T2

Test av tre rimelige hjemmekinoreceivere

Disse gir deg knallyd i kinoen uten å tømme lommeboka.

Harman/Kardon, Yamaha og Onkyo får kjørt seg i test.
Harman/Kardon, Yamaha og Onkyo får kjørt seg i test. Bilde: Produsentene
Håvard Holmedal
8. juni 2013 - 09:54

Dette er rimelige produkter, og selv om enkelte blader og journalister der ute ikke klarer å etablere noe særlig entusiasme for nettopp rimelige hjemmekino-receivere, synes vi det er interessant å se hva som egentlig har skjedd siden sist.

Har produsentene kastet lydfolkene på gangen slik at de kan sitte i fred og ro, og bygge inn enda flere HDMI-kontakter og flere forsterkerkanaler, eller er det først og fremst på lydsiden det blir tatt tak?

Vi sjekker og tar samtidig en liten test av hvordan disse receiverne står seg mot de helt rimeligste integrerte forsterkerne vi har inne til test denne gangen.

Med både NAD, Onkyo, Harman/Kardon og Yamaha på testrommet går det kanskje an å si noe fornuftig om det lydmessige forholdet mellom enheter med 2 og de som har mellom 5 og 7 kanaler. Uten å overdrive!

Produktene denne gangen

Yamaha RX-V475, Onkyo TX-NR626 og Harman/Kardon AVR170 er deltakerne i den første runden hvor vi kikker på årets første receivere. Det kommer helt sikkert flere til etter hvert.

Vi har i år sagt nei takk til såkalte «pre production samples» fordi de ikke er ferdig justert og fintunet. Vi vil fra nå av kun teste fabrikkproduserte eksemplarer for å være helt sikre på at vi setter søkelys på de samme produktene som er å få kjøpt i butikkene.

Nå er det ikke slik at vi mistenker noe som helst, faktisk er det veldig ofte at de endelige fabrikkproduserte forsterkerne er bedre, men det er greit å være på den sikre siden.

Les også: – En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer

Stereo og hjemmekino

Kravet til de receiverne vi tester er at de skal kunne fungere bra på både musikk og film. Det kan jo ikke være slik at man behøver et stereo-anlegg i tillegg for å spille musikk.

For det greit å være klar over at de helt rimelige receiverne på markedet ikke har nødvendige utganger for å nyte godt av en ekstra forsterker på fronthøyttalerne som man kan bruke når man kun spiller musikk.

Når man kommer litt opp i pris, er dette en mulighet vi anbefaler meget sterkt.

En watt er ikke en watt

Det er selvsagt ikke helt sant at disse receiverne har like mange watt i alle kanalene som det de oppgir. Målingene er gjort med en pipetone på 1000Hz ( summetonen er 440Hz ) og med skyhøy forvrengning.

En FTC-måling med et signal fra 20Hz til 20kHz er bedre og mer troverdig. Likevel er stort sett effekten målt med to kanaler tilkoblet og så ganget opp med 7.  Ikke bra, men likevel ikke så galt som noen skal ha det til.

Selv om de ikke har mer enn 60-70 reelle watt er dette veldig mye, når alle kanalene er i bruk. Derfor er det ingen grunn til å tro at dette ikke blir høyt nok. Selv i kinoen hos oss.

Det er heller ikke en spesielt nyttig øvelse å sjekke hva forsterkeren er oppgitt til å trekke av strøm, for å beregne hva den egentlig kan yte i hver kanal.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Effekten, altså watt, forsterkerne trekker er reelt høyere enn det som er oppgitt.

Forsterkerne:

Harman/Kardon AVR 170: Spenstig og spennende receiver

Yamaha RX-V475: Gledelig lydkvalitet fra Yamaha

Onkyo TX-NR 626: En utstyrspakke konkurrentene garantert misunner dem

Konklusjon

Det er slik det er hver vår. De store produsentene av receivere kommer med sine nyeste produkter på markedet, og de begynner med de rimeligste. De dyreste sparer de til mørket igjen dekker den nordlige halvkule, og det igjen er på tide å krype innendørs.

De receiverne vi har kikket på denne gangen er såpass langt fra hverandre i pris, og er ikke direkte sammenlignbare modeller, derfor plukker vi ikke ut noen testvinner.

Likevel er det vanskelig å komme unna en anbefaling på Yamaha sin nye RX-V475 som til en veldig hyggelig pris, faktisk fremstår som et godt alternativ til alle som ønsker seg en rimelig kinoløsning for å se film sammen med familien, og hvor naboene kanskje ikke er så veldig langt unna.

Det er mange som er skeptiske til denne prisklassens evner til å prosessere og gjengi hjemmekinolyd av noe større kvalitet.

Vår erfaring er at de kan være ganske så morsomme, og er rommet middels stort til lite, og de høyttalerne man har valgt ikke er altfor krevende, kan det til og med hende at en større og dyrere receiver ikke nødvendigvis gjør den store forskjellen.

Med musikk er det litt annerledes, men vi ser jo ikke for seg at det noen som er ute etter et stereoanlegg og tuller seg bort med å kjøpe en billig hjemmekino-receiver.

Sett i forhold til det er vel ikke dette så halvgalt musikalsk sett. De har noen begrensningen når det gjelder hvor avansert og tettbefolket musikk de klarer å holde orden på, og du kan også høre at de sliter litt med å male musikken opp på en helt stille bakgrunn.

Målt opp mot integrerte forsterkere

Selv meget rimelige integrerte forsterkere fra de samme produsentene låter bedre enn disse receiverne på musikk, men det skulle bare mangle.  Du får mer kjøtt på beinet, lyden blir mer realistisk, fokuset er bedre, klangen er mer homogen, og oppløsningen er et par klasser flottere. Det er rett og slett mer raffinement og musikalitet.

I tillegg kommer selvsagt også evnen til å håndtere litt bedre, større og dyrere høyttalere. Dette blir spesielt tydelig når de måles opp mot klassens kanskje beste forsterker.

Nemlig NAD C356BEE som til 5000 kroner spiller fletta av alt som heter receivere i prisklassen under omtrent ti tusen kroner.

Det burde den virkelig gjøre også, for i forhold til en hjemmekinoreceiver mangler den jo en hel verden av utstyr.

På listen finner vi 5 ekstra kino-kanaler, bass-management, innebygde aktive delefiltre, nettverk, USB-inngang, HDMI-innganger, innebygd D/A-konverter, romkorreksjon,  prosessering av HD-lyd, avspilling av lyd over nettverket, og en helt brukbar radio.

Dette gir deg begge deler

En rimelige receiver med linje-utganger ( for eksempel Yamaha RX-V775, Harman/Kardon 370 eller Denon AVR 2313 ) for tilkobling av eksterne forsterkere, og en hyggelig priset integrert forsterker kan man faktisk oppnå veldig hyggelig kinolyd, og spille musikk med høy kvalitet på det samme anlegget.

Kravet er at stereoforsterkeren har prosessor-inngang, eller HT-inngang.

Da kobles alle stereokildene, og signalet til fronthøyttalerne fra kinoreceiveren, til den integrerte forsterkeren. Denne vil i kino-modus kun virke som en effektforsterker. Volumet styres helt og holdens fra kino-receiveren.

Det du oppnår er flott stereolyd med mer musikalitet og mer hifi-riktig lyd, samtidig som du får bedre kinolyd.

Det kommer av at du både får bedre lyd via den integrerte forsterkeren til frontene, og at receiveren får mindre å slite med og dermed større overskudd til å drive senter og bakhøyttalerne. 

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Nesten uslåelig hjemmekinopakke

TEST:  8 solide trådløse høyttalere

TEST: Denne gir deg kontroll på aktivitet og søvn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.