OLJE OG GASS

Statoil: Ingen garanti for at Castberg blir realisert

– I kampens hete kan det komme en del uttalelser.

Statoil kan ikke garantere at det blir noe av Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet. Men selskapet holder fast på at de jobber knallhardt med å modne prosjektet.
Statoil kan ikke garantere at det blir noe av Johan Castberg-prosjektet i Barentshavet. Men selskapet holder fast på at de jobber knallhardt med å modne prosjektet. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
25. aug. 2014 - 12:32

STAVANGER/ONS: Statoil er helt tydelige på at de nekter å gi opp Barentshavet, selv om det har gått trått i det siste - både på lete- og utviklingsfronten.

Konsernsjef Helge Lund sier i dag til Teknisk Ukeblad at han ikke kan garantere at det store Johan Castberg-prosjektet blir realisert.

Prosjektet har for andre gang blitt utsatt, og det er ventet at Statoil kommer med neste orientering om planene til sommeren 2015.

Les også: Tord Lien var ferdig med politikk. 36 dager senere ringte det fra Oslo

– Vi må tilpasse oss

Lund holdt i morgentimene i dag en presseorientering i forbindelse med åpningen av en av verdens største olje- og energimesser, ONS i Stavanger.

Her var han blant annet inne på industriens utfordringer med kostnadsnivået. Lund erkjente at oljeindustrien ikke har evnet å ta tak i de viktigste utfordringene.

Vi står overfor store utfordringer og vi må tilpasse oss. Men det er ikke nok. Vi har midlertidig tilpasset oss tidligere, spesielt på kostnadssiden. Men som industri har vi ikke vært i stand til å ta tak i de strukturelle utfordringene som driver kostnader og kompleksitet i denne industrien.

– Vi er nødt til å lede og drive endringer og ligge i forkant, fortalte Lund.

Han pekte videre på debatten som har gått i det siste, om klimamål og norsk sokkel og om Norge må la olje ligge igjen under bakken. Lund mener det er sannsynlig at noe må bli liggende.

– Det er tatt til orde for at utvinnbare reserver bør etterlates i reservoarene for å redusere lokale utslipp i Norge. Og ja, jeg tror det er riktig at det er hydrokarbonressurser i Norge som ikke vil bli utviklet, simpelthen fordi kostnadene er for høye.

Men jeg er overbevist om at vi må se norsk sokkel i et globalt perspektiv. FN og klimapanelet sier at 60 prosent av energimiksen skal være fossilt i et 2040-perspektiv. Vi trenger mer gass, litt mindre olje og mye mindre kull. Det er et meningsfylt perspektiv, sa Helge Lund.

Les også: Florø-verftet gikk i underskudd ti år på rad. Nå har Westcon snudd trenden

– Ikke nødvendigvis Barentshavet

Til Teknisk Ukeblad understreker han at det ikke nødvendigvis er Barentshavet som må la noe av oljen bli liggende.

– Nei, det er en generell betraktning som gjelder for hele olje- og gassindustrien. Det vil alltid være ressurser som blir liggende igjen fordi de er for dyre, og det er alltid en vurdering av lønnsomhet. Vi har en bra historie på norsk sokkel, og jo mer effektivt og mer CO2-effektivt vi driver, jo sterkere står norske hydrokarboner i konkurransen. Uansett vil noen av ressursene bli igjen i Norge på grunn av kostnadsproblematikken. De blir for dyre å utnytte.

Barentshavet har dårlig infrastruktur og er dyrere enn andre steder. Ser du spesielle utfordringer her?

– Når det gjelder nordområdene så hadde vi en stund bare Norne. Så fikk vi Snøhvit. Nå kommer Goliat, Aasta Hansteen og Johan Castberg, når vi får det på plass.

– Kan du spikre at Castberg kommer på plass?

– Nei, det kan jeg ikke spikre. Men vi jobber hardt mot å modne frem det prosjektet til en konseptbeslutning før sommeren neste år. Målsettingen er å få dette til uansett. Det er en betydelig industriell utvikling. Barentshavet er stort og det er mye arbeid på leting som må gjøres. Når vi skal løfte nye prosjekter i nye områder uten infrastruktur, så er det mye mer krevende, sier Lund til Teknisk Ukeblad.

Les også: Dette har Elon Musk sagt om oljeindustrien

– Gir ikke opp Barentshavet

Heller ikke sjefen for norsk sokkel i Statoil, Arne Sigve Nylund, kan garantere en Castberg-utbygging. Men han er tydelig på at det jobbes knallhardt med å finne en løsning.

– Vi har sett på leteaktiviteten at det er behov for å bruke litt mer tid. Jeg forstår at noen mener det er problematisk og skuffende for nærområdet. Men det er bedre å bruke god tid og få på plass et godt og fremtidsrettet prosjekt, enn ikke å få med alle elementene.

Flere har tatt til orde for at det blir for dyrt og at Barentshavet bør bli liggende i fred. Hva tenker du om det?

Jeg mener vi ikke skal gi opp. Vi skal bruke den tiden vi trenger for å lage et robust prosjekt. Jeg er på ingen måte forberedt på å gi opp Barentshavet. Dette er bare begynnelsen.

Er Castberg for umodent til at dere kan garantere prosjektet?

– Det som er riktig å si her, er at ingen prosjekter er besluttet før de er besluttet. Det jobbes knallhardt med å realisere Johan Castberg. Vi har valgt å bruke mer tid, og vi jobber med to konsepter. Det ene er en FPSO, det andre er en semi/ilandføringsløsning. Slik vi ser totaløkonomien i prosjektet, så vil ikke Castberg alene kunne bære en terminalløsning. Da går vi ut i en dialog med alle lisenser i området, for å se om det er mulig å etablere en egen terminalløsning.

– Lederen i Finnmark Arbeiderparti har vært ute med uttalelser om at dersom det ikke blir ilandføring, så kan oljen bare ligge. Hva tenker dere om det?

Jeg tenker som så at i kampens hete, så kan det komme forskjellige uttalelser. Jeg har troen på at de aller fleste ønsker et prosjekt og at de ønsker det uansett om det blir ilandføring eller ikke. Vår jobb er å etablere et så godt og robust prosjekt som mulig, avslutter Nylund.

Les også:

Nå skal de finne ut hvor mye tid oljebransjen sløser bort

Her er 10 triks Statoil bruker for å virke miljøvennlige

Dette kan bli de nye subsealøsningene i Arktis  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.