ARKIVNYHETER

– God norgesreklame

LANSERING: Olje- og energiminister (bak) lanserer fornybarbransjens internasjonale arm Intpow, flankert av direktør Geir Elsebutangen (t.v.) og styreformann Bjørn Blaker.
LANSERING: Olje- og energiminister (bak) lanserer fornybarbransjens internasjonale arm Intpow, flankert av direktør Geir Elsebutangen (t.v.) og styreformann Bjørn Blaker. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
2. juni 2009 - 15:16
Vis mer

I dag lanserte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen organisasjonen Intpow, som skal utvikle norsk leverandørindustri innen fornybar energi i utlandet.

– Det er bra for Norge å bli profilert gjennom sunne, gode, offensive bedrifter, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

– Bedre enn... ja, nå skal jeg ikke si det, for da blir det oppslag i morgen, sa statsråden under den offisielle oppstarten av Intpow på Lysaker tirsdag ettermiddag.

– Som olje og gassDIREKTØR: Geir Elsebutangen er direktør i Intpow, som skal få norsk kompetanse innen fornybar energi ut i verden.
– Som olje og gassDIREKTØR: Geir Elsebutangen er direktør i Intpow, som skal få norsk kompetanse innen fornybar energi ut i verden.

– Som olje og gass

Inpow blir så å si den fornybare versjonen av Intsok, som samler petroleumsindustriens utenlandsinnsats og har holdt på siden 1997. Men nå er altså tiden inne for å satse like stort på fornybar energi.

– Vi skal gjøre det samme her som vi har gjort på olje- og gass, hvor myndigheter og næringsliv går mer organisert sammen ut i andre land, sier Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.

– Vi skal sørge for å få norsk fornybarkompetanse ut i verden, legger han til.

Lokomotiver

Regjeringen gir 3 millioner kroner til Intpow i 2009, og industrien skal bidra med det samme.

– Innsatsen har i liten grad vært samordnet, sier Bjørn Blaker fra Statkraft, som er styreformann i Intpow.

– Statkraft, Nexans og Siemens har tatt på seg lokomotivrollen på en fin måte. Vi i Intpow henger oss på dem. Når for eksempel Statkraft skal utvikle et nytt prosjekt, stiller de mulighetene åpne for norsk industri. Der skal vi være en pådriver, sier Blaker.

40 medlemmerFRA STATKRAFT: Bjørn Blaker er styreformann i Intpow.
40 medlemmerFRA STATKRAFT: Bjørn Blaker er styreformann i Intpow.

40 medlemmer

Styreformannen vil måle suksessen for Intpow i antallet medlemsbedrifter. Mens oljebransjens organisasjon Intsok har rundt 180 medlemmer, har Intpow som mål å få 40 medlemmer i år.

– Hvis tallet er stort, viser det at de ser seg tjent med å være med. Intsok driver etter det samme prinsippet, sier Blaker.

Vil utvikle leverandørene

Under lanseringen på Fossekallen konferansesenter tirsdag fortalte Alexandra Bech Gjørv fra StatoilHydro om selskapets fornybarsatsinger utenlands. Gjørv sier at hun ønsker å bidra til å utvikle norsk leverandørindustri innen fornybar energi.

– En utbygger er ikke bedre enn sine leverandører, sier Gjørv til Teknisk Ukeblad.

ERFAREN: Guldbrand Wangen forteller om erfaringene med Intsok, oljebransjens internasjonale arm, som har holdt på siden 1997.
ERFAREN: Guldbrand Wangen forteller om erfaringene med Intsok, oljebransjens internasjonale arm, som har holdt på siden 1997.

– Intsok er flinke

Hun forteller at oljebransjen har vært dyktige til systematisk å utvikle norsk leverandørindustri på sine gigaprosjekter, men at dette i mindre grad har skjedd innen fornybar energi.

Under lanseringen fortalte også Gulbrand Wangen fra Intsok om Intsoks erfaringer med å utvikle norsk oljebransje internasjonalt. Nå håper flere at Intpow klarer å finne sin rolle slik som Intsok åpenbart har gjort innen olje og gass.

– Intsok har vært flinke til å ta tak i konkrete prosjekter, sier Anne Lise Aukner i Nexans, som også sitter i Intpows styre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.