Etter en måned med harde politiske forhandlinger, er det nå endelig slått fast at det ikke blir noe av fusjonen mellom EADS og BAE Systems.
I det tidsfristen går ut, må selskapene erkjenne at myndighetene i Storbritannia, Frankrike og Tyskland ikke klarte å enes om det som ville blitt verdens største forsvarsindustriselskap.
Flere internasjonale kilder melder at det var Tyskland som spolerte avtalen.
Les også: Nå oppstår en ny forsvarsgigant
Skuffet
BAE-sjef Ian King og EADS-sjef Tom Enders liker det dårlig:
– Selvsagt er vi skuffet over at vi ikke lyktes med å nå en akseptabel avtale med våre ulike myndighetsaksjonærer. Vi mener denne fusjonen var en unik mulighet for BAE Systems og EADS å kombinere to verdensledende og komplementære selskaper, sier King.
Kollega Enders sier det er synd at de mislyktes, men at han likevel er glad for at de prøvde.
– Det kommer garantert nye utfordringer i framtida som vi må takle i fellesskap, sier Enders.
Transatlantisk
BAE Systems og EADS omsatte for til sammen rundt 540 milliarder kroner i fjor.
Da Teknisk Ukeblad 13. september omtalte fusjonsplanene, pekte direktør Torbjørn Svensgård i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi) på at dette i så fall ville være starten på en omfattende restrukturering av europeisk forsvarsindustri.
– Begge disse selskapene er veldig store i det europeiske markedet. Men i tillegg er BAE en av de aller største amerikanske leverandørene etter en rekke oppkjøp de siste årene. Her vil man altså etablere et transatlantisk forsvarsindustriselskap, sa Svensgård.
Slik gikk det altså ikke.
Les også:
Denne gir tryggere berging i krig
NH90-forsinkelsen tyner levetida på Lynx-helikoptrene