ELBIL

Bare 40 prosent av bilkjøpere vurderer elbil – langt unna nasjonale ambisjoner

Et stort flertall av dagens bileiere vil heller ha helt eller delvis fossildrevet bil, enn elbil, ifølge ny undersøkelse utført for ABC Nyheter.

Av de som er interessert i å kjøpe bil, er det bare 40 prosent som sier de ønsker en elbil, ifølge undersøkelse.
Av de som er interessert i å kjøpe bil, er det bare 40 prosent som sier de ønsker en elbil, ifølge undersøkelse. Foto: Mathias Klingenberg
10. nov. 2019 - 12:00

Det er Norstat som har gjennomført undersøkelsen for nettstedet. Hele 25 prosent av de som har svart, har enten ikke bil, eller akter ikke å kjøpe bil igjen. Når disse holdes utenfor, svarer 40 prosent av de resterende, at de vil foretrekke å kjøpe elbil.

Resten planlegger å kjøpe bensin-, diesel- eller hybridbil. Det framgår ikke hvor stor andel som da foretrekker en ladbar hybrid.

EU-lovgivningen gir ingen muligheter for at individuelle land kan forby salg av biler som drives av fossile drivstoffer. Blant annet har Sverige uttalt ambisjon om et slikt forbud innen 2030. Norge har gått inn for å fase ut fossilbiler innen 2025, men verken Ap eller Høyre har hatt noe ønske om å lovfeste den ambisjonen.

Gitt at undersøkelsen stemmer, vil imidlertid den ambisjonen ikke nås. 

– Vi liker å skryte av at Norge har verdens beste elbilsatsing. Derfor er det litt skuffende at ikke enda flere vurderer å velge elbil. Jeg tror det er mange som ikke har fått med seg hvor billig vedlikehold og drift av elbil er, sier kommunikasjonssjef Unni Berge i Norsk elbilforening til ABC Nyheter.

TU fortalte for to uker siden om elbilsalget i oktober, der markedsandelen var nede i knapt 36 prosent. Teslas måte å distribuere biler på, med levering i all hovedsak hver tredje måned, forstyrrer imidlertid månedstallene i stor grad. 

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.