T2

Flotte lydopplevelser på veggen

TEST: PSB W1/W3 vegghøyttalere.

 PSB W1 og W3 gir deg gode lydopplevelser i en plasseringsvennlig pakke. Her W1.
PSB W1 og W3 gir deg gode lydopplevelser i en plasseringsvennlig pakke. Her W1. Bilde: PSB
21. juli 2013 - 18:26
Vis mer

TV-lyden er ikke mye å skryte av, men heldigvis er det ikke vanskelig å finne løsninger som gir klart bedre opplevelser. De behøver ikke koste all verden, heller.

Et par høyttalere og en stereoforsterker vil alene gi et stort løft i lyden, og plusser man på med flere høyttalere har man plutselig et komplett hjemmekinooppsett i stuen.

To typer

Denne gangen skal vi se på to nye høyttalere fra PSB. Modellene heter W1 og W3. Den første er hva vi kan kalle for en tradisjonell vegghøyttaler. Den kan man henge ved siden av TV-en, under som en senter eller på veggen bak som bakhøyttalere.

W3 er noe helt annet. Det er en komplett LCR-høyttaler, som betyr at den inneholder tre komplette høyttalere slik at den kan gjengi lyden både til venstre og høyre kanal samt senterkanalen.

Denne er passiv og er ment å kobles opp med en hjemmekinoreceiver, og skal monteres under TV-en der man vanligvis ville montert en senterhøyttaler.

Den kan selvsagt kompletteres med et par bakhøyttalere og en subwoofer, slik at man får 5.1 lyd i stuen. Modellene er plassert i Imagine-serien til PSB.

TEST: Lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Metall for alle penga

Mange produsenter velger å produsere veggmodellene sine i metall. Grunnen til dette er todelt. Den ene er design: Man vil som oftest bruke en slik høyttaler sammen med en flatskjerm, og der ser man som regel en metallramme rundt TV-en.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den andre grunnen henger også litt sammen med design, men også med selve høyttalerkonstruksjon. Dagens TV-er er blitt veldig slanke, og det er derfor påkrevet at også høyttalerne har det samme tynne utseendet.

Bygger man høyttalere i tradisjonelle materialer må man ha en rimelig tykkelse for å oppnå tilstrekkelig stivhet. Slankt design og tykke vegger er en dårlig kombinasjon fordi det går ut over volumet inne i høyttaleren.

Løsningen er å bruke et metallchassis. Metall er som kjent mye stivere enn MDF og spon slik at man kan bruke mye tynnere vegger på høyttaleren, og allikevel oppnå et tilstrekkelig volum inne i kabinettet.

Med tilstrekkelig mener vi egentlig ikke at det er tilstrekkelig for å spille dypt, for det får man ikke til. Det man sikter mot er at de skal orke å henge med ned til 80-90Hz.

Det betyr at man er avhengig av å bruke en subwoofer for å få til noe som minner om et helhetlig lydbilde.

Oppbygging

Den mest tradisjonelle av de to høyttalerne, W1, er bygd opp med en diskantenhet på én tomme, og to bass/mellomtoner på fire tommer.

W3 bruker de samme elementene, men den kommer med tre diskanter og fire bass/mellomtone.

Kabinettene kommer med en blanksort finish, og ligner kanskje mest på Definitive Technology sine vegg-høyttalere.

Felles for både W1 og W3 er at de er veldig skikkelig bygget, og oser kvalitet.

TEST: Sonos Playbar: En drøm for alle som får angst av kabler

PSB W3 med grillen av.
PSB W3 med grillen av.

Uvanlig konstellasjon

Det er ikke mange som tilbyr en høyttaler som W3. Det er langt mer normalt å lage en høyttaler som W1, hvor man bruker tre identiske høyttalere for å lage frontrekken.

For noen er ikke det et alternativ, enten fordi man kun vil ha «en» høyttaler, eller at man rett og slett ikke har plass til høyttalere ved siden av TV-en. Da er en konstruksjon som W3 redningen.

Hvorfor ikke bare kjøpe en vanlig lydplanke, vil kanskje nok noen tenke. En mer tradisjonell lydblanke er som regel aktiv, og den lager en slag kvasi-surroundopplevelse.

Noen gjør dette virkelig godt, som for eksempel de litt store lydplankene fra Yamaha.

Det som taler for en løsning som W3 er det faktum at man kobler den til en surroundreceiver slik at det er mulig å benytte tradisjonelle bakhøyttalere, det være seg vegghengte eller innfelt i vegg eller tak, men det er uansett snakk om dedikerte bakkanaler.

Dedikerte høyttalere gir alltid bedre hjemmekinoopplevelser enn løsninger som skal simulere surround.

Det er selvsagt en ulempe med en løsning som W3 også, men det er strengt tatt litt irrelevant å snakke om at man ikke får den samme bredde i lydbildet som man får med en W1 på hver side av flatskjermen, eller at lydbildet kommer litt lavere fordi høyttalerne er montert under skjermen.

Dette er begrensninger man vet om før man i det hele tatt vurderer en høyttaler som W3. Fordelene er uansett åpenbare: Plassbesparende og designmessig er dette en enklere løsning enn et tradisjonelt oppsett.

TEST: Test av tre rimelige hjemmekinoreceivere

Enkel montering

Vi har vært igjennom mange nok vegghøyttalere til å kjenne igjen enkle og vanskelige monteringer. I dette tilfellet har PSB gjort hjemmeleksen sin.

På begge modellene følger det med en sjablong som man bruker til å merke av hullene til braketten på veggen.

Dermed trenger man strengt tatt bare å vatre sjablongen og merke av hullene med en syl - så er man i mål.

Om man skulle ønske å ha W1 eller W3 på et bord under TV-en, følger det med føtter som gjør det mulig å plassere en høyttaler på denne måten.

Gjør lite galt

Disse høyttalerne fra PSB har en fin lydmessig balanse. Diskanten er rimelig detaljert uten å virke anstrengende, og det er en fin sammenheng mellom diskant og bass/mellomtone.

Man blir rett og slett sittende uten å tenke over at høyttalerne er der, og det er på alle måter en fordel når man er dypt nede i en spennende film.

Volummessig hører vi at en løsning med tre W1 orker mer enn en W3, men det burde vel ikke komme som noen stor overraskelse for noen. Vi er allikevel rimelig imponert over den filmopplevelsen vi får servert der vi sitter med Captain America på Blu-ray.

Det er godt med detaljer i lydbildet, samtidig som man får en total filmopplevelse ved hjelp av subwoofer og bakhøyttalere. Det er frister ikke nevneverdig å gå tilbake til den elendige lyden fra TV-ens innebygde høyttalere.

Selv om vi liker W3 sin rolle i systemet, er det en svakhet som kommer med formfaktoren. Den faller i likhet med de fleste lydplanker litt igjennom på musikk.

Det er også som forventet, fordi det er vanskelig å se for seg noe stort stereoperspektiv når høyttalerne er plassert så tett. Det blir mer som å lytte til en enkelt høyttaler.

Derfor er vi også klare på at man velger W3 fordi man har dårlig plass, eller vil ha en betydelig bedre lydopplevelse fra TV-en.

Vil man også høre på musikk med en fornuftig gjengivelse, er en W1 på hver side av TV-en et langt mer fornuftig valg. Da kommer lyden opp i riktig høyde, og man får mer bredde mellom høyttalerne. Noe som er viktig for stereoperspektivet.

Følsomhetsmessig ligger både W1 og W3 på rundt 89dB. Det er ikke så ille, og betyr at man kan oppnå er helt greit lydtrykk med en middels sterk receiver.

Noe som betyr at man bør kikke på modeller fra 5000 kroners-klassen og oppover.

Konklusjon

Med PSB W1 og W3 får man en flott design som burde passe sammen med de fleste flatskjermer.

De bygger lite ut fra veggen, og er såre enkle å montere.

De har et balansert og flott lydbilde som gjør at du aldri noensinne går tilbake til den vanlige TV-lyden du hadde tidligere.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Darbee Darblet: Denne lille boksen er alt som skal til for en bedre filmopplevelse

TEST: BenQ W1070: Knuser alle forventninger til en billig-projektor

TEST: Panasonic VT60: En TV tett på det perfekte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.