IT

Hawkings taleprogram blir tilgjengelig for alle

Systemet har fått total overhaling.

FORKLARTE: Her er professor Stephen Hawking under pressekonferansen hvor det nye systemet ble forklart.
FORKLARTE: Her er professor Stephen Hawking under pressekonferansen hvor det nye systemet ble forklart. Bilde: Kirsty Wigglesworth
2. des. 2014 - 22:29

Systemet som hjelper Stephen Hawking med å kommunisere med omverdenen, vil bli tilgjengelig for alle på nett fra januar.

Den verdenskjente fysikeren og matematikeren opplyste selv om avgjørelsen fra selskapet bak teknologien, Intel, på en pressekonferanse tirsdag.

– Ved å gjøre denne teknologien fritt tilgjengelig kan den potensielt forbedre livet for funksjonshemmede over hele verden, sa Hawking, ordene hans videresendt av den robotaktige stemmen fra maskinen.

– Uten dette kunne jeg ikke ha snakket med dere i dag, sa 72-åringen, som i en alder av 21 fikk diagnosen amyotrofisk lateralsklerose (ALS), en sykdom som binder ham til rullestolen og gjør det umulig for ham å kommunisere direkte med omverdenen.

Les også: Mens de ansatte må kjøpe notatblokker på Clas Ohlson, har Statoil tennisfest med Elton John

Oppgraderte systemet

Intel kom først i kontakt med Hawking i 1997 da en av grunnleggerne av selskapet, Gordon Moore, møtte professoren på en konferanse. Moore spurte om ikke Hawking var interessert i en skikkelig datamaskin i stedet for maskinen med en AMD-prosessor han da brukte, skriver The Wired. Siden da har Intel forsynt Hawking med spesialtilpassede datamaskiner og annet teknisk utstyr.

I forbindelse med professorens 70-årsdag for et par år siden ville selskapet imidlertid gjøre en større oppgradering av hele systemet hans.

Fem utviklere reiste da over til Cambridge for å utvikle det nye systemet. Hawking brukte da et program kalt EZ Keys som ga ham tilgang på et tastatur via en skjerm og en enkel algoritme som foreslo ord. Gjennom programmet kunne Hawking også kontrollere en mus og dermed manøvrere seg gjennom Windows.

Utviklerne fra Intel ønsket å integrere alle disse funksjonene, og flere til, inn i et og samme system og i tillegg gjøre dem enklere tilgjengelig.

Les også: Denne fergen har verken drivstofftanker eller påkjøringsrampe

Forsøkte iPhone

Dermed startet en omfattende utprøving med Hawking som forsøkskanin. De forsøkte blant annet et system som skulle registrere hjerneaktiviteten til professoren, og ut fra det finne ut hvilke operasjoner som skulle utføres.

Systemet klarte imidlertid ikke å fange opp sterke nok signaler fra Hawkings hjerne.

Utviklerne dro så tilbake til USA for å jobbe frem det endelige systemet. De sendte over en prototype som brukte algoritmer lignende de som finnes i en iPhone for å hjelpe professoren finne hvilke ord han ønsket ytre enklere.

Problemet var bare at Hawking aldri hadde vært borti en iPhone, eller teknologien som har ledet frem til den.

– Vi forsøkte å lære verdens mest berømte og smarte 72 år gamle bestefar denne nye måten å bruke teknologi på, sier Pete Denman i Intel til The Wired.

Les også: Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett

«Sex sex sex»

Utviklerne måtte tilbake til tegnebrettet. For å finne et bedre system, valgte de å filme Hawkings bruk av sitt gamle grensesnitt. Flere titalls timer med video av Hawking som skriver, bruker musen og endrer størrelsen på et vindu ble studert. Til slutt fant utviklerne frem til et system som lignet Hawkings gamle, men som var mer effektivt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

En av løsningene ble programmet SwiftKey. En spesialdesignet utgave av programmet ble foret med Hawkings bøker og taler, og dermed kunne programmet bedre spå hvilke ord Hawking var ute etter. Etter ordet «svart» foreslo for eksempel programmet «hull». Det nye systemet gjorde også veien kortere fra ord-spådom til ordutvelgelse, noe som er avgjørende siden Hawking styrer hele systemet med kinnet.

Et annet nytt grep var å gi Hawking muligheten til å slå av talesystemet. Siden Hawking styrer hele systemet med kinnmusklene, oppsto det flere ganger situasjoner der han uttrykte seg uten selv å ønske det.

For eksempel trykket han ved en feiltagelse «x x x » da utviklerne var til stede, noe som hørtes ut som «sex sex sex», skriver The Wired.

Én ting ville Hawking absolutt ikke endre på: lyden. Ifølge Hawking har den karakteristiske stemmen blitt et varemerke.

Kommunikasjonssystemet vil nå bli gjort tilgjengelig på internett for forskere, men må bli individuelt tilpasset for brukere.

Les også:

Nå blir Norge eneste land i Norden uten havvindpark

Julegavetips: Smart tilbehør til mobilen

Dette er oljearbeidernes favorittplattformer  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.