IT

Dette blir elektronikktrendene i 2013

 

Nettbrett og smarttelefoner vil fortsette sin formidable vekst i 2013, men prisen folk ønsker å legge i et brett er blitt langt lavere, ifølge den amerikanske  elektronikkbransjeorganisasjonen CEA. Her Google Nexus 7.
Nettbrett og smarttelefoner vil fortsette sin formidable vekst i 2013, men prisen folk ønsker å legge i et brett er blitt langt lavere, ifølge den amerikanske elektronikkbransjeorganisasjonen CEA. Her Google Nexus 7.
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
30. okt. 2012 - 07:25

STOCKHOLM: Consumer Electronics Show, populært kalt CES, er verdens største elektronikkmesse, og neste utgave går av stabelen i Las Vegas i januar.

I Norden

Den store interessen fra de nordiske landene gjør at Consumer Electronics Association (CEA), organisasjonen bak messen, i år har valgt å legge en av sine pre-events til Stockholm og Norden.

Direktør for industrianalyse Steve Koenig og sjefsøkonom Shawn DuBravac i CEA brakte med seg sju spådommer for elektronikkmarkedet, riktignok iblandet en solid dose egenreklame for selve messen.

Les også:

Denne skjeen smaker for deg

Dette er TV-standarden produsentene vil satse på  

1. Teknologi er større enn noen gang

Forbrukerne bruker mer og mer penger på forbrukerteknologi, og det stjeler også omsetning fra andre kategorier.

Flere og flere planlegger også å gi bort forbrukerteknologi til jul, med en sakte økning fra 73 prosent i 2008 til 76 prosent i år.

Steve Koenig (t.v.) og Shawn DuBravac i CEA lanserte sine spådommer for elektronikkåret 2013.
Steve Koenig (t.v.) og Shawn DuBravac i CEA lanserte sine spådommer for elektronikkåret 2013.

2. Nettbrett og smarttelefoner dominerer landskapet

Bare fra andre kvartal 2011 til andre kvartal 2012 hadde smarttelefoner og nettbrett en salgsvekst på henholdsvis 38 og 37 prosent. CEA-toppene kaller disse produktkategoriene «den dynamiske duoen» som redder veksten i hele forbrukerteknologiindustrien.

Samtidig har CEA regnet ut at det såkalte «optimale prispunktet» for nettbrettene – prisnivået hvor forbrukerne føler at de får flest funksjoner for pengene - har falt fra 335 dollar i fjor til bare 195 dollar i år, noe som sannsynligvis har noe å gjøre med produkter som Google og Asus' Nexus 7-brett og Amazons Kindle Fire HD, som begge koster fra 199 dollar.

Smarttelefoner og nettbrett har også blitt så utbredt i markedet at det samme vil skje med dem som har skjedd med for eksempel digitalkameraer, med mer differensiering og spesialisering. I 2013 vil vi også se flere mobiler og brett med stemmestyring og gestkontroll, flere enheter med NFC og Bluetooth smart, og flere og flere firekjernemobiler.

Mange av selskapene vil benytte anledningen til å vise frem nye bruksområder for NFC-teknologi, tror CEA.

Ipad 4: – Full forståelse for at folk føler seg lurt

3. Helse og trening

Teknologi kan være livsendrende, men fremover vil den bli livreddende, mener CEA-ekspertene.

De påpekte at det amerikanske helsebudsjettet i 2010 var på 2,6 tusen milliarder dollar, og at selv små forbedringer som kan gjøres med teknologi vil kunne ha stor innvirkning.

– Teknologi kan erstatte behovet for å gå til legen eller apoteket. Smarttelefonen kan anbefale hva du bør spise til frokost basert på hvor godt du sov, og forbrukerteknologi kan drive hele helsesystemer basert på sensorer hjemme hos deg. De kan gi din skrøpelige mor påminnere om å skru av ovnen eller gi deg eller legen informasjon om hennes helse, sier DuBravac og Koenig.

Dessuten peker de på at smarttelefoner i større og større grad blir hub-er for informasjon som samles inn fra sensorer rundt omkring, og at det gjør at man digitaliserer mye informasjon som man tidligere hadde analogt, for eksempel treningsdata og vekthistorie.

Les også:

Sjekk fremtidens behandlinger på sykehuset

Fett og muskler forteller hvem du er  

4. Nye formfaktorer

Tidligere har stort sett operativsystemer blitt installert på gamle enheter, men med Windows 8 vil det i langt større grad handle om ny maskinvare og nye formfaktorer.

CEA-sjefene peker blant annet på Sonys Tap 20 og Lenovos Yoga, Twist og Lynx som eksempler på hybridprodukter som fungerer både som tableter og «vanlige» PC-er.

– Det vi får, er en slags kvasi-desktop med tabletfunksjoner. Dette er to kategorier vi tror uunngåelig vil smelte sammen.

Les også: Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?

Lenovos Yoga er som en vanlig PC, men skjermen kan vris nesten 360 grader rundt, og dermed får maskinen en slags tabletmodus. Stein Jarle Olsen

5. Mer enn brukervennlige biler

Biler vil ligne mer og mer på jagerfly, med alskens sensorer, informasjon projisert på frontruta og etter hvert biler som kan kjøre uten fører.

Med unntak av på smarttelefoner og nettbrett er det i stor grad innenfor bilteknologi veksten for forbrukerteknologibransjen vil komme de neste årene, mener CEA.

Les også: 4G skal gjøre bilen til en trådløs kraftpakke

6. Ultra HD-skjermer

Den siste tiden har etterspørselen etter TV-er og skjermer mindre enn 20 tommer gått sakte men sikkert nedover, mens skjermer på 60 tommer og over har hatt en vekst på 452 prosent fra i fjor til i år, viser CEAs statistikk. Folk velger nettbrett og andre bærbare skjermer i stedet.

De store skjermene har riktignok bare 0,5 prosent av markedet foreløpig, mens skjermer fra 20 tommer og under har 8,3 prosent.

Trenden vil bare vokse når ultra HD-oppløsning (tidligere kjent som 4K) blir mer og mer kommersielt tilgjengelig i løpet av 2013, og CEA spår at 8,8 prosent av TV-er  i det amerikanske markedet vil være ultra HD i 2016.

Les også: Neste generasjons TV-teknologi har fått navn

7. Alltid tilkoblet forbruker

TV-er, mobiler, PC-er, nettbrett, biler og kjøleskap: 1,5 milliard enheter med direkte nett-tilkobling vil selges i 2012, og dette vil vokse videre i årene fremover.

I 2015 vil vi ha 3,47 tilkoblede enheter per person, mens det i 2020 vil være hele 6,58 per person, ifølge CEAs spådommer.

CES-messen går av stabelen 8. - 11. januar, og vi vil naturligvis være til stede i Las Vegas.

Les også:

Ny iMac er 5 mm tykk

– Apple laget markedet. Nå skal vi ta det

10 spillefilmer du kan se på Youtube

Slik lader du mobilen på bålet

Samsung integrerer Spotify i TV-en  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.