INDUSTRI

Forskningsfartøy kan gi ny kunnskap om Arktis

Regjeringen setter av 1,5 milliarder kroner i statsbudsjettet til et nytt isgående forskningsfartøy.

SKAL KARTLEGGES YTTERLIGERE: Regjeringen setter av 1,5 milliarder kroner i statsbudsjettet til et nytt isgående forskningsfartøy.
SKAL KARTLEGGES YTTERLIGERE: Regjeringen setter av 1,5 milliarder kroner i statsbudsjettet til et nytt isgående forskningsfartøy. Bilde: Colourbox
7. okt. 2012 - 12:42

Fartøyet vil gjøre det mulig å utforske områder som hittil har vært vanskelig tilgjengelige og det vil dessuten åpne for ny kunnskap om issmeltingen i Arktis.

– Det kan bidra til økt forståelse for hvordan forholdene i polhavet påvirker de globale værforholdene, sier regiondirektør Alf Håkon Hoel ved Havforskningsinstituttet.

En stadig raskere issmelting i Arktis vil forårsake store endringer i økosystemene, men ved hjelp av forskningsfartøyets nærvær i det nordlige Barentshavet og polhavet kan det på sikt være mulig å forstå eller forutse endringer i klimaet.

– Ett viktig poeng er at forholdene i Arktis påvirker alle på kloden, sier Hoel som understreker betydningen av å komme inn i de islagte områdene for å kartlegge forholdene bedre.

Les også: Lanserer nye seismikkskip for Arktis

Næringsinteresser

Det er også store næringsinteresser knyttet til fiskeri, petroleum, bergarter, mineraler og skipsfart i nordlige farvann.

Det isgående fartøyet vil spille en avgjørende rolle for å skaffe ny kunnskap om disse områdene.

Det er store hull i kunnskapen om dybde- og bunnforhold i havområder som er helt eller delvis dekket av is. Det trengs dessuten bedre kunnskap om lagene under havbunnen.

Disse kan representere farer som for eks. ras, (klima) gass- og væskeutslipp, og energikilder (konvensjonell olje og gass, gasshydrater, geotermisk varme).

Les også: – Alvorlig utfordring for livet i havet

I drift om tre år

Det nye forskningsfartøyet er allerede klart på tegnebrettet. Hvis alt går etter planen kan det komme i drift i andre halvår 2015.

Havforskningsinstituttet holder en pressekonferanse i Tromsø mandag der planene blir gjennomgått.

Fartøyet skal eies av Norsk Polarinstitutt, driftes av Havforskningsinstituttet, mens Universitetet i Tromsø blir den største brukeren.

På pressekonferansen vil disse tre aktørene presentere detaljer om fartøyet og hvilke muligheter det gir for å øke kunnskapen om de polare områdene.

Les også:

Lundin bruker 28 milliarder på norsk sokkel

Må ta risiko i Arktis

Statoil tredobler arktisk forskning

Studenter løser arktisk oljevernproblem  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.