FORSVAR

Heimevernet får millioner til nytt utstyr

I revidert nasjonalbudsjett.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) varsler friske millioner til Heimevernet i revidert nasjonalbudsjett.
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) varsler friske millioner til Heimevernet i revidert nasjonalbudsjett. Foto: NTB Scanpix
14. mai 2018 - 21:50

Titalls millioner til utstyr, øving og trening i Heimevernet. Slik følger regjeringen i revidert budsjett opp HV-delen av landmaktsamtalen fra i fjor høst. 

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett, som legges fram tirsdag, styrkes HV med 2000 soldater. Det kommer 25 millioner kroner til moderne våpen og utstyr og 11 millioner til øving og trening i nord.

– Dette er en oppstart på kvalitetsreformen i Heimevernet, som får moderne bekledning og utstyr. HV-soldater får nå samme våpen som Hæren, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til NTB.

Han sier ekstra øving legges inn for HV-16 i Troms.

Kjøper småbåter

For å ivareta vakthold og sikring av objekter i kystsonen vil regjeringen kjøpe kommersielle småbåter og maritimt markerings- og sperremateriell.

– Dermed vil HV blant annet kunne beskytte allierte fartøyer som ankommer norske havner. Småbåtene vil også kunne brukes til å sette inn patruljer i strandsonen og til etterforsyning av disse, sier Bakke-Jensen.

I tillegg vil det være et system for rekvirering av sivile fartøy på plass i 2019, som ved behov kan benyttes til å løse oppdrag i kystsonen.

Helikopterstøtte

Styrking av HV var en del av avtalen om landmakten de fire ikke-sosialistiske partiene i fjor inngikk med Arbeiderpartiet. Regjeringen får der beskjed om å sikre at HV har «40.000 soldater inkludert områdestruktur og innsatsstyrker» og om å gjennomføre en kvalitetsreform i HV.

Regjeringen skal i revidert budsjett også følge opp punkter om dedikert helikopterstøtte til Hæren, komme med en sak om lån eller innleie av stridsvogner som er tilgjengelige fra 2019, og legge fram en plan for å være stilt opp med mer på Skjold i Indre Troms, hvor 2. bataljon holder til.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.