt av denne dimensjonen, sier han.

Men ifølge Santos følte Hydro også et ekstra ansvar for denne spesielle leveransen.

– Hele fabrikken visste at vi skulle levere til Maracanã, og var kjempebegeistret for dette. Vi var ekstra tydelige på hvor viktig denne leveransen var og hvor viktig det var å levere innenfor fristene som var satt, sier Santos.

– Hele fabrikken visste at vi skulle levere til Maracanã, og var kjempebegeistret for dette. Vi var ekstra tydelige på hvor viktig denne leveransen var og hvor viktig det var å levere innenfor fristene som var satt, sier Santos. - Aluminium på tribunen er nesten like bra som 12 mann på banen, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg sier han akter å følge VM-finalen ekstra nøye neste år.

– Det er selvfølgelig artig å levere aluminiumsløsninger til Brasils største fotballstadion, som vil huse nærmere 80.000 entusiastiske tilskuere under VM-finalen neste år. Vi er stolte over å kunne levere et så lett og sterkt bidrag til en fantastisk folkefest, sier Brandtzæg i en epost til Teknisk Ukeblad.

Les også: Prøver å forstå styrken til aluminium

Solcellepaneler

Hydro har også levert aluminium til to andre av VM-stadionene i Brasil, til Arena Pernambuco i Recife og til Governador Roberto Santos-stadionet i Salvador, som vil bli brukt som treningsbane under VM.

– Til Arena Pernambuco har Hydro levert cirka 60 tonn aluminiumsprodukter. Til stadionet i Salvador har vi levert strukturer til montering av solcellepaneler, såkalte anodiserte ekstruderte strukturer, forteller Santos. Også disse er produsert ved Hydro Itú.

– Solcellepaneler er fortsatt en teknologi som er svært lite brukt i Brasil, og Hydro jobber med å få ut mer informasjon, bl.a. gjennom seminarer, sier Santos.

– Solcellepaneler er fortsatt en teknologi som er svært lite brukt i Brasil, og Hydro jobber med å få ut mer informasjon, bl.a. gjennom seminarer, sier Santos. Generalprøve: Under Confederations Cup skal det spilles tre kamper på Maracanã, men allerede 2. juni møtes Brasil og England til vennskapskamp i Rios nye storstue. Foto: Scanpix

Les også:

Vi kan spare energi tilsvarende 40 Alta-kraftverk

Dette er verdens letteste materiale

Norsk kjetting skal heve Costa Concordia  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.