KRAFT

Doblet antall søkere til kjernekraftstudier

FORVENTET FÆRRE SØKERE: De tekniske utdanningsinstitusjonene i Sverige fryktet at reaktorhavariene i Fukushima ville føre til at unge avskrev kjernekraften som karrierevei, men ved Chalmers har det motsatte skjedd.
FORVENTET FÆRRE SØKERE: De tekniske utdanningsinstitusjonene i Sverige fryktet at reaktorhavariene i Fukushima ville føre til at unge avskrev kjernekraften som karrierevei, men ved Chalmers har det motsatte skjedd. Bilde: Reuters/Scanpix
Jannicke Nilsen
27. mai 2011 - 15:43

GÖTEBORG / WIEN: – Vi trodde Fukushima-hendelsene skulle påvirke søkermassen til kjernekraftstudiet negativt, men resultatet er stikk motsatt. Jeg vet ikke hvorfor, selv om jeg har noen mistanker, sier fagansvarlig i nukleærteknikk Anders Nordlund ved Chalmers tekniska högskola Gøteborg.

Fagansvarlig i nukleærteknikk Anders Nordlund ved Chalmers tekniske universitet
– Vi trodde Fukushima-hendelsene skulle påvirke søkermassen til kjernekraftstudiet negativt, men resultatet er stikk motsatt. Jeg vet ikke hvorfor, selv om jeg har noen mistanker, sier fagansvarlig i nukleærteknikk Anders Nordlund ved Chalmers tekniska högskola Gøteborg. Fagansvarlig Anders Nordlund ved Chalmers. Chalmers

Høy alder i kjernekraftbransjen og liten interesse blant unge for å satse på en karriere innenfor kjernekraften, har i mange år voldt stor bekymring i land som har satset på kjernekraftproduksjon. Mange eldre reaktorer og liten vilje til å bygge nytt, har ført til laber interesse også blant studentene.

For kort tid siden snudde imidlertid trenden, i hvert fall i nordiske land, etter at kjernekraften med sin CO2-frie kraftproduksjon seilte opp som en del av løsningen på klimautfordringen.

Göran Persson: – Fukushima stopper europeisk kjernekraft

Fra 5 til 40

– For fem år siden hadde vi fem studenter i reaktorfysikk. Nå har vi 40 studenter. Det har vært en kraftig økning i interessen for kjernekraftutdanningen fram til nå, sier professor i reaktorfysikk, Janne Wallenius ved Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.

Da reaktorhavariene ved Fukushima var et faktum i mars, fryktet universitetene det verste: Færre søkere til kjernekraftstudier og enda større rekrutteringsproblemer for de svenske energiselskapene med kjernekraftverk i porteføljen.

– Vi tok feil. I 2009 hadde vi 13 søkere til studiet, og 17 søkere i 2008. I år har vi 34 søkere. Jeg akter å finne ut hvorfor til høsten når studentene begynner. Men jeg tror det har sammenheng med at det er veldig lett å få jobb etter endte studier, sier Nordlund, som tror det er potensial for å doble antall studieplasser innenfor kjernekraftteknikk.

– Kjernekraftindustrien behøver atskillige flere nyutdannede for å dekke opp pensjonsavgangen, sier Nordlund.

Blix: Blix: Kjernekraften er holdbar

Reaktorer sto stille

KRAFTPRISEN TIL HIMMELS: Mangel på kjernekraftingeniører bidro til at revisjonene ved svenske kjernekraftverk tok lengre tid enn planlagt i fjor vinter, ifølge direktør Kjell Jansson i Svensk Energi.
Kjell Jansson, direktør i Svensk Energi. Chalmers
For dårlig tilgang på kjernekraftingeniører har allerede fått konsekvenser, skal vi tro bransjeorganet Svensk energi, da flere svenske kjernekraftverk var ute store deler av vinteren og sendte kraftprisene i Norden til himmels.

– Mangelen på kjernekraftingeniører er et kjempeproblem. I fjor var det ikke nok ressurser og teknikere til å utføre reparasjoner og gjennomføre de planlagte renoveringene. Derfor dro ombygningene ut i tid. Samtidig fikk vi en kvittering på at det virkelig er behov for mer av den svenske kjernekraften, sier direktør Kjell Jansson.

Les også:

– Sikkerhetsproblem

Sikkerhetssjef Atle Valsheth ved Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden mener et lavt antall utdannede innenfor sektorer gjennom mange år kan føre til et sikkerhetsproblem når store deler av kjernekraftbransjens ansatte er i ferd med å gå av med pensjon.

Sikkerhetssjef i IFE og rådgiver til kriseutvalget for atomberedskap, Atle Valseth.
Sikkerhetssjef Atle Valsheth ved Institutt for energiteknikk (IFE) i Halden mener et lavt antall utdannede innenfor sektorer gjennom mange år kan føre til et sikkerhetsproblem når store deler av kjernekraftbransjens ansatte er i ferd med å gå av med pensjon. Sikkerhetssjef Atle Valseth ved IFE. Jannicke Nilsen

– Spesielt i Vest-Europa og USA har få vært interessert i å ta denne utdannelsen. Man har sett en klar reduksjon i antall studerende. Finland har hatt et oppsving som følge av økt aktivitet, men i Sverige har det vært bekymring for hvordan den aldrende staben skal få overført kompetansen til yngre generasjoner, sier Valseth.

– Det er et sikkerhetsproblem om man ikke greier å erstatte kompetansen som er på plass for å drive et kjernekraftanlegg på en sikker måte, sier Valseth.

TU mener: Hva blir kjernekraftens fremtid?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Færre til KTH

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) kan imidlertid ikke vise til et like stort oppsving som Chalmers. I år søkte 13 studenter masterprogrammet for reaktorfysikk mot 17 i fjor.

– Søkertallet avslører dalende interesse. Jeg kan bare gjette hvorfor, og jeg er redd det er Fukushima som er årsaken, sier Wallenius.

Nordlund tror imidlertid det lave søkertallet skyldtes helt andre ting.

– KTH har en overvekt av internasjonale studenter. Fra i år er det innført en avgift for ikke-europeiske studenter. Nå må de dekke alle studiekostnader selv, og det blir raskt en ganske stor avgift i året, sier Nordlund.

EUs klimakommisær: – Ikke dropp atomkraften

Skremselet fra Tsjernobyl

Les også:

Avviser eksplosjonsfare på Sellafield

– Bør utfase kjernekraften

Japan må legge nye kraftplaner

Tusener krever slutt på kjernekraft

Russland vil bedre atomsikkerheten

Vil ikke ha verdens største atomkraftverk

Staten vil ta kontroll over kjernekraften

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.