Havvind i Norge

Danske Ørsted slår seg sammen med norske Fred. Olsen for å jakte havvind-lisenser i Norge

Verdens største havvindselskap er på vei til Norge.

Danske Ørsted har gått sammen med Hafslund og Fred. Olsen Renewables for å bygge havvind i Norge. Her fra Anholt havpark i Tyskland.
Danske Ørsted har gått sammen med Hafslund og Fred. Olsen Renewables for å bygge havvind i Norge. Her fra Anholt havpark i Tyskland. (Foto: Ørsted)

Verdens største havvindselskap er på vei til Norge.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ørsted, Fred. Olsen Renewables og Hafslund Eco har slått seg sammen for å søke på norske havvindlisenser. Det framkommer i en pressemelding fra de tre selskapene. Målet er å vinne lisenser i områdene regjeringen har lyst ut for havvind her til lands, Utsira Nord og Søndre Nordsjøen 2.

Danske Ørsted er verdensledende på havvind, men har foreløpig ingen prosjekter i Norge.

– Vi er veldig glade for å komme inn på det norske havvindmarkedet med Fred. Olsen Renewables og Hafslund Eco, deres brede erfaring innen fornybar energi, kraftmarkedet, infrastruktur og verdikjeden offshore gjør dem til perfekte partnere for oss, uttaler Rasmus Errboe, leder for Region Continental Europe i Ørsted.

Fred. Olsen inn i havvind

Kampen om de norske havvindlisensene har dermed begynt. Fra før er det kjent at Equinor har slått seg sammen med tyske RWE og Hydro for å bygge havvind i Norge.

Statkraft, Aker Offshore Wind og Aker Horizons har signert liknende samarbeidsavtale.

For Fred. Olsen Renewables representer samarbeidet med Ørsted en styrking av selskapets havvind-satsing.

– Med Ørsted på laget har konsortiet ytterligere styrket sin evne til å bistå Norge med å sikre en bærekraftig og effektiv vei fremover innen havvind, sier Anette Olsen, administrerende direktør i Bonheur og styreleder i Fred. Olsen Renewables.

Et annet Fred. Olsen selskap, Fred. Olsen Windcarrier, har jack-up-skip som installerer havvindparker over hele verden. TU har blant annet skrevet om hvordan selskapet har reist havvindparker i USA. Nå går også Fred. Olsen Renewables aktivt inn i havvind. Selskapet eier 12 landbaserte vindkraftparker i tre ulike land, men foreløpig ingen havvind-anlegg.

– Innenfor havvind er Fred. Olsen Renewables, i partnerskap med franske EDF, som utvikler av Codling Bank i Irland, skriver administrerende direktør Anders Bade i en e-post til TU.

Codling Bank er en større havvindpark i Irskesjøen, øst for Dublin.

I de to grønne områdene er det åpnet for å bygge havvind i Norge. Sørlige Nordsjøen 2 er planlagt for bunnfaste installasjoner. Foto: Ill. NVE.

Bade forteller til TU at Skottland også er et prioritert marked for selskapet, sammen med Norge.

– Vi har lyktes med å vokse utviklingsporteføljen vår raskt de siste par årene, og vi har i dag en utviklingsportefølje på ~ 4000 MW innen havvind og landbasert vindkraft, sier han.

Må betale for å bygge

Med på laget har de to energiselskapene fått Hafslund Eco. Hafslund er som kjent store innen vannkraft i Norge, men havvind er nytt dem.

– Havnett kombinert med havvind vil skape en lønnsom løsning for Norge, og levere fornybar kraft til lave kostnader for elektrifisering og grønn industriell vekst, uttaler konsernsjef Finn Bjørn Ruyter.

De tre selskapene har sammen dannet et konsortium der de er tre likeverdige partnere.

Det var i juni 2020 at regjeringen åpnet de to områdene Sørlige Nordsjøen 2 og Utsira Nord for utbygging av havvind.

Mens Sørlige Nordsjøen 2 egner seg for bunnfaste installasjoner, er Utsira Nord tiltenkt flytende installasjoner. Olje- og energiminister Tina Bru uttalte på en konferanse i Haugesund denne uken at de som ønsker å bygge bunnfaste installasjoner i Norge, må regne med å bære alle kostnadene selv.

I stedet ønsker regjeringen at selskapene betale for å få lov til å bygge bunnfast havvind. Dette skal skje gjennom å legge areal ut på auksjon. Den som er villig til å betale mest, vil få tillatelse til å bygge. Planen er å tildele areal til 2-3 prosjekter første kvartal 2022.

Mulighetene for å produsere energi fra de to områdene regnes som enorme. Nylig utkom en rapport som viste at Utsira Nord alene kan tilføre Norge 26 TWh energi i året.

Bransjeorganisasjonene Norsk industri og Norges Rederiforbund mener Norge har store muligheter til å skape nye, viktige industriarbeidsplasser innenfor havvind. 26 milliarder euro, eller 270 milliarder kroner, ble investert i havvind i Europa i fjor, ifølge bransjeorganisasjonen WindEurope.

– Mulighetene for Norge er enorme. Den store maritime klyngen vår, som har spesialkompetanse på maritime teknologier, kan få veldig store oppdrag og har store muligheter til å ta markedsandeler, uttalte Stein Lier-Hansen i Norsk industri til TU i mars. Han peker på at Norge har spesielle muligheter innenfor flytende havvind.

En veileder for hvordan selskapene skal søke lisens, er ventet sammen med energimeldingen som legges fram fredag 11. juni.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå