MARITIM

2300 ansatte fikk permitteringsvarsel før lakseskatten ble kunngjort

Nær 2300 personer i laksenæringen fikk varsel om at de ville bli permittert i løpet av de første ni månedene i år.

Laksenæringen sendte ut permitteringsvarsel til 2300 personer allerede før grunnrenteskatten på havbruk ble kunngjort.
Laksenæringen sendte ut permitteringsvarsel til 2300 personer allerede før grunnrenteskatten på havbruk ble kunngjort. Foto: Gorm Kallestad/NTB
18. nov. 2022 - 08:25

Tall som Nav har hentet ut for Dagens Næringsliv viser at det ble sendt ut permitteringsvarsel til 2300 personer før regjeringen kunngjorde skatten 28. september.

Selskapene selv har oppgitt at det er den kommende grunnrenteskatten på havbruk som gjør at det kan bli nødvendig med permitteringer.

Denne uken varslet lakseselskapet Salmar at 851 ansatte kan bli permittert fra nyttår. Noen dager i forveien var samme varsel kommet til 339 ansatte i Lerøy og 91 ansatte i Romsdal Processing. I tillegg har Nova Sea varslet permittering av 18 ansatte.

Permitteringer er normalt i den sesongbetonte næringen. I 2021 fikk 2700 varsel. Samme person kan ha fått varsel flere ganger, og et varsel behøver ikke ende i faktisk permittering. Dette har ikke Nav statistikk over, skriver DN.

I fjor fikk for eksempel 600 Salmar-ansatte like før jul beskjed om at de ville bli permittert på grunn av lite råstoff, altså slakteklar laks. Det er ikke kjent hvor mange som faktisk ble permittert den gangen.

Administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge sier at det er riktig at noen av laksepermitteringene er knyttet til sesongvariasjoner, men at det nye i år er at omfanget er mye større og kommer tidligere enn før.

Han vil heller at regjeringen ser til Islands avgiftssystem for laks enn å innføre grunnrenteskatt.

– Dette er en komplisert næring. Særlig en overskuddsbasert grunnrenteskattmodell har problemer, nær sagt hvordan du innretter den. Det finnes andre modeller, som for eksempel produksjonsavgifter, sier Ystmark og viser til en islandsk modell for produksjonsavgift som han mener er godt utprøvd.

Aktivister fra Greenpeace Norden og Greenpeace Brasil har plassert vrakrester fra ekstremværet rundt boligen til oljesjefen Anders Opedal. Dette skjedde etter at rundt en halv million mennesker måtte forlate hjemmene sine under den dødelige flommen i Brasil i april og mai
Les også

Greenpeace med aksjon i Equinor-sjefens hage – blir politianmeldt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.