INDUSTRI

Denne 3D-printeren koster bare 1450 kroner

Men hva kan den og andre 3D-printere brukes til?

11. apr. 2015 - 09:27

På få år har 3D-printere gått fra å være en fremtidsutopi til å bli lett tilgjengelig for bedrifter og interesserte privatpersoner. Prisene varierer voldsomt, fra hundretusener for store industrielle modeller, til noen tusenlapper for de minste.

Nå er en ny modell, Tiko, lagt ut for finansiering på Kickstarter. Den skal koste 179 dollar - 1450 kroner - og kan representere et nytt steg på veien til å gjøre 3D-printere til allemannseie.

Den skal løse problemer andre selvbygger-3D-printere har ved hjelp av et unibody-design. Dette beskytter mot trekk og fjerner behovet for flere separate deler som kan bevege seg. Dette skal igjen gjøre at man ikke behøver å kalibrere maskinen så ofte.

Innsikt om 3D-printing: Den industrielle revolusjon 2.0

Les også: Lager pistol med 3D-printer

Styrer dysen med tre armer

For å holde kostnadene nede har de gått for en Delta-løsning hvor tre armer styrer printerdysen. Disse er festet til skinner oppe i chassiet hvor anordningen glir opp og ned, og dermed tar seg av den vertikale aksen i printingen.

Skaperne mener løsningen fjerner behovet for høypresisjons-komponentene man finner i en rekke andre printere.

Printvolumet er 2,27 liter og oppløsningen (minimal laghøyde - se forklaring i bildet til høyre) er på det beste oppgitt til 50 mikrometer. Spesifikasjonene tilsvarerer de til populære modeller som i dag koster fra 4000- til 12000 kroner, ifølge 3Dhubs' oppsummering, som baserer seg på flere tusen brukeranmeldelser.

, som baserer seg på flere tusen brukeranmeldelser.De aller fleste 3D-printere skriver ut objekter lagvis. En lav laghøyde gjør at gjenstander føles glattere og kan fremstilles mer nøyaktig. Å ta på en 3D-printet gjenstand med 125 mikrometer laghøyde føles omtrent som å føre fingrene opp langs en bunke papir. Wikimedia Commons

Les også: Her er metall-3D-printeren du kan lage selv

Hva skal jeg med en 3D-printer?

3D-printere blir mer og mer vanlige, og når prisen blir mer overkommelig kan man tenke seg at flere vil få øynene opp for teknologien.

Den store fordelen med printerne er at man kan lage omtrent akkurat hva man vil, når man vil. På nettet finnes det hundretusener av ferdige tegninger man kan fore inn i printeren og få et ferdig resultat.

Hvis man kan lage tegningene selv er det bare fantasien som setter grenser. Sjakkbrett, kortholdere, godteridispensere, musikkinstrumenter, figurer og til og med våpen har blitt 3D-printet tidligere.

Man kan også spare penger. Materialet man «printer» med ligger typisk på 3-600 kroner kilogrammet.

En av de store ulempene med 3D-printere er at prosessen er tidkrevende, og mye kan gå galt underveis. I tillegg er man stort sett begrenset til plastikk som byggemateriale.

At objekter bygges lagvis gjør at de er slitesterke i X- og Y-flaten, men svikter i høyden. En ekspert på feltet området skriver til Gizmodo at man kan sammenligne 3D-printede objekter med en vegg av legoklosser.

Den føles robust når man presser oppå den, men et lite puff fra siden er alt som skal til før den raser sammen.

Les også: 10 triks for bedre wifi hjemme

Væskeløsning

Det må sies at det finnes billigere løsninger en Tiko-printeren vi omtaler i denne artikkelen. En av disse er Peachyprinter som fikk Kickstarter-finansiering allerede i 2013, og leverer selvbyggersett til 100 dollar.

Printeren lager objekter ved å stivne en væskeløsning ved hjelp av laser som rettes mot objektet du lager ovenfra. Den klarer å bygge vertikalt ved å justere vannivået under væskeløsningen. Se hvordan konseptet fungerer i videoen under.

Les også:

Denne bilen er 3D-printet  

Denne saksa er 3D-printet

Her bruker de 3D-printer for å lage titankomponenter til flyindustrien

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.