KRAFT

Fornybarorganisasjon «opplever en finansiell krise»

Skal profilere norsk fornybarindustri i utlandet.

Intpow, organisasjonen som skulle promotere norsk leverandørindustri til fornybarmarkedet i utlandet sliter økonomisk, ifølge en evaluering.
Intpow, organisasjonen som skulle promotere norsk leverandørindustri til fornybarmarkedet i utlandet sliter økonomisk, ifølge en evaluering. Bilde: Colour box
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
3. feb. 2014 - 10:02

Urasjonell drift, en betydelig økonomisk utfordring og for bred fokus. Det er noen av punktene som kommer frem i en evaluering av organisasjonen som skulle arbeide for å internasjonalisere norsk fornybarindustri energi.

Intpow er et samarbeid mellom norske myndigheter og fornybarbransjen i Norge. Organisasjonen ble lansert av tidligere olje- og energiminister Terje Riis-Johansen i 2009, for å internasjonalisere norsk leverandørindustri innen fornybar energi.

Tanken var å – God norgesreklame i utlandet. Forbildet var Intsok, bransjeorganisasjonen for å profilere norsk leverandørindustri til olje og gass overfor utlandet.

Les også: Fornybarselskaper trygler Giske om pengehjelp

– Finansiell krise

Fordi Olje- og energidepartementet delfinansierer begge organisasjonene leide de i fjor inn konsulenter for å se hva de får igjen for pengene. Årlig bidrar staten med rundt fire millioner kroner til Intpow.

Mens Intsok i det store og det hele får gode skussmål, står det verre til i den betydelig mindre og yngre organisasjonen Intpow, ifølge rapporten utarbeidet av konsulentselskapet Menon.

«En snevring av fokus er særlig viktig fremover, ettersom organisasjonen opplever en finansiell krise som medfører at de trolig må halvere staben», skriver konsulentbyrået Menon i evalueringen av organisasjonen.

Konsulentene anbefaler at Intpow gitt situasjonen konsentrerer innsatsen mot vannkraft og nett, avslutter satsningen på sol og overlater satsningen på offshore vind til Intsok.

Les også: Vil ha 78 prosent skattefradrag

Kjenner seg ikke igjen

Line Amlund Hagen tok nylig over som daglig leder i Intpow. Hun forteller at flere problemstillinger fra rapporten har de allerede imøtegått i en ny strategi for organisasjonen.

– Vi er blitt tydeligere på hvilke tjenester vi skal levere til medlemmene våre blant annet, sier hun.

Andre ting i konsulentenes evaluering påpeker hun at er direkte feil. «Det stemmer at den økonomiske situasjonen i Intpow i 2012 og 2013 ikke var optimal, men det ble ikke på noe tidspunkt foretatt en aktiv nedbemanning», skriver hun i et brev til Olje- og energidepartementet.

Hun påpeker at to har sluttet fordi de har gått til andre jobber. Det er foreløpig ikke bestemt hvorvidt de to som har sluttet blir erstattet.

Organisasjonen har i år budsjettert med inntekter på totalt 9 millioner kroner hvorav 3 millioner er medlemsinntekter og 2 millioner er inntekter fra prosjekter og arrangementer. I 2012 hadde organisasjonen et negativt årsresultat på om lag 1,6 millioner kroner.

Les også: Slik vil politikerne løse fornybarkrisa

Rasjonell drift?

Ifølge evalueringsrapporten har flere i organisasjonen gitt utrykk for at det er «fullt mulig å levere gode nok tjenester med en halvert fagstab». Ut fra dette stiller konsulentene spørsmål ved hvorvidt organisasjonen har vært drevet rasjonelt de siste årene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi har funnet mer rasjonelle måter å håndtere arbeidet på og gjort det mer strømlinjeformet. Til tross for at vi er færre, blir det for eksempel ikke betydelig færre arrangementer, sier hun.

Hagen har heller ikke tro på å slutte å jobbe med offshore vind, slik konsulentfirmaet foreslår.

– Det er en viktig del av vår portefølje og en løsning der Intsok skal arbeide for å skape muligheter for norsk leverandørindustri for offshore vindkraftprosjekter i utlandet er ikke formålstjenlig for bransjen, mener hun.

Manglende interesse

Rapporten fra konsulentene peker på at fornybar energi er blitt langt tyngre materie å jobbe med i de siste årene. Og de gir ikke bare fall i strømprisen skylden.

«En vel så viktig bakgrunn for den manglende interessen, er mindre vektlegging av utbygging av offshore vind i politisk ledelse. Mens tidligere politiske regime altså vektla at Olje- og energidepartementet skulle bli et klimadepartement, har sittende politiske regime tonet dette kraftig ned og signalisert en skepsis til subsidiering av offshore vind», skriver de.

Hagen bekrefter at det har blitt tøffere

– Bransjen ser annerledes ut enn for fem år siden da Intpow ble etablert. Den gang var det ikke så høy aktivitet innen olje og gass, sier hun.

Olje og gass trekker

– Selskaper som tidligere har sett på mulighetene i markedet for offshore vindkraft har de siste årene trukket seg tilbake til olje- og gassektoren, forteller hun.

Hun understreker samtidig at dette i stor grad er bildet i Norge. Ute i verden er potensialet kjempestort.

– Utfordringen er å få den norske næringen til å se potensialet ute, sier hun.

Olje- og energidepartementet opplyser at de ikke har sluttført evalueringen av organisasjonene og at det er for tidlig å komme med kommentarer.

Les også:

Vindkraft til havs koster stadig mer, mens solkraft blir billigere

Antall norske solenergiselskaper har doblet seg siden 2005

Kjøpte Recs nedlagte fabrikk til spottpris  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.