INDUSTRI

EU dropper klimakvoter for fly

Legger planen på is etter press.

Flytrafikken i Europa er gjort til en del av EUs system for klimakvoter, men planene om å inkludere all internasjonal flytrafikk er nå lagt på is.
Flytrafikken i Europa er gjort til en del av EUs system for klimakvoter, men planene om å inkludere all internasjonal flytrafikk er nå lagt på is. Bilde: Reuters
12. nov. 2012 - 16:41
Vis mer

Unionen vil gi rom for en global avtale, men vil raskt tine tiltaket opp igjen om ikke avtalen kommer.

EU-kommisjonen skapte bølger da den gjorde det klart at alle flyginger til og fra Unionen skulle gjøres til en del av kvotehandelen og dermed pålegges å kjøpe klimakvoter.

– For å skape en positiv atmosfære er vi blitt enige om å stoppe klokken, sa klimakommissær Connie Hedegaard i Brussel mandag og kunngjorde at selskaper utenfor Europa det neste året likevel slipper å kjøpe kvoter.

Les også: Verden trenger 32.550 passasjerfly

Global avtale

Planene legges på is ettersom man nå vil gi FNs luftfartsorganisasjon ICAO muligheten til å komme fram til globale tiltak mot utslipp.

Hedegaard sier hun ser tegn til at en slik avtale kan komme i stand. Men om ikke den gjør det innen høsten 2013, kommer EUs planer til å gjelde igjen.

– La meg være veldig klar: Dersom denne øvelsen ikke leverer, noe jeg håper den gjør, er vi tilbake der vi er i dag med EUs program for kvotehandel. Automatisk, sier Hedegaard.

Les også:  Her kan man følge CO2-utslippene i nabolaget

– Skritt fremover

Styreleder Paal Frisvold i Bellona Europa håper det nå skal komme reelle resultater i arbeidet med å få på plass en klimaløsning på flytrafikk i hele verden etter langvarige og vanskelige forhandlinger i ICAO.

– Hvis EUs press med dette fører til en global CO2-skatt på all flytrafikk, vil det være et veldig viktig skritt fremover, sier han og understreker at frysen ikke må brukes til å trenere forhandlingene i stedet.

Les også:

Hun reddet fire liv da propellen falt av

Denne blir større enn Kjos-lineren  

Gjelder i Europa

Klimatiltaket skal fortsatt gjelde alle flyselskaper fra deltakerlandene i Europa og innebærer at selskapene må kjøpe utslippskvoter for å kompensere for drivstoffet man bruker.

EUs kvotesystem ETS inkluderer også EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Unntakene Kommisjonen nå planlegger for selskaper fra utenfor ETS-samarbeidet, må godkjennes av EUs medlemsland før de blir gjeldende.

Les også: På askejakt med Airbus-fly

Protest

USA, Kina, Russland og India har alle protestert kraftig på at EU ville pålegge deres flyselskaper å kjøpe kvoter.

Både USA og Kina har truet med motreaksjoner.

Kvotehandelen er en viktig del av EUs mål om å senke utslippene av drivhusgasser med 20 prosent sammenlignet med 1990-nivå innen 2020.

Les også:

Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet

Her passerer 7 millioner kofferter hvert år  

Dette ubemannede flyet har større vingespenn enn en 737

Slik blir nye Gardermoen

Fra spadetak til ferdig fly på tre år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.