KARRIERE

I denne sektoren melder 4 av 5 om ingeniørmangel

 

Nitos bedriftsundersøkelse viser at 66 prosent i kommunesektoren frykter tap av kompetanse som de ikke er i stand til å erstatte
Nitos bedriftsundersøkelse viser at 66 prosent i kommunesektoren frykter tap av kompetanse som de ikke er i stand til å erstatte Bilde: Colourbox
7. feb. 2014 - 12:34
Vis mer

Nitos nyeste bedriftsundersøkelse viser at 78 prosent i kommunal sektor synes det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører.

Årsakene til det er først og fremst mangelen på ingeniører, at det er vanskelig å konkurrere på lønn og å finne kvalifiserte søkere.

Undersøkelsen viser også at 66 prosent i kommunesektoren frykter tap av kompetanse som de ikke er i stand til å erstatte.

Pensjon

I privat sektor var det bare 45 prosent som mente det samme. Nitos president Trond Markussen forklarer det med at mange kommuneingeniører går av med pensjon de nærmeste årene.

Kommunene har en utfordring når det gjelder høy gjennomsnittsalder og at mange skal pensjonere seg snart. I tillegg må de gjøre seg selv mer attraktive for arbeidstakerne. Vi må framsnakke ingeniørarbeidsplasser i kommunen og sørge for at flere ser hvor attraktiv en arbeidsplass det kan være, sier Markussen.

Nitos undersøkelse er årlig og baserer seg på 707 intervjuer som ble gjennomført med dem som har helt eller delvis ansvar for ansettelse av ingeniører i sin virksomhet.

Les også: Disse ingeniørene er det mest behov for akkurat nå

Vanskelig for nyutdannede

Markussen påpeker at det kan være vanskelig for unge ingeniører å begynne karrieren i kommunen.

– Som nyutdannet ingeniør vil du gjerne være en del av et fagmiljø, men for eksempel i små kommuner blir man den eneste som har den type fagkompetanse, og man har kun seg selv å lære fra. Det kan føre til at det er vanskelig å tiltrekke nytt arbeidskraft til kommuner.

Markussen sier at ingeniørenes oppgaver i kommunen er omfattende og varierte.

Det er oppgaver som gjelder deg og meg der vi bor. Vi er helt avhengig av ingeniører i denne sektoren. De sørger for vei og avløp, skaper nye boligområder og infrastruktur og bidrar til næringsutvikling, sier Markussen.

Les også: Dette legger arbeidsgiverne mest vekt på

Stikk hodet fram

Hans råd for hvordan kommuner kan profilere seg selv bedre er å være mer synlige på høyskoler og skoler i nærmiljøer.

Se til næringslivet, som har blitt flinkere til å rekruttere studenter ved hjelp av sommerjobber. Kommunene bør for eksempel holde bedre kontakt med elever som går ut av videregående og skal studere ingeniørfag. Mange av dem kan være interessant å skrive sommeroppgave eller masteroppgave for kommunen.

Han oppfordrer flere til å stikke hodet fram og fortelle om hvordan det er å jobbe i kommunen.

– Det finnes utrolig mange ingeniører som er stolte av å jobbe i kommunen. De kan være gode ambassadører for kommunesektoren, sier Markussen.

Les også: En av fire får jobb via etablert forhold til bedriften

Rapport Fafo

Ingeniørbehovet er størst i sentrale kommuner, mens de minst sentrale kommunene sliter med å rekruttere ansatte med formell kompetanse innen ledelse, strategi og organisasjonsutvikling.

Det viser rapporten "Kompetanse i kommunene" skrevet av Vidar Bakkeli, Ragnhild Steen Jensen og Leif E.Moland ved Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning.

De har funnet ut at det er betydelig behov for driftsingeniører og teknikere, og at konkurransen fra privat sektor gjør det vanskelig å få dekket behovet for ingeniører.

– Samtidig vektlegger innlandskommunene at de har større utfordringer enn andre kommuner, og setter det i sammenheng med at de har et privat næringsliv som sliter, og at det generelt er liten verdiskaping, heter det i rapporten.

Det påpekes også at ingeniørmangel i kommuner er en problematisk situasjon akkurat nå, men at situasjonen kan bli enda vanskeligere på lengre sikt.

Dersom kommunene er den eneste vekstsektoren, kan det bli vanskelig både å beholde innbyggerne og å rekruttere nye innbyggere og dermed også den nødvendige kompetansen, ifølge rapporten fra Fafo.

Kartleggingen viser også stor mangel på sykepleiere, førskolelærere i barnehagene og flere faglærte i pleie og omsorg.

Les også: Kommunene betaler best til nyutdannede ingeniører

Bruk trainee-ordning

Harstad kommune og lokale små og mellomstore bedrifter rekrutterer ingeniører gjennom en trainee-ordning.

Gjennom denne ettårige ordningen kan ingeniører og sivilingeniører være trainee-er i kommunen med mulighet for fast ansettelse.

I tillegg får de et nettverk, egen mentor, ledelsesprogram og studietur sammen med andre traineene som er utplassert i regionen.

Det er Kunnskapsparken Nord som står bak og har holdt på med programmet siden 2008. Prosjektleder for Kunnskapsparken Nord Annette Ekman reiser rundt på høyskoler og universiteter og forteller om trainee-ordningen. Hun sier at det er mye interesse for programmet.

Han oppfordrer også flere til å stikke hodet fram og fortelle om hvordan det er å jobbe i kommunen.

Det er jo slik at ikke alle ønsker å jobbe i oljenæringen. Mange studenter jeg treffer er nysgjerrige på programmet og kunne tenkt seg å jobbe i kommunen, særlig dem som studerer bygg. Mange blir også positivt overrasket når de lærer at får mer enn bare arbeidserfaring, men også omfattende nettverk i regionen og egen mentor, sier Ekman.

Ekman sier at trainee-ordning ikke bare skal være forbeholdt næringslivet.

Offentlig sektor kunne benyttet seg mer av traineeordningen for å skaffe seg kompetanse.

Les også: Mangler sivilingeniører – sponser ny masterutdanning

Stort gjennomtrekk

Paul Korsberg, bedriftsgruppeleder for Nito i Sandnes kommune, sier at de konkurrerer om ingeniører med næringslivet, særlig oljenæringen. I tillegg er mange ingeniører i Sandnes kommune over 60 år.

– Det er 52 medlemmer i Nitos gruppe her i kommunen, og 17 av dem er over 60 år. Det siste året har det sluttet syv personer og halvparten av dem gikk av med pensjon. Vi har god seniorpolitikk, men det er noen som kanskje går av helsemessige årsaker.

Han legger til at kommunen er i voldsom vekst om dagen, og det har ført til at lønnsnivået på ingeniører har gått opp. Likevel er det vanskelig å holde på kompetansen over lengre tid.

Vi klarer å rekruttere ingeniører, og begynnerlønnen hos oss er veldig bra, men etter fire-fem år forsvinner disse ingeniørene over til det private næringslivet. Det skaper en god del gjennomtrekk.

Korsberg sier at de har en del ubesatte stillinger, særlig på bygg, bymiljø og eiendomsdrift.

Fordelen med å jobbe i kommunen er veldig bra arbeidsforhold, fleksibel arbeidstid og gode permisjonsordninger. I tillegg er det mange varierte arbeidsoppgaver og muligheter for å bytte ansvar internt, sier Korsberg.

Les også: Fire sjekkpunkter før du vurderer å bytte jobb

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.