ELBIL

Er tradisjonell lading i borettslag gammeldags og dyrt? – Du kan klare deg med ti prosent av effekten

Hva bør man tenke på før man installerer elbilladere i borettslaget? Vi snakket med Easee i denne ukens podkast.

Vi snakker med Easee-sjef Jonas Helmikstøl i denne ukens podkast.
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
Marius ValleMarius ValleJournalist
29. juni 2021 - 19:00

Etterhvert som bilparken elektrifiseres, kommer behovet for hjemmelading – også i borettslag. Men hva er viktig å tenke på når man skal installere ladere i et borettslag, og hvilke fallgruver finnes?

Og hvor mye må man forvente å betale for å installere et ladesystem i borettslaget?

I denne ukens utgave av Elbil – Teknisk sett snakker vi med Jonas Helmikstøl, gründer og administrerende direktør i ladeboksselskapet Easee. Selskapet, som består av flere personer med bakgrunn i konkurrenten Zaptec, har siden oppstarten i 2018 vokst kraftig og produsert over 200.000 ladebokser som selges i 15 land.

Lukket system

Easee konsentrerte seg først om ladere til eneboliger og mindre systemer, men har etterhvert også kommet med et system for borettslagslading.

Helmikstøl skiller mellom tradisjonelle og intelligente systemer (som Easee), ved at sistnevnte blant annet tilbyr dynamisk lastbalansering og et køsystem mellom ladeboksene. På den måten kan mange biler lade på samme kurs, og man kan unngå kostbare trafo-oppgraderinger.

– Du kan klare deg med ti prosent av effekten som du trenger i et tradisjonelt system, sier Helmikstøl i podkasten.

Samtidig er Easees system lukket – det er vanskelig å bytte til en annen leverandør når du har investert i Easee-ladere for borettslaget. Dersom selskapet går konkurs, kan man potensielt risikere å måtte bytte ut laderne. Helmikstøl mener Easee-systemet er så åpent som det kan, og sjefen har ingen planer om at selskapet skal gå konkurs. Vi snakker med Helmikstøl om behovet for felles standarder innen lading, slik at ulike systemer kan fungere sammen.  

Se video av podkasten øverst i saken.

Elbil – Teknisk sett

I podkasten Elbil – Teknisk sett tar Teknisk Ukeblads journalister Mathias Klingenberg og Marius Valle opp ulike temaer knyttet til elbiler. Vi snakker om bilmodeller vi tester, intervjuer mennesker som jobber med elbil, og dykker ned i tekniske detaljer og konsepter.

Du kan forvente en upolert, entusiastisk podkast i uformelle settinger. Vi filmer alle podkastene, slik at du kan velge om du kun vil høre eller også se oss og bilene.

Vi er svært glade for alle tips og innspill: Kontakt gjerne Marius eller Mathias med kommentarer, kjeft, eller forslag til temaer og/eller intervjuer.

Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Vil du høre mer? Lytt også til vår ukentlige podkast Teknisk sett – Moberg & Valmot:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.