ENERGI

Equinor kjøper seg opp i flere Nordsjø-funn

De har gjort en rekke funn i området de siste årene og planlegger nå en koordinert utbygging av dem.

Equinor kjøper seg opp i flere funn i Nordsjøen og har startet arbeidet med en koordinert feltutbygging i området rundt feltene Troll, Fram og Kvitebjørn.
Equinor kjøper seg opp i flere funn i Nordsjøen og har startet arbeidet med en koordinert feltutbygging i området rundt feltene Troll, Fram og Kvitebjørn. Foto: Harald Pettersen, Equinor
Ina AndersenIna AndersenJournalist
1. mars 2023 - 08:30

Equinor melder onsdag morgen at de kjøper andeler fra Wellesley Petroleum i en rekke funn i nærheten av feltene Troll, Fram og Kvitebjørn i Nordsjøen. 

Det er snakk om fem funn, hvor selskapet øker sin eierandel med ytterligere 18,8 prosent i Grosbeak-funnet, 45 prosent i Toppand, 40prosent i Atlantis og 20 prosent i Røver Nord og Røver Sør.

Funnene befinner seg i et område hvor Equinor har gjort flere funn de siste årene, senest med Røver Sør for bare få uker siden. 

Oljeselskapet opplyser at de nå har startet feltutbyggingsprosjekter for å koordinere en utbygging av disse funnene i samarbeid med partnere.

Nær infrastruktur

Til tross for at det i fjor ble levert en lang utbyggingsplaner på norsk sokkel som følge av oljeskattepakken, har Equinor altså mer å hente frem fra porteføljen. 

Kjøpet av andeler i de fem funnene styrker deres posisjon i et kjerneområde på sokkelen, skriver selskapet. 

– Disse funnene kan settes i produksjon med lave kostnader og lave CO2-utslipp ved å kobles til den gode infrastrukturen i området. Funn nær infrastruktur er viktig for vår ambisjon om å opprettholde produksjonen på dagens nivå fra norsk sokkel ut over 2030, sier Kjetil Hove, konserndirektør for undersøkelse og produksjon i Norge, i meldingen.

Selskapet opplyser ikke hvor mye de har betalt for andelene i funnene. 

Equinor kjøper seg opp i flere funn i Nordsjøen. Nå planlegger de å bygge ut ved å benytte seg av infrastrukturen i området. <i>Illustrasjon:  Equinor</i>
Equinor kjøper seg opp i flere funn i Nordsjøen. Nå planlegger de å bygge ut ved å benytte seg av infrastrukturen i området. Illustrasjon:  Equinor

Flere funn

Equinor har til sammen syv funn i Troll- og Fram-området fra 2019 til i dag. Til sammen anslår selskapet at de syv funnene her inneholder omkring 350 millioner fat olje og gass, det tilsvarer samlet et middels stort oljefelt på norsk sokkel. 

I tillegg til nevnte Røver Sør, er dette de seks funnene Equinor tidligere har gjort i dette området:

Grosbeak-funnet ble gjort i 2009 og inneholder omrking 114 millioner fat olje og gass. Atlantis ble funnet i 2020 og inneholder 63 millioner fat gass og kondensat. 

Ifølge Hydro Rein besto arealene for det meste av dyrket mark og forlatte jordbruksområder før solcelleparken kom. Scatec skriver at de fjernet 70 bikuber og sendte frø fra 74 planter til en frøbank, før byggingen startet.
Les også

Norske industrikjemper bygger gigantisk solprosjekt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.