T2

Denne lille boksen er alt som skal til for en bedre filmopplevelse

TEST: Darbee Darblet videoprosessor.

 Darbee Darblet er en bitteliten boks som gjør gode ting for projektor- eller tv-bildet.
Darbee Darblet er en bitteliten boks som gjør gode ting for projektor- eller tv-bildet. Bilde: Watt
14. juli 2013 - 17:30
Vis mer

Tradisjonelt har en ekstern videoprosessor vært en rimelig stor enhet som har tatt like mye plass som en middels bluray-spiller.

I dag har mange apparater så god intern bildebehandling at markedet for dyre eksterne videoprosessorer har falt som en stein.

Likevel ble vi nysgjerrige da vi fikk høre om Darbee, som på mirakuløst vis forbedrer bildet selv på rimelig dyre projektorer.

Ingen designbombe

Ut av esken er ikke Darbee noe pent skue. Den lille enheten kommer i semitransparent plast hvor man kan skimte delene på innsiden. Måten den er konstruert tyder på at den ikke er ment å ha fremme sammen med resten av utstyret.

Den kommer nemlig med en HDMI-inngang i den ene enden og utgangen i den andre. I tillegg er det en strøminngang og på den ene langsiden er det plassert noen knapper.

Det følger også med en fjernkontroll. Slik vi ser det er den logiske måten å bruke enheten på at den kobles mellom HDMI-utgangen fra en surroundreceiver, eller prosessor, og projektoren/ TV-en.

Vi antar at det først og fremst er projektor-brukere som er den primære målgruppen, men også på flatskjermer vil denne enheten kunne gjøre nytte.  Man får større nytte av slike tweaks med et stort bilde.

TEST: BenQ W1070: Knuser alle forventninger til en billig-projektor

I bruk

Som sagt så gjort. Vi kobler Darbee mellom receiver og projektor og setter oss ned i godstolen. Med fjernkontrollen i hånden er det rimelig enkelt å bruke enheten.

Dette er ikke en videoprosessor i ordets direkte betydning. Darbee er mer en bildeforbedrer. Når man starter den opp første gang, står den på 100%.

Verdien kan settes mellom 0 og 100, men for å holde seg i på et nivå som forbedrer uten å innføre artefakter bør man legge seg i området 40-49%. Det er faktisk rimelig enkelt å se at Darbee gjør noe positivt med bildet.

Den jobber ikke med kantforsterkning, men holder seg til å forbedre lokale kontraster, som for eksempel struktur på en murvegg, eller trefibre på en planke, og gjør at man får en økt følelse av detaljrikdom.

Fordi den henter ut mer kontrast fra små detaljer, fungerer Darbee best på HD-materiale som har flere detaljer å forsterke. Vi kjenner til lesere som faktisk bruker denne enheten sammen med en så god projektor som Sony VPL-VW1000ES, og får likevel et forbedret bilde.

TEST: Logitech Harmony Touch: Den er brukervennligheten selv

God effekt

Det er meget enkelt å sjekke ut forskjellene med og uten Darbee innkoblet. Med fjernkontrollen kan man dele bildet i to, eller man kan skru av og på, noe som skjer umiddelbart.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Da skal man være rimelig svaksynt for ikke å legge merke til at det er flere detaljer i bildet. Den henter også ut litt mer kontrast på objekter som ikke nødvendigvis står i forgrunnen og som er ute av fokus.

Et eksempel er en scene fra den nyeste Batman-filen hvor det står noen romerske søyler i bakgrunnen. Selv det litt duse mønsteret i søylene fikk økt lokal kontrast – noe som ga en fin effektøkning.

Man blir faktisk såpass forbløffet over den økte bildeopplevelsen at man stadig blir sittende med fjernkontrollen for å sjekke ut forskjellen med og uten Darbee innkoblet.

Det eneste problemet vi kan se med Darbee er at man fort vil ønske seg en både i stua og i hjemmekinoen.

Konklusjon

Darbee Darblet er et produkt som overrasker stort.

Den lille boksen forbedrer bildet både på flatskjermer og projektorer, og jeg er redd jeg må sette en Darbee i kinoen på permanent basis.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TV-teknologi brukes til rombelysning

– En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer

Kan du gjette hva ingeniørene har laget her?  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.