Gjenvinning av turbinblader

Verdens største havvindselskap slutter å deponere turbinblader – skal gjenvinnes

Danske Ørsted forplikter seg til å gjenbruke og resirkulere alle turbinblader.

Verdens første: I 2017 ble Vindeby, verdens første havvindpark, dekommisjonert.
Verdens første: I 2017 ble Vindeby, verdens første havvindpark, dekommisjonert. (Foto: Ørsted)

Danske Ørsted forplikter seg til å gjenbruke og resirkulere alle turbinblader.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Det har vært et problem for vindindustrien lenge: Bildene av turbinblader som hoper seg opp på fyllinger verden rundt.

Nå vil danske Ørsted ha slutt på deponeringen og forplikter seg til å gjenbruke gamle blader, eller resirkulere materialene. Selskapet lover å slutte helt med å deponere blader.

Kan gjenvinne turbinblader

– Vi vil være med å skape en verden der all energiproduksjon er grønn og vi ønsker å gjøre det på en bærekraftig måte, uttaler administrerende direktør i Ørsted, Mads Nipper, i en pressemelding.

85–90 prosent av materialene i en vindturbin kan gjenvinnes. Dette inkluderer tårnet, fundamentet, generatorer og girkasse. Men å gjenvinne materialene i turbinbladene har lenge vist seg å være vanskelig. Dette skyldes blant annet at komposittmaterialer av glassfiber og epoxyharpiks er blandet sammen for å sikre bladene lett vekt og stor holdbarhet.

Nylig meldte danske forskere at de hadde utviklet en ny metode for å skille epoksyen fra glassfiberen i turbinbladene. Det gjør det lettere å gjenvinne materialene i vingen.

– Teknologien gjør det mulig å skille de ulike komposittmaterialene i turbinbladene fra hverandre, uttalte PhD i materialforskning, Simon Frølich ved Danmarks Tekniske Universitet.

Verdens første havvindpark

Vindkraft er sammen med solenergi den raskest voksende energikilden i verden. Med økende produksjon øker behovet for å kunne gjenvinne materialer. Danske Ørsted er på sin side en av de største leverandørene av offshore vindkraft. Selskapet har så langt bygd ut 7,5 gigawatt (GW) med offshore vind og 1,7 GW med landbasert vindkraft.

I 2017 ble Vindeby i Danmark, verdens første havvindpark, dekommisjonert. Foto: Ørsted

– I et livsløpsperspektiv har offshore vind allerede 99 prosent lavere utslipp enn kullkraft. Men målet vårt er å kunne tilby fornybar energi som er helt karbonnøytral og med en ansvarlig bruk av ressurser i et livsløpsperspektiv, sier Nipper.

Så langt har bare et av anleggene Ørsted har bygd blitt dekommisjonert: Det er havvindparken i Vindeby, som var verdens første havvindpark, satt i drift i 1991 med 11 turbiner. Blader, nacelle og tårn ble demontert i 2017 ved hjelp av et jack-up-skip og en kran. Noen av bladene ble siden tatt i bruk som del av en støyskjerm langs en motorvei.

Ørsted har som ambisjon å bygge 30 GW offshore vind og 17,5 GW landbasert vind innen 2030. Da blir det enda viktige å kunne gjenbruke gamle blader, eller gjenvinne materialene i dem.

USA deponerer 8000 blader

Ørsted er med i et stort konsortium som jobber med nye teknologier for å gjenvinne komposittmaterialer. Konsortiet, som heter DecomBlades, består av bedrifter og forskningsinstitusjoner fra flere land og fikk i januar støtte fra det danske innovasjonsfondet til å utvikle teknologien.

2,5 millioner tonn med komposittmaterialer er i dag i bruk i verdens vindkraft-turbiner, ifølge SiemensGamesa.

I USA blir det deponert rundt 8.000 brukte turbinblader hvert år, ifølge Bloomberg. Selv om dette er lite sammenliknet med alt annet bygningsavfall som blir deponert, er problemet voksende. I Europa skal over 4.000 såkalt førstegenerasjons turbiner tas ut av bruk innen 2023.

Ørsted har også satt seg som mål at alle deres utbygginger skal har en netto positiv effekt på biodiversiteten innen 2030. I Nederland har selskapet blant annet bygd kunstige rev som skal hjelpe torskebestanden.

Les også

Kommentarer (1)

Kommentarer (1)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå