IT

Vil skru på FM-nettet igjen - men det beste utstyret er sendt til Malawi

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha ny runde på Stortinget.

Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, ønsker at Stortinget skal se på kostnader for å skru på FM-nettet igjen, men de nyeste FM-senderne er sendt til Malawi i Øst-Afrika. Her skulle de øke dekningen av Radio Timweni til nesten 100 prosent.
Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, ønsker at Stortinget skal se på kostnader for å skru på FM-nettet igjen, men de nyeste FM-senderne er sendt til Malawi i Øst-Afrika. Her skulle de øke dekningen av Radio Timweni til nesten 100 prosent. Foto: Norkring
6. aug. 2018 - 07:35
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil be Stortinget se på kostnaden ved å skru på FM-nettet igjen. Men utstyret som ble brukt, er sendt til Malawi.
 

Ifølge Dagbladet har norske radiokanaler mistet 309.000 lyttere på ett år. Vedum mener Stortinget nå bør svelge personlig stolthet og vurdere å skru på FM igjen.

Vil ha ny runde

– Norge er eneste land som slukker FM-nettet, og det bør få oss til å tenke. Vi på Stortinget må i alle fall ta en ny runde og se på kostnadene ved igjen å ha FM-sendinger, sier han til avisa.

Vedum peker på tilbudet til det norske folk, i tillegg til beredskap, som årsakene til at han vil ha FM-nettet tilbake.

Slukkingen av FM-nettet startet i Nordland i januar i fjor og endte med Troms og Finnmark i september.

Det var det Telenor-eide selskapet Norkring som eide og driftet FM-nettet fram til det ble slukket. Kommunikasjonsdirektør Ingrid Dietrichson sier til Kampanje at det ikke er mulig å slå på nettet igjen.

– Dersom man skulle omgjort beslutningen, må man bygge opp FM-nettet på nytt. Det finnes ikke en av-og-på-knapp, sier hun og forteller at utstyr ble fjernet og demontert. I tillegg ble deler av utstyret sendt til Malawi i Øst-Afrika for gjenbruk.

Det nyeste utstyret er borte

Det var de nyeste senderne i det tidligere FM-nettet som ble sendt til Malawi. De var fra 2010 og ble brukt i P4s nye nett. Et par var også fra P5s storbynett. Ut over dette skal det meste av FM-utstyret være gammelt. De eldste senderne var fra 1970-tallet, som tu.no har skrevet tidligere

Det var Norkring og Plan Norge som sendte 14 av de nyeste FM-senderne, med antenner og annet utstyr, til Malawi.

Til sammen var det mer enn 2000 sendere på de ulike kanalene. I dag er de erstattet av DAB+ sendere hvor hver sender fra 12 til 16 kanaler i stedet for én.

 
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.