SAMFERDSEL

Widerøe skal la passasjerer fly elektrisk om fem år

Sammen med Electrical Norway kjører Widerøe på med planene om elektriske passasjerfly i Norge. I 2026 skal de første passasjerene gå om bord.

Elfly-radarpar: Sigurd Øverbø (t.v.) er administrerende direktør i Rolls Royce Electrical Norway. Andreas Kollbye Aks er strategidirektør i Widerøe.
Elfly-radarpar: Sigurd Øverbø (t.v.) er administrerende direktør i Rolls Royce Electrical Norway. Andreas Kollbye Aks er strategidirektør i Widerøe. Foto: Odd Richard Valmot
17. aug. 2021 - 15:09

Arendal: For to år siden snakket vi med adm. direktør i Rolls Royce Electrical Norway, Sigurd Øverbø, og strategidirektør i Widerøe, Andreas Kollbye Aks, under Arendalsuka. I år har vi fornyet bekjentskapet og fått høre om utviklingen under pandemien. Den har ikke stått stille.

De to partnerne ser for seg å begynne flyvinger fra 2026. Det er tidlig, men de har tenkt å gjøre det på en smart måte. Widerøe vil ikke satse på det de beskriver som 30 år gammel teknologi. De vil heller omfavne framtidens elektriske fly og er villig til å ta de nødvendige skritt.

Sammenlikner med farmasi

Overgangen til elfly sammenlikner Widerøe litt med farmasi-industrien. De skal endre en gjennomregulert industri. Det er ikke lett. Dette handler ikke bare om teknologi. For å gjøre overgangen litt enklere har de tenkt å basere seg på et ferdig sertifisert italiensk fly. Det har gått gjennom alle de viktige godkjenningsprosedyrene. Dette flyet vil de bygge om til elektrisk drift med elektriske, norskproduserte, Rolls Royce motorer og batterikassetter som enkelt kan byttes under bakkeoppholdet.

Det norske kortbanenettet, den raske elektrifiseringen av bilparken og alle fergene danner et godt bakteppe for elfly her i landet. Det gjør at de to partnerne følges av mange rundt om i verden. Som med elbilen kan Norge bli et pionerland for elektriske fly. 

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Et Bombardier Global 6000 ble i forrige uke fløyet fra Canada til Sverige. Her skal det nå bygges om til overvåkingsfly.
Les også

Fløy hjem det som nå forvandles fra forretningsjet til Nato-bidrag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.