KARRIERE

– Utenlandske studenter får ikke lære norsk

NTNU og norske medstudenter bør bidra mer til å integrere internasjonale studenter, mener studentleder.

Bilde: Trond Gram
Maria Amelie
19. mars 2012 - 10:35

– Vi mener at de nye studieplassene er et flott initiativ av NTNU, men at man samtidig må tenke helhetlig for å sikre seg at flere ender opp i Norge etter endt utdannelse. For eksempel selv om NTNU tilbyr ulike norskkurs, er det massiv pågang - noe som fører til at en haug med internasjonale ingeniørstudenter ender opp uten norskundervisning til tross for et sterkt ønske om dette, sier Jonas Berger, leder for Erasmus Studentnettverk i Trondheim(ESN).

Vil ta opp flere

I februar meldte Johan Hustad, prorektor for teknologi og eksterne relasjoner ved NTNU på sin blogg at universitet åpner for 300 flere internasjonale studenter.

Hustad skriver at internasjonale studenter blir integrert i Norge og kjent med det norske samfunnet i løpet av studietiden.

Ifølge ham er det en myte at internasjonale studenter forlater Norge så fort de er ferdigutdannede.

Han baserer den antagelsen på forskningsrapporter om at doktorgradsstudenter blir igjen i Norge og får seg jobber i næringslivet.

Les også: Ingeniører må kjøre taxi

1200002997.jpg

Får ikke jobb – reiser ut av landet

ESN jobber tett med internasjonale studenter i Trondheim som kommer hit enten for å ta hele graden sin eller som utvekslingsstudenter i løpet av semester.

Berger sier at internasjonale studenter møter på en rekke utfordringer når de kommer for å studere i Trondheim.

Mange av dem ønsker å bosette seg i Norge når de er ferdige med å studere, men de er nødt til å finne seg en jobb først.

Hvis de ikke har fått språkkurs i norsk, er det vanskeligere for dem å få seg jobb.

– Vi har både sett tilfeller hvor folk har fått seg fast jobb. Samtidig har vi merket oss flere som har måttet returnere til sitt hjemland fordi de ikke har funnet jobb selv om de ønsket å bli her, sier Berger.

NHO: Norge bør fri til latino-ingeniører

Finner ikke utlyste stillinger

– Det kan være vanskelig for internasjonale studenter å orientere seg i det norske jobbmarkedet. Vi i ESN merker stadige henvendelser fra studenter som lurer på hvor de finner utlyste stillinger, sier Berger.

Han foreslår at næringslivet og NTNU vurderer å lage en plattform spesielt for internasjonale studenter slik at de og norsk næringsliv kan lettere komme i kontakt med hverandre.

Det gjelder både traineestillinger, sommerjobber og faste stillinger.

Sliter på boligmarkedet

Ifølge Berger er enkelte internasjonale diskriminert på boligmarkedet.

– I Trondheim ender ofte de internasjonale opp med å bo tett i tett med hverandre. Da hjelper det ikke at man som utenlandsk student ofte stiller svakere på det private boligmarkedet, og må takke ja til en liten hybel i en "internasjonal landsby", sier Berger.

1200002996.jpg

Norsk kultur

Et av tiltakene for at internasjonale studenter er Buddy-programmet, hvor norske studenter kan bli faddere for internasjonale studenter.

ESN er også i kontakt med Studentsamskipnaden og linjeforeninger for å kartlegge hvordan man kan få flere til å bli integrert i det norske samfunnet.

– De fleste som kommer har et ønske om å bli kjent med norsk kultur og natur, men ikke minst å bli kjent med nordmenn. Nordmenn sett under ett kan ofte bli betraktet som et folk det kan være vanskelig å komme inn under huden på - noe som gjør det vanskelig for studenter som kanskje ikke er her lenger enn et semester eller to, sier Berger.

Les også: Ber kroater gå på språkkurs

Utenlandsk navn gir 25 prosent lavere sjanse for å komme på intervju

Utenlandske ingeniører redder industriveksten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.