FORSVAR

Bakke-Jensen: Ikke mulig å leie stridsvogner fra 2019

– Er ikke kapasitet tilgjengelig.

Bilde: Øyvind Rognmo/ Forsvaret
15. mai 2018 - 11:41
Stortingets bestilling til regjeringen om å legge fram en sak om lån eller leie av stridsvogner tilgjengelig fra 2019, lar seg ikke gjennomføre.
 

Det fremgår av revidert nasjonalbudsjett, som ble lagt fram tirsdag.

Kravet var ett av fire sentrale punkter i avtalen om fremtidens landmakt fra i fjor høst.

– Når det gjelder lån og leasing av stridsvogner, er det ikke kapasitet tilgjengelig, slik noen trodde det skulle være. Det lot seg ikke gjøre å oppfylle det kravet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til NTB.

Han viser til at regjeringen har forfulgt sporet så langt det har latt seg gjøre, uten å komme i mål.

Stridsvogner i 2025

I avtalen legger Stortinget til grunn at landmakten skal ha en moderne stridsvognkapasitet.

– Stortinget ber regjeringen legge fram en sak om lån eller leasing av stridsvogner tilgjengelige fra 2019 for å oppnå en raskest mulig oppgradering av brigadens stridsvognkapasitet, heter det.

Bakke-Jensen viser til at det i langtidsplanen for Forsvaret klargjøres at Norge skal kjøpe nye stridsvogner for å ha en moderne kapasitet.

– Vi fortsetter programmet for å skaffe oss moderne stridsvognkapasitet. Nye stridsvogner vil komme rett etter 2025.

Tre helikoptre på Bardufoss

Regjeringen fikk også en bestilling fra Stortinget om å sikre Hæren dedikert helikopterstøtte.

Bakke-Jensen har konkludert med at spesialstyrkene på Rygge, for å løse de oppgavene de er tiltenkt i langtidsplanen, må ha 15 helikoptre. Det betyr at tre helikoptre blir igjen på Bardufoss.

– De som flyttes til Rygge, har nødvendig kompetanse for å fly for spesialstyrkene. De som flyr for Hæren, kan ikke fly for spesialstyrkene, sier Bakke-Jensen.

Han erkjenner samtidig at regjeringen må se videre på alternativ, supplerende kapasitet for Hæren. Regjeringen viser i revidert budsjett til at det i løpet av året ferdigstilles en avtale hvor man ser på innleie av sivile helikoptre til Hæren.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.