BYGG

Dette kan bli Helsinkis nye monument-bygg

Se forslagene fra de seks finalistene.

Finaslist GH-121371443
Finaslist GH-121371443Bilde: Hentet fra arkitektkonkurransen
2. des. 2014 - 19:33

Konkurransen har skapt stort engasjement, og hele 1715 anonyme bidrag ble sendt inn. 14 av bidragene var norske, men ingen av de norske gikk videre.

Tirsdag ble seks forslag til nytt Guggenheim-museum i Helsinki plukket ut.

De 11 medlemmene i juryen begrunner utvelgelsen av de seks finalistene med at de alle representerer både ny og godt etablert arkitektur, og at alle gir friske innspill til hvordan et museum bør se ut i dette århundret.

Les også: Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett

Anonyme forslag

De seks finalistene er Asif Kahn i London, AGPS Architecture i Zurich, internasjonale Fake Industries Architectural Agonism, Haas Cook Zemmrich studio2050 i Stuttgart, Moreau Kusunoki Architect i Paris og australske SMAR Architecture.

Det er ikke kjent hvilket kontor som har tegnet hvilket forslag.

– Denne fantastiske tomten i Helsinki har tiltrukket seg mer arkitektonisk intelligens enn noen annen tomt noensinne, sa Guggenheim-direktør Richard Armstrong under dagens pressekonferanse i Helsinki.

Les også: Nå blir Norge eneste land i Norden uten havvindpark

Omstridt prosjekt

Det nye museet har en forventet prislapp på 1,1 milliarder kroner. Det skal vise frem kunst fra det 20. og 21. århundre, med vekt på nordisk kunst og arkitektur.

Det er ikke første gang museet planlegges i Finland. Sist gang strandet prosjektet på grunn av uenighet om finansiering. Også denne gangen er prosjektet omstridt.

Guggenheim-stiftelsen ber nemlig om at en tredel av byggekostnadene dekkes av offentlige midler.

Les også:

Dette er oljearbeidernes favorittplattformer

Her er Norges nye bombekastervogn

New York kan få verdens første underjordiske park  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.