INDUSTRI

Her er metall-3D-printeren du kan lage selv

Alt i åpen kildekode.

En 3D-printer som skriver ut i metall har blitt lansert under åpen kildekode.
En 3D-printer som skriver ut i metall har blitt lansert under åpen kildekode. Bilde: Joshua M. Pearce
24. jan. 2014 - 18:03

3D-printere for forbrukere og små bedrifter har i stor grad benyttet en form for plast.

Et metallalternativ for hobby-brukeren, den nyetablerte entrepenøren eller gjør-det-selv-entusiasten, har latt vente på seg. Til nå.

Dr. Joshua M. Pearce, som er professor i ingeniørfag ved Michigans teknologiske universitet, har tidligere blitt omtalt i Teknisk Ukeblad for å ha utviklet Recyclebot som gjenvinner plastmballasje til materiale for 3D-printere.

Nå har Pearce og hans forskningsteam utviklet en 3D-printer i åpen kildekode som printer ut i metall.

Og du kan bygge den selv.

Les også: Gratis kartdata lar deg 3D-printe et lite stykke Norge

Tiltenkt isolerte samfunn

Dr. Joshua M. Pearce og fire andre forskere ga seint i 2013 ut en rapport etter å ha utviklet en metall-3D-printer som kan bygges for under 2000 dollar.

Metallprinteren består hovedsakelig av et kretskort i åpen kildekode, som kombinerer en LMIG-sveisemaskin og Rostock, en avstikker av den selvreplikerende 3D-printeren RepRap, som i utgangspunktet er en printer som skriver ut i plast.

– Da vi utviklet denne printeren, tenkte vi i utgangspunktet på innbyggere av isolerte landlige samfunn med behov for å fabrikkere eller reparere utstyr som gardsverktøy eller sykler. Men den skal kunne brukes av hvem som helst, sier Pearce.

Og teknologi for 3D-printing i metall har kommet et godt stykke på vei. Tidligere i januar, kunngjorde Bae Systems at jagerfly i det britiske luftforsvaret, Royal Airforce One, benyttet seg av 3D-printede metallkomponenter i et Tornado GR4-fly.

Les også: Se hva studentene fikk til med et Kinect-kamera, 900 plastpinner og litt elektronikk

Fritt for alle

Plantegningene, programvaren og all informasjon av fastvaren har alt blitt gitt ut i åpen kildekode. Alle komponentene står fritt og åpent tilgjengelig på Appropedia sin wiki. Og alle som vil, kan selv produsere disse printerne og tjene penger på det. Og det uten å gi en krone tilbake til de som utviklet prosjektet.

– Hvorfor ikke markedsføre og selge produktet selv framfor å slippe det fri i åpen kildekode?

– Open source har vist seg som en overlegen metode for teknologisk utvikling. Grunnen til at vi hører om 3D-printing i dag, og ikke da jeg gikk på barneskolen, er at systemet med intellektuelle rettigheter i hovedsak har holdt teknologien fast i et proprietært fengsel i flere tiår. Gitteret ble brutt ved oppstarten av RepRap-prosjektet. Våre prosjekter er et steg på veien mot Adrian Bowyers visjon om egenprodusert "velstand uten penger", sier Pearce.

3D-printerne utviklet av Pearce og hans medhjelpere kunne også gått veien om folkefinansiering gjennom Kickstarter og Indiegogo for å få midler til å kommersialisere produktene.

Profitten velger de likevel å overlate til andre.

– Vi kan fint crowdfunde en 3D-printerpakke. Andre kan også gjøre dette med varianter av vår teknologi. Men vi foretrekker å heller fokusere så mye av vår tid som mulig på å drive innovasjonen framover. Da slipper vi å telle skruer og muttere eller å lede andre til å gjøre det. Vi jobber med flere selskaper som driver med 3D-printere i åpen kildekode som kan ta seg av å lage kommersielle pakker, sier Pearce.

Les også: En ketsjupflaske kan gjenvinnes til materiale for 3D-printere

3D-printet kjedehjul.
3D-printet kjedehjul.

For hvem som helst

Dr. Pearce mener at å konstruere metallprinteren er en overkommelig utfordring, selv for en hobbyentusiast uten forkunnskaper innen ingeniørfag.

– Dette gjør at hvem som helst kan lage prototyper av metallobjekter, utføre reparasjoner og gjennomføre ekstremt sterke "utskrifter" i metall til svært lave kostnader, sier Pearce.

Den dyreste komponenten i pakken er en Millermatic 140 Auto-set sveisemaskin, som i følge Appropedia-innlegget utgjør 836 amerikanske dollar. Den nest dyreste er kretskortet, som er en Melzi Microcontroller til 120 dollar. Bortsett fra disse to komponentene og en aluminiumsplate, er resten av komponentene skruer og beslag for langt mindre betydelige summer.

Mange av delene kan du selv lage hvis du allerede har en 3D-printer i plast. Mer utfyllende informasjon om hvordan du bygger printeren, får du på Appropedia.

Les også:

– Dette er fremtidens byggemateriale  

Unike bilder viser hvorfor helikoptre støyer

Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.