BYGG

Flere hus tatt i jord- og leirskred – flere hundre er evakuert

Rundt 500 er evakuert i Gjerdrum, og det kan bli mange flere, opplyser ordføreren.

Bilde fra 330-skvadronen viser flere hus som er tatt av jordraset ved Ask i Gjerdrum.
Bilde fra 330-skvadronen viser flere hus som er tatt av jordraset ved Ask i Gjerdrum. Foto: Hovedredningssentralen/NTB
30. des. 2020 - 08:06

– Mørket har kommet og har gitt og gir oss utfordringer, sier innsatsleder Roger Pettersen på en presseorientering klokken 16.30.

– Dette vil selvsagt være en begrensning, sier Pettersen.

Politiet legger planer for kvelden og natten, og de fortsetter gjennom natten. Det er fortsatt dårlig vær, og Pettersen omtaler letearbeidet som vanskelig og krevende.

Rundt 500 personer er evakuert i Gjerdrum etter jord- og leirskredet, opplyser ordfører Anders Østensen (Ap) onsdag i 12-tiden.

– Det kan være snakk om å evakuere et betydelig antall til, sier Østensen.

Mangler oversikt

Han forteller at raset i all hovedsak har gått i et landbruksområde, men at det har forgreininger inn i et tett boligområde.

Politiet mangler oversikt over hvor 15 personer befinner seg.

– Det vil si personer som har adresse og oppholdssted inne i det røde området, på rasstedet. Dette kan være personer som er på besøk, på fjellet. Det kan være personer som har evakuert seg. Men det kan også være personer som er inne i rasområdet, sier Pettersen.

Redningsmannskapene kommer seg kun inn i det hardest rammede området fra luften, altså fra helikopter.

14 boenheter berørt

På en pressebriefing klokkken 11.10 sa Pettersen at i alt 14 boenheter er berørt av skredet.

Han legger til at det kan være flere boenheter per adresse.

Politiet har tidligere på dagen fortalt om kaotiske forhold og at det fortsatt er bevegelse i området, som ligger i Ask på Gjerdrum på Romerike. Flere hundre er evakuert, og evakueringen pågår fortsatt onsdag formiddag.

– Bygninger, takplater og konstruksjoner har kollapset. Vi har fått meldinger fra fortvilte mennesker som har ringt til politiets nødtelefon og har sagt at hele huset er i bevegelse og at de ligger under takplater og isolasjon. Så det er selvfølgelig dramatiske meldinger, og hendelsen er særdeles alvorlig, sa innsatsleder Roger Pettersen på en pressebrifing klokken 10.

Et stort antall ambulanser og annet beredskapspersonell er sendt til stedet. Røde Kors og andre frivillige bidrar også.

Kystvakten deler torsdag dette bildet fra kystvaktskipet KV Sortland deltar i søket etter vrakdeler fra helikopteret som styrtet utenfor Bergen onsdag kveld.
Les også

Ber om å redusere produksjonen: : – Må sørge for minst mulig risiko

Ti til sykehus og legevakt

Politiet melder at ni personer har fått behandling av ambulanse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– En person er fraktet til Ullevål sykehus og fire til Ahus, sier Pettersen.

Fem er fraktet til legevakt. Ingen av dem skal være alvorlig skadd.

Like før klokka 6 opplyste operasjonsleder Kjetil Ringseth i Øst politidistrikt til NTB at raset har gått i et boligområde.

– Det er på det rene at hus er tatt av raset. Alle nødetatene er på stedet, og vi jobber med å få oversikt og evakuere beboere.

I 7.20-tiden onsdag morgen opplyste Ringseth om at flere boliger er tatt av raset og at evakuering fra området er iverksatt.

Berørte

Ordfører Anders Østensen opplyste onsdag morgen at de evakuerte blir tatt imot på kommunehuset før de sendes videre til et hotell i nærheten.

– Vi har sett og tatt imot mange, og det er stor forskjell på hvor berørte de er. Noen er reddet med helikopter, andre ble varslet på døra, sier Østensen.

Han forteller at det er personell fra mange nødetater og fagpersoner fra flere avdelinger på stedet.

– Vi vurderer om vi må utvide området som må evakueres, sier ordføreren.

– Når dagslyset kommer får vi mer oversikt, legger han til.

Katastrofemottak

Ifølge VG har Oslo universitetssykehus opprettet katastrofemottak og katastrofeledelse.

– Vi ble varslet klokken 4.31. Vi jobber med å kartlegge ressurser og få folk inn på huset. OUS er i full beredskap. Dette er jobben vår, og dette kan vi. Vi har betydelige ressurser på skadestedet, sier pressevakt Anders Bayer ved OUS.

Ingen personer er til nå meldt savnet, opplyser politiet til NRK like før klokka 9.

Store styrker utkalt

– Det er store styrker i området nå, med både frivillige ressurser og politiet. Både Sea King redningshelikopter og politihelikopteret er i luften for å få oversikt over omfanget, sier Ringseth.

Både Heimevernet og Sivilforsvaret er også utkalt til området. Også geologer fra NVE er på vei til stedet.

– Det har gått flere ras etter vi kom til stedet. NVE vil vurdere om det er trygt å ta seg inn til rasstedet, sier Ringseth.

Raset har gått over et stort område, og fylkesvei 120 Holt – Ask/Gjerdrum er helt stengt på grunn av raset, ifølge Vegtrafikksentralen.

Ifølge strømselskapet Elvia er 629 husstander i området uten strøm.

Et stort jord- og leirras gikk i Ask i Gjerdrum natt til onsdag. <i>Foto:  Fredrik Hagen / NTB</i>
Et stort jord- og leirras gikk i Ask i Gjerdrum natt til onsdag. Foto:  Fredrik Hagen / NTB

Over 170.000 er utsatt

For noen få år siden startet myndighetene et stort kartleggingsarbeid for å finne ut om folk bor i områder der det er fare for skred, flom og kvikkleire. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hadde før jul 2019 kartlagt at 38.000 personer i Norge bor i en faresone for skred i bratt terreng. Noen bor i byer og tettsteder, andre i mindre bygder. Regner man i tillegg med fare for kvikkleire og flom, ligger tallet på 172.000 personer.

Det er ventet at tallet vil øke i takt med at kartleggingen fortsetter.

Tidligere i år var det et alvorlig skred i Alta, der ingen menneskeliv gikk tapt. 

Vanskelig å avdekke

Vanlige geologiske prøvemetoder fanger ikke så lett opp kvikkleire. Derfor har forskere ved Sintef og NTNU undersøkt om maskinlæring, en metode innen kunstig intelligens, kan være til hjelp.

I dag er såkalt trykksondering med poretrykksregistrering (CPTu) den mest brukte metoden for grunnundersøkelser. Men den gir ikke alltid pålitelige resultater for kvikkleire og andre sensitive leirer. CPTu-resultatene må tolkes av en geotekniker, og ofte trenger man laboratorieanalyser av boreprøver i tillegg for å få et sikkert svar. Det er en kostbar og arbeidskrevende prosess.

Riksmekleren Mats Ruland (foran) må igjen i ilden for å forsøke å få partene til å bli enige om et lønnsoppgjør som forhindrer streik. Her sammen med Fellesforbundets leder Jørn Eggum (bak) og fungerende leder Knut E. Sunde i Norsk Industri (bakerst) da bruddet i forhandlingene var et faktum bare dager etter at de startet.
Les også

Lønnsoppgjøret inn i sluttfasen: En av tre tror på bedre råd

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.