TEKNISK UKEBLAD

Her er ti saker fra sist uke du bare må få med deg

Det er lett å gå glipp av litt av innholdet vi leverer, om du ikke besøker oss hver eneste dag. Her er ti ting jeg vil anbefale som lesestoff i helga.

Slik ser en Black Hornet 3 ut.
Slik ser en Black Hornet 3 ut. Foto: FLIR Systems
7. mars 2021 - 18:56

De siste dagene har TU, Digi og Inside Telecom publisert langt over 100 artikler, pluss videoer og to podkaster. Du har sikkert ikke fått med deg alt.

Å velge ut bare ti av disse som en anbefalt helgelektyre, er egentlig en umulig oppgave. Men jeg prøver likevel. Her er fem saker for abonnenter og fem saker som kan leses av alle, fra de siste sju dagene hos oss:

  1. Er norsk forsvarsteknologi kopiert av kinesiske selskaper? Spørsmålet har blitt aktuelt med vår nyhet om en mulig kopi av Black Hornets-dronen. En kinesisk drone framstår lik den norske, der den dukket opp på våpenmessa Idex. Mer enn 40 nasjoner har anskaffet Black Hornet-systemer fra selskapet som har utviklingsavdeling på Hvalstad i Asker og produksjon på Eggemoen i Ringerike.

  2. Slik skal førerløse busser på vannet bli Norges neste eksporteventyr (abonnement). Norge har flere selskaper som jobber med elektriske og autonome småferger. Nå går de sammen for å sette fart i utviklingen og lykkes på eksportmarkedet.

  3. Vi har testet smartklokke med blodtrykks­måler. Funker det? Samsung siste programvareoppdatering til Galaxy Watch 3 gir klokke EKG og blodtrykksmåling (Digi).

  4. Havforskningsinstituttets nye forskningsfartøy skal bygges med koronapenger i Nederland – uten hybrid drift eller annen grønn teknologi. Stortingets intensjon om å støtte verftene og bidra til overgang til lavere utslipp har gitt stikk motsatt virkning (abonnement).

  5. Opels nye elbil er ikke best på noen ting – men totalpakka er overbevisende. Vi har kjørt Opels kommende crossover, Mokka E.

  6. Telia la fiber i den lokale konkurrentens rør. Nå havner krangelen i retten (Digi/abonnement). Telegiganten koblet seg på den eksisterende infrastrukturen i borettslaget for å kunne tilby sine tjenester til beboerne. Det likte utbygger dårlig.

  7. Med ikonisk helikopter Boeing seg inn i kampen om den norske milliardkontrakten. – Hæren trenger løftekapasiteten og rekkevidden, mener Boeing.

  8. Her er byggefeilene som gir kuldebruer og høy strømregning (abonnement). Etablerte konstruksjonsteknikker gir unødige varmetap i norske hytter og hjem.

  9. Volvo lanserer elbilen C40 med firehjulstrekk og hengerfeste. Bilen ble lansert samtidig som Volvo melder at de har bestemt seg for å bli en helelektrisk bilprodusent innen 2030.

  10. Ny studie kan snu opp ned på vaksine­kunnskapen: Én dose mye mer effektiv enn tidligere antatt (abonnement). Én dose av Astrazeneca-vaksinen er nok til å redusere risikoen for å dø av covid-19 med 80 prosent for personer over 70 år.

Til slutt vil jeg også minne om våre to podkaster fra tidligere denne uka:

Fortsatt god helg!

Cellene på bildet er betydelig mindre (1,5 Ah) enn de som nå testes (30 Ah).
Les også

Volvos batteripartner tar stort skritt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.