OLJE OG GASS

40 prosent av Norges oppdagede olje kan ikke tas opp

Ifølge analysebyrå.

Analysebyrået Wood Mackenzie beregner at 40 prosent av de oppdagede ressursene på sokkelen ikke kan tas opp. Likevel skal det være nok til salt i grøten: Klarer man å få opp de resterende 60 prosentene, vil den norske statskassa fylles opp med 514 milliarder kroner. Her fra helidekket på Gudrun, som åpnet nylig, 40 år etter funnet ble gjort.
Analysebyrået Wood Mackenzie beregner at 40 prosent av de oppdagede ressursene på sokkelen ikke kan tas opp. Likevel skal det være nok til salt i grøten: Klarer man å få opp de resterende 60 prosentene, vil den norske statskassa fylles opp med 514 milliarder kroner. Her fra helidekket på Gudrun, som åpnet nylig, 40 år etter funnet ble gjort. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
26. aug. 2014 - 14:13

STAVANGER/ONS: Analysebyrået Wood Mackenzie offentliggjorde i dag resultatene fra en studie som viser hvor mye de oppdagede ressursene på norsk sokkel er verdt.

Etter sigende skal det være 10 milliarder oppdagede fat oljeekvivalenter på sokkelen, hvorav 60 prosent skal være mulig å utvinne lønnsomt.

Med dagens oljepris er disse prosentene verdt 106 milliarder dollar, eller 649 milliarder kroner.

Les også: Dette er de viktigste teknologiske milepælene på sokkelen

Store reserver

Ressursene er fordelt over 206 funn og varierer fra én million fat oljeekvivalenter til 2,4 milliarder fat på det gigantiske Johan Sverdrup-feltet.

Over halvparten av funnene ligger i Nordsjøen, mens resten er fordelt relativt likt mellom Norskehavet og i Barentshavet.

Omtrent 4,8 milliarder fat er lønnsomme, 1,6 milliarder kan være lønnsomme, mens de resterende 3,6 milliardene altså ikke er verdt å ta ut, ifølge analysebyrået.

Les også: Sverdrup blir 8 ganger så tung som Gudrun og får flere senger enn Stavangers største hotell

Manglende infrastruktur hindrer

Analytiker James Webb sier til Teknisk Ukeblad at funne som ikke lar seg utvinne ligger på steder der det ikke finnes infrastruktur.

– Man kan si at det er lettere å vinne ut ressursene i Nordsjøen på grunn av den gode infrastrukturen. Mindre funn er lettere å vinne ut i Nordsjøen, det er verre med mindre funn i Norskehavet og Barentshavet, sier han.  

– Usikkerheten med Johan Castberg-utbyggingen er også en faktor som gjør at det blir vanskeligere å få ut oljen fra Barentshavet. Hvis det ikke blir infrastruktur der oppe med rørledninger og det som hører til blir det vanskeligere for fremtidige utbygginger, både når det gjelder større og mindre funn, sier Webb.

Les også: Statoil: Ingen garanti for at Castberg blir realisert

Flere hindringer

Analytikeren peker også på at mye av oljen som ikke kan tas opp er fordelt på flere, mindre funn og at mange av områdene har svært kompleks geologi.

Han sier også at flere oljeselskaper nå kjenner på press fra aksjonærer som ønsker større utbytte, noe som betyr at prosjekter som krever store investeringer ofte blir utsatt eller avbrutt.

– Dette er en trend vi ser hos mange store selskaper nå. Selskaper er strengere med investeringene, og stadig flere prosjekter blir vurdert på utbytte. Mange føler et stort press på dette nå, også Statoil, sier han til Teknisk Ukeblad.

Viktige inntekter

Uansett vil ressursene på norsk sokkel gi solide inntekter til statskassa: Wood Mackenzie beregner at det totalt sett kan komme 514 milliarder kroner inn på konto om man klarer å utvinne 60 prosent av de ti milliarder fatene som finnes på sokkelen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Analytiker Webb sier også at Norge fremdeles er attraktivt for utenlandske investorer og selskaper, til tross for debatten bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass satte i gang i forrige uke.

– De sterke utbyggingene gjør Norge attraktivt. Det er politisk stabilt og tett samarbeid mellom staten og selskapene. Det betyr at det er et bra sted å gjøre forretninger. Den politiske stabiliteten er bedre enn de fleste andre steder, sier han.

Les også:

– Statoil bør etablere eget fornybarselskap

Færre nyutdannede får jobbtilbud i oljebransjen

Dette ville Tesla-sjefen gjort dersom han ledet et oljeselskap  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.