OLJE OG GASS

Derfor kan Johan Sverdrup glippe for Statoil

Operatørrollen er blant spenningsmomentene i konseptvalget.

Statoil har vært operatør for Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyden under letefasen. Når konseptvalget snart kommer blir det klart om Statoil får fortsette i operatørrollen for det videre arbeidet.
Statoil har vært operatør for Johan Sverdrup-feltet på Utsirahøyden under letefasen. Når konseptvalget snart kommer blir det klart om Statoil får fortsette i operatørrollen for det videre arbeidet. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
3. feb. 2014 - 12:18

I slutten av desember i fjor ble det kjent at konseptvalget for Johan Sverdrup er utsatt til tidlig 2014. Én måned ut i det nye året er det dermed forventninger om at konseptvalget er like rundt hjørnet.

Blant spenningsmomentene knyttet til konseptvalget er hvem som blir operatør på feltet, som har et ressursestimat på mellom 1,8 og 2,9 milliarder fat oljeekvivalenter.

Johan Sverdrup består av tre lisenser (265, 501 og 502). Lundin opererer det ene, mens Statoil står som operatør for de to andre.

Det er lagt opp til en samordnet utbygging av Johan Sverdrup-funnet, og Statoil har vært operatør for det felles pre-unit-arbeidet for de tre lisensene. Det er ikke dermed sagt at Statoil automatisk blir operatør for det videre arbeidet.

– Elektrifiseringsstøy

Oljeanalytiker Trond Omdal i Arctic Securities tror det er mye som taler for at Statoil blir operatør på Johan Sverdrup.

– Det viktigste her er at Statoil har størst eierandel. I tillegg har de lengst erfaring og bredest kompetanse. Så i utgangspunktet har det vært forventet at de får det, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han ser likevel punkter som kan jobbe mot selskapet.

– Det har vært noen rykter om at de andre aktørene ønsker å mobilisere mot at Statoil blir operatør. Blant annet har jo elektrifiseringssaken skapt litt støy rundt prosessen. Så det kan være at Lundin vil prøve å konkurrere ut Statoil på bakgrunn av dette, påpeker Omdal.

Les også: ODs elektrifiserings-anslag: 421 kroner per tonn CO2. Statoil: 2000 kroner

Komplisert unitisering

At konseptvalget har tatt lenger tid enn ventet er også en omstendighet i saken.

– Det har jo vært en diskusjon rundt dette med unitisering. Det er en prosess med store verdier på spill. Så det har tydeligvis tatt lenger tid med konseptvalg enn planlagt, og det kan nok skyldes elektrifiseringsspørsmålet. Dette handler om et politisk krav og politisk rammeverk, og så har det jo dukket opp en kostandsøkning her, som nok har påvirket utsettelsen, sier Omdal.

Oljeanalytikeren tror likevel ikke det vil være nok til å vippe Statoil av pinnen.

– Johan Sverdrup vil være det dominerende feltet etter 2020. At det skulle være noen andre enn Statoil som skal styre dette ser jeg på som usannsynlig.

Vil ikke spekulere

Bjørn Vidar Lerøen i Norsk olje og gass vil ikke spekulere i hvem som blir operatør, eller konseptvalget for øvrig. Men han følger spent med, og er nyfiken på hvordan det endelige konseptvalget blir seende ut.

– Det er fire hovedelementer i konseptvalget som blir spennende å følge med på. Det er plattformene, transportløsning, kraftpakken og operatørspørsmålet, sier han til Teknisk Ukeblad.

Lerøen påpeker at Johan Sverdrup blir et historisk prosjekt, med et langt perspektiv.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er et oppsiktsvekkende funn, og det er ikke så mange selskaper som kan ta på seg oppgaven med å bygge ut og drive det, poengterer han.

På generell basis sier Lerøen at det nå er gjort et arbeid på norsk sokkel for å få et mangfold av operatører på leting. 

– Vi har et letemangfold som er spennende. Men vi ser ikke det samme i utbygging- og driftsfasen, forklarer han.

Les også: På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100

Prestisjeprosjekt

Det er liten tvil om at det vil ligge mye prestisje i det å få bygge og drifte Johan Sverdrup.   

Lerøen mener at det å få et slikt felt i fanget vil gi et mer langsiktig perspektiv for virksomheten i Nordsjøen, og at det vil gi muligheter for en helt ny generasjon med petroleumsteknologer.  

– Et så stort og viktig område var det ikke mange som forutså for bare få år siden. Det er et enormt felt i utstrekning, og det vil bestå av mange brønner og flere installasjoner. Det kan komme til å ligne Ekofisk, som har en imponerende historie. Å få lov til å gjøre det samme, bare 40 år seinere og med dagens teknologi, det vil gi utrolige muligheter, poengterer han.  

Til slutt er det er det olje- og energidepartementet, og trolig Stortinget, som vil bestemme hvem som får det ærefulle oppdraget å være operatør på Johan Sverdrup.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få et intervju med Statoil i forbindelse med konseptvalget uten hell.

– Konseptvalg Johan Svedrup skal tas i løpet av første del av 2014. Av hensyn til at det nå er fullt fokus inn mot den milepælen av prosjektet, må jeg dessverre henvise til når konseptvalget presenteres, svarer pressekontakt Ørjan Heradstveit.

 

Les også:

Dette er det viktigste for oljebransjen i 2014  

Helt ny seismikkmetode skal finne olje ingen andre finner

– Elektrifisering offshore har ingenting for seg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.