KARRIEREARBEIDSLIV

Her trenger de 300.000 ingeniører

Og norske bedrifter gjør store investeringer.

14. aug. 2013 - 09:52

– Brasil vil innen 2015 trenge 300.000 nye ingeniører, ifølge den nasjonale ingeniørforeningen. I dag utdannes ca 38.000 ingeniører i året, men for å møte behovet, må dette økes til 60.000 i året samtidig som det hentes flere utenfra, sier Helle Moen, direktør for Innovasjon Norge i Brasil.

I 2011 lanserte den norske regjeringen strategi i forhold til Brasil for å øke kunnskapssamarbeid. Det gjelder særlig områder som olje og gass, fornybar energi og innen maritim næring.

Hun sier at arbeidsmarkedet for ingeniører i Brasil er godt, men avhengig av bransje.

– For ingeniører med marin- og petroleumskompetanse, og andre som er relevante for olje og gass, er det svært gode muligheter og stort behov – slik som i Norge. De store infrastrukturprosjektene, som OL-anleggene og utbygging av veier, flyplasser og havner, vil også kreve økt ingeniørkapasitet, sier Moen.

Les også: Disse ingeniørene blir det mest behov for

Høye lønninger

– Innenfor selve olje- og gassnæringen er det størst mangel på ingeniører med høyere utdanning innenfor petroleum, maritimt utstyr, prosessingeniører, geologer og geofysikere. Det er også mangel på operatører av utstyr og installasjoner og ansatte som jobber med vedlikehold og inspeksjon.

Moen påpeker at mangel på ingeniører innenfor olje-og gassbransjen bidrar til større mangel i andre sektorer.

– Lønningene til oljeingeniører ligger 58 prosent over landets gjennomsnitt

Les også: Så mye tjener norske ledere Så mye tjener norske ledere Så mye tjener norske ledere

Norske bedrifter i Brasil

Ifølge Moen er det i overkant av 100 norske bedrifter i Brasil. De fleste er innenfor maritim, olje- og gassnæringene.

Brasil er på tredjeplass når det gjelder hvor norske bedrifter har sine største investeringer. EU og USA er på første- og andreplass.

Norge er også den nest største utenlandske investoren i Brasil innenfor olje- og gassindustrien.

Det viser rapporten «Norwegian Investments in Brasil» skrevet av Inventure Management for Generalkonsulat i Brasil og Innovasjon Norge.

– I motsetning til globale trender viser analysen at antall norske investeringer i Brasil har vært sterkere etter finanskrisen i 2008. Perioden etter står for 75 prosent av investeringer registrert de siste tiårene, fastslår rapporten.

Les også: Brasil bygger 14 'norske' boreskip

Tjener mellom 4000-6000 dollar

Erik Hannisdal, partner i Inventure Management jobber tett med rekruttering og prosjekter i Brasil. Han sier at regjeringen i Brasil har gjort ekstra investeringer i utdanning, men at det ikke vil gi resultater på kort sikt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Utenlandsk kompetanse vil derfor fortsette å være svært etterspurt i det som nå er verdens største offshoremarked. En brasiliansk oljeingeniør vil normalt ha en månedslønn på mellom 4000 og 6000 amerikanske dollar (mellom cirka 23.000 og 35.000 kroner). Offshoretillegg kommer på cirka på det samme, sier Hannisdal.

Han sier at ingeniører med 10-15 års erfaring og ledelsesansvar kan få opptil 88.000 kroner i måneden.

– Det er viktig å understreke at det eksisterer store individuelle forskjeller. Selskapene må være forberedt på at lønnsveksten for kvalifisert arbeidskraft forventes å være godt over konsumprisindeksen på vel seks prosent i året i tiden framover, sier Hannisdal.

Les også: Nito: – Det vil bli lavere lønnsvekst i tiden som kommer

Utfordrende å rekruttere

Aker Solutions er et av de selskapene som har virksomhet i Brasil. De etablerte seg der i 1978 og har i dag 1400 ansatte, de fleste brasilianere.

Ifølge Severin Roald, kommunikasjonsdirektør i Aker Solutions, er det utfordrende å rekruttere fra bransjen.

– Men vi henter dyktige medarbeidere fra andre industrier og samarbeider med de beste universitetene. Vi er en attraktiv arbeidsgiver, spesielt etter at vi annonserte en rekke nye kontrakter og investeringer i landet, sier Roald.

Vil ha mer internasjonalisering

Fra høsten 2013 kommer 65 brasilianske studenter til Norge gjennom stipendprogrammet Science without Borders, ifølge Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU).

Programmet legger til rette for at rundt 100.000 brasilianske studenter og forskere skal kunne reise på studie- og forskningsopphold.

Helle Moen i Innovasjon Norge Brasil sier at de fleste norske ingeniører i Brasil jobber i de norskeide selskapene.

– En viss økning i internasjonalisering innen teknologibransjen sees, men de fleste ikke-brasilianske ingeniører jobber for internasjonale selskaper, og da ofte på spesialistbetingelser. Programmet Science without borders er ett virkemiddel for å få flere ingeniører og vitenskapsfolk med internasjonal erfaring, sier Moen.

Programmet er fullfinansiert av den brasilianske staten, ifølge SIU.

Les også: Én av to vil bli igjen i Norge

Reiser svært lite

Hilde Skeie ved den Internasjonale seksjonen på NTNU sier at flere av studenter ved Science without Borders skal studere ved NTNU.

– De fleste av våre internasjonale studenter kommer fra Tyskland, Frankrike og Spania. I høst tar vi i mot 1200 nye studenter, og så kommer det vanligvis mellom 3000-4000 nye internasjonale studenter på vårsemesteret.

Brasilianske studenter har reist svært lite tidligere, sammenlignet med de andre BRIK-landene Russland, India og Kina.

I 2010 var det 55 studenter fra Brasil i Norge og 35.000 i utlandet generelt, ifølge en OECD-rapport.

I 2012 vokste tallet til 88, hvor på 62 av dem var utvekslingsstudenter. De fleste kom for å studere matematikk, naturfag, teknologi og samfunnsfag.

Les også:

– Utenlandske studenter får ikke lære norsk

To års utdanning gir 240.000 kroner mer i årslønn

Ingeniørmangelen er halvert fra i fjor  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.