SOLENERGI

Fuglene trosser druejuice, skingrende skrikelyder og pigger - grilles likevel av solvarmeverket

TOWER OF POWER: Dette er et av tre tårn som til sammen er omgitt av 347.000 speil. Speilene reflekterer sollyset til tårnet, som i tur varmer opp vann til damp. Dette genererer elektrisitet. Anlegget er blitt en dødsfelle for fugler.
TOWER OF POWER: Dette er et av tre tårn som til sammen er omgitt av 347.000 speil. Speilene reflekterer sollyset til tårnet, som i tur varmer opp vann til damp. Dette genererer elektrisitet. Anlegget er blitt en dødsfelle for fugler. Bilde: Brightsource Energy
22. okt. 2016 - 19:37

Sangfugl, hvitkronespurv, myrpiplerke og sørgedue. Det er bare noen av de rundt 100 fugleartene som har blitt funnet forkullede og forbrente på bakken av verdens største solvarmekraftverk, Ivanpah, i Mojaveørkenen i California.

Fuglene reduseres til det arbeiderne ved kraftverket kaller «streamers». Fenomenet forekommer når brennende gjenstander faller og tegner striper av røyk på den blå himmelen over kjempekraftverket.

TU har tidligere skrevet om anslagene som fortalte at kraftverket dreper 28.380 fugler årlig, tilsvarende en fugl hvert andre minutt.

Nye estimater, basert på analyser av faktiske funn over to år, viser at kraftverket ikke er fullt så dødelig for flyvende fjærkre. Men utviklingen år for år er fortsatt ikke særlig lystig lesning.

OFFER: Denne kjerrparulaen er et av ofrene for Ivanpah-anleggets hete. Bildet er tatt i oktober 2013. <i>Foto: U.S. Fish and Wildlife Service/Ap</i>
OFFER: Denne kjerrparulaen er et av ofrene for Ivanpah-anleggets hete. Bildet er tatt i oktober 2013. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service/Ap

77 prosent økning

I perioden oktober 2014 til oktober 2015 døde 6185 fugler på anlegget, ifølge analyser fra Western Ecosystems Technology (WEST). Det er en økning på 77 prosent sammenliknet med perioden oktober 2013 til oktober 2014, da i underkant av 3500 fugler døde i møte med solvarmekraftverket.

Her er det viktig å presisere at grilling ikke var dødsårsak hos alle disse fuglene. Følgende diagram viser fordelingen mellom årsaker.

Antallet forbrente fugler økte altså fra 690 til 1146 fra den første til den andre perioden.

Vis mer

WEST skriver imidlertid at tallene fra de ulike periodene ikke kan sammenliknes direkte, blant annet fordi høsttrekket foregikk over en lengre periode enn vanlig i 2014. Dersom man skulle si noe om den underliggende utviklingen, er kraftverket bare blitt litt mer dødelig fra første til andre periode, skriver WEST.

540 grader i lufta

Ivanpah er et såkalt varmekraftverk, hvor 173,500 heliostater, hver utstyrt med to programvarekontrollerte speil, reflekterer sollys til tre 140 meter høye oppsamlingstårn på anlegget. Disse tårene er varmekraftmaskiner, som driver en turbin og genererer elektrisitet.

Lyset fra de kraftverkets 347.000 speil tiltrekker insekter. Insektene er fuglemat, og dermed lokkes fuglene inn dødsfellen. Mange av fuglene brennes mens de flyr over anlegget. Lufta kan nemlig holde en temperatur på opp mot 540 grader celsius, ifølge Wall Street Journal.

Miljøvernkritikk

Miljøvernere er kritiske til fugledøden.

– Ivanpah fortsetter å operere som om det finnes en endeløs forsyning med fugler å brenne, sier Garry George hos Audobon California, til Los Angeles Times (LA Times). Organisasjonen jobber for å konservere fuglebestanden i delstaten.

Til tross for den økte dødeligheten, har anlegget en lav påvirkning på fuglebestanden som sådan, ifølge WEST-rapporten.

Les også: Her har de løst et 25 år gammelt problem med solcellepaneler

SVIDD: Vingene og halen til denne myrteparulaen er svidd i varmen fra Ivanpah-anlegget. Bildet er fra oktober 2013. <i>Foto: U.S. Fish and Wildlife Service/Ap</i>
SVIDD: Vingene og halen til denne myrteparulaen er svidd i varmen fra Ivanpah-anlegget. Bildet er fra oktober 2013. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service/Ap

Druejuice, pigger og skrik

David Knox, talsmann for NRG Energy, den største investoren i prosjektet, sier til LA Times at de bruker ulike metoder for å holde fuglene borte fra anlegget.

Alle tårnene er utstyrt med maskiner som sender ut en irriterende gass utledet fra druejuiceekstrakt. Metoden er vanlig for å holde fuglene borte fra jordbruksområder. Høyttalere kringkaster høyfrekvente, skingrende skrikelyder for å skremme fuglene, mens spisse pigger hindrer fuglene fra å lande på tårnene.

I tillegg er flombelysningen byttet ut med LED-belysning i håp om å tiltrekke færre insekter. Speilene er også justert slik at fuglene skal være mindre utsatt for forbrenning.

Knox innrømmer likevel at effekten av tiltakene så langt har vært «beskjeden».

– Vi gjør alt vi kan for å redusere antallet drepte fugler. Dersom det finnes en endelig løsning der ute, vil vi kanskje finne den, sier Knox til LA Times.

– Fuglen er smart

Arild Sundal, seniorrådgiver i Avinor Airside Safety, med fagansvar for fugl og vilt, har mange års erfaring med å skremme fugler fra norske flyplasser. Han sier at det ikke finnes én endelig løsning på fugleutfordringen.  

– Fuglen er smart, den venner seg til det du skremmer med. Derfor er det svært viktig å hele tiden variere metodene man bruker. Vi bruker både lasere, skremmelyder, gasskanoner og pyroteknisk materiell som smellskudd og hyleraketter, forteller han.

DE TRE TÅRN: Ivanpah-anlegget består av tre tårn, omringet av 173.500 heliostater. <i>Foto: Brightsource Energy</i>
DE TRE TÅRN: Ivanpah-anlegget består av tre tårn, omringet av 173.500 heliostater. Foto: Brightsource Energy

– Velkommen til oss for å lære

Sundal forteller at fuglen trenger tre ting for å oppholde seg et sted: Trygghet, mat og muligheten til å lage reir.

– Vi forsøker å manipulere disse tingene, slik at de ikke trives, sier han.

Han uttrykker forståelse for at det amerikanske kraftverket ikke helt finner løsningen på hvordan man kan hindre fuglene å fly inn i kraftverkområdet.

– Fugler er kjempeutfordrende. Det finnes ingen fasit, man må bygge erfaringer og sette inn effektive tiltak på grunnlag av dette. Ivanpah-ledelsen er hjertelig velkommen til å lære av hva vi gjør på flyplassene, sier Sundal.

Denne videoen fra Ivanpah-anlegget viser det kraftverkarbeiderne kaller «streamers».

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.