BYGG

Vannet rammer vei og bane

Problemer på E6, Dovrebanen og Kongsvingerbanen.

Trafikken på E6 ved Espa er hindret av flom og vannmasser.
Trafikken på E6 ved Espa er hindret av flom og vannmasser. Bilde: Scanpix
22. mai 2013 - 10:20

Hamar/Oslo (NTB): Både på Dovrebanen og Kongsvingerbanen er strekninger stengt på grunn av kraftig regnfall og flom. Mye vann skaper dessuten store problemer på E6 i Stange kommune.

Jernbaneverket opplyste klokken 6.15 onsdag at Dovrebanen er stengt inntil videre på strekningen mellom Eidsvoll i Akershus og Hamar. Årsaken er masseutglidning og mye vann, blant annet ved Espa i Hedmark.

I 8.30-tiden måtte også strekningen fra Lillehammer og nordover til Ringebu stenges på grunn av vannmengdene.

Men også reisende på Kongsvingerbanen må belage seg på andre transportmidler enn tog onsdag. Like etter klokka 7 ble det klart at Kongsvingerbanen måtte stenges mellom Årnes og Haga på grunn av flom ved sporet. Jernbaneverket jobber i morgentimene på spreng med å organisere alternativ transport for de reisende.

Les også:

I disse norske byene kan havet synke  

Disse skredveiene skriker etter sikring

E6 stengt ved Espa

Hedmark politidistrikt opplyste samtidig onsdag morgen at det er mye vann også over E6 ved Stange, noe som førte til enorme trafikkproblemer. De store vannmengdene førte til at E6 måtte stenges ved Espa i 7.30-tiden.

Vannansamlingene på E6 gjør at bilister som kommer sørfra onsdag morgen og formiddag må følge fylkesvei 35 mot Hønefoss, deretter riksvei 4 mot Gjøvik og så videre E6 mot Lillehammer. Sørgående trafikk på E6 blir ledet enten via riksvei 3 eller 25 til Elverum og deretter riksvei 2 til Kongsvinger og E16 til Kløfta.

– Politiet får flere meldinger om skader og redusert fremkommelighet på veier i hele Hedmark på grunn av store nedbørsmengder, opplyser politiet på Twitter.

Les også: Kvikkleire truer kommuneidyllen

Gir blaffen

Politiet er hoderystende oppgitt over mange bilister som velger å ignorere skiltingen langs E6 for alternative omkjøringsveier, og isteden velger å fortsette ferden på E6 mot sperringene i Stange kommune.

I samme område, på gamleveien mellom Espa og Skaberud, var veien tidlig onsdag morgen nesten ikke fremkommelig på grunn av rasmasser, opplyser politiet.

Hedmark politidistrikt opplyser også at det tidlig onsdag morgen kom meldinger fra fortvilte huseiere i Elverum, Nord-Odal og Løten om vann i kjellere på grunn av mye regn.

I nabofylket Akershus fikk politi og brannvesen meldinger fra beboere i Eidsvoll, Aurskog-Høland og Årnes om oversvømte kjellere, og brannvesenet måtte rykke ut for å stanse en vannlekkasje i Osloveien i Askim.

50 millimeter

Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om lokalt mye nedbør i løpet av onsdagen mange steder i Sør-Norge, spesielt i fylkene Telemark, Buskerud og Oppland. Her kan det komme rundt 50 millimeter nedbør.

Snøsmelting kombinert med nedbørsvarselet gjør at Norges vassdrags- og energidirektorat advarer om mulig femtiårsflom i flomvarselet for Telemark, Buskerud og Oppland. Også for resten av Sør-Norge venter NVE flom flere steder, men det er først og fremst snakk om femårsflom, selv om direktoratet ikke utelukker femtiårsflom i enkelte vassdrag.

Les også:

København sikrer seg mot oversvømmelser  

Over 10.000 eneboliger på farlig grunn  

Disse tiltakene kunne beskyttet New York

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.